Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kungsbrohuset firades med pompa och ståt

https://www.klimatsmart.se/images/news/kungsbrohuset200x127a.gif

Kungsbrohuset, som ägs av Jernhusen och ritats av Strategisk Arkitektur, har blivit internationellt uppmärksammat för sina olika miljösmarta lösningar. Byggnaden får en del av sin värme från de ca 200.000 personer som dagligen rör sig på Centralstationen. Ytterligare ett exempel är att huset kyls ner av vatten från Klara Sjö. – Jag är väldigt stolt att äntligen kunna inviga Kungsbrohuset och samtidigt flytta in i nya lokaler. Kungsbrohuset är internationellt erkänt som en av Europas miljösmartaste byggnader och kommer att få tre miljöklassningar. Nu vill vi fortsätta att utveckla hela centralstationsområdet och Västra City i samma anda, säger Per Berggren, vd för Jernhusen. Utöver moderna kontorslokaler bidrar Kungsbrohusets arkitektur och innehåll till en levande och attraktiv stadsmiljö i ett område som tidigare i princip varit en passage mellan två stadsdelar. – Utmaningen har varit att få ihop idén om det ytterst miljösmarta med att skapa en vacker, säregen och stadsmässig gestalt på Sveriges mest centrala plats. Strategisk Arkitektur har tillsammans med Jernhusen nått dessa höga ambitioner i Kungsbrohuset, säger Göran Ekeroth, kundansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur. Med den så kallade ”gröna knappen” kan siste man på kontoret stänga av all utrustning som står i standbyläge och på så sätt minska energipåverkan. Värmen i huset styrs bland annat av teknik som i förväg känner av väderleken och kan på så sätt förbereda huset för kallare eller varmare dygnsklimat. Tidigare under dagen gästades Kungsbrohuset av miljöminister Andreas Carlgren som också medverkade i ett efterföljande seminarium med tema om stadens utveckling och vilka möjligheter som ges när man satsar på klimatsmarta byggnader. Under året flyttar hyresgästerna in successivt. Fram till sommaren flyttar Jernhusen och Steria in. Under hösten kommer Alstom, Disney Company Nordic och TNG Bemanning. Schibstedtkoncernen med Aftonbladet och Svenska Dagbladet i spetsen flyttar in efter årsskiftet. Nyligen öppnade restaurangkedjan Vapiano och caféet Frukostklubben sina lokaler. För mer information: Cecilia Granath, Jernhusen, 08-410 626 21 Charlotta Ribbefjord, Strategisk Arkitektur, 08-586 176 36.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kungsbrohuset firades med pompa och ståt

2010-05-07
Kungsbrohuset, som ägs av Jernhusen och ritats av Strategisk Arkitektur, har blivit internationellt uppmärksammat för sina olika miljösmarta lösningar. Byggnaden får en del av sin värme från de ca 200.000 personer som dagligen rör sig på Centralstationen. Ytterligare ett exempel är att huset kyls ner av vatten från Klara Sjö.

– Jag är väldigt stolt att äntligen kunna inviga Kungsbrohuset och samtidigt flytta in i nya lokaler. Kungsbrohuset är internationellt erkänt som en av Europas miljösmartaste byggnader och kommer att få tre miljöklassningar. Nu vill vi fortsätta att utveckla hela centralstationsområdet och Västra City i samma anda, säger Per Berggren, vd för Jernhusen.

Utöver moderna kontorslokaler bidrar Kungsbrohusets arkitektur och innehåll till en levande och attraktiv stadsmiljö i ett område som tidigare i princip varit en passage mellan två stadsdelar.

– Utmaningen har varit att få ihop idén om det ytterst miljösmarta med att skapa en vacker, säregen och stadsmässig gestalt på Sveriges mest centrala plats. Strategisk Arkitektur har tillsammans med Jernhusen nått dessa höga ambitioner i Kungsbrohuset, säger Göran Ekeroth, kundansvarig arkitekt på Strategisk Arkitektur.

Med den så kallade ”gröna knappen” kan siste man på kontoret stänga av all utrustning som står i standbyläge och på så sätt minska energipåverkan. Värmen i huset styrs bland annat av teknik som i förväg känner av väderleken och kan på så sätt förbereda huset för kallare eller varmare dygnsklimat.

Tidigare under dagen gästades Kungsbrohuset av miljöminister Andreas Carlgren som också medverkade i ett efterföljande seminarium med tema om stadens utveckling och vilka möjligheter som ges när man satsar på klimatsmarta byggnader.

Under året flyttar hyresgästerna in successivt. Fram till sommaren flyttar Jernhusen och Steria in. Under hösten kommer Alstom, Disney Company Nordic och TNG Bemanning. Schibstedtkoncernen med Aftonbladet och Svenska Dagbladet i spetsen flyttar in efter årsskiftet. Nyligen öppnade restaurangkedjan Vapiano och caféet Frukostklubben sina lokaler.

För mer information:
Cecilia Granath, Jernhusen, 08-410 626 21
Charlotta Ribbefjord, Strategisk Arkitektur, 08-586 176 36.
Källa: Jernhusen

Senaste nyheter