Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kung Markatta klimatkompenserar

https://www.klimatsmart.se/images/news/kungmarkatta.jpg

Kung Markatta är det första företaget i dagligvaru-branschen att klimatkompensera för alla sina transporter! Kung Markatta klimatkompenserar för alla sina godstransporter i samarbete med U&W [you&we] genom trädplantering i Chiapas, Mexico. ”Vi vill ta ansvar för den klimatpåverkan som uppstår i transportledet och som inte går att undvika på kort sikt” säger Peter Enberg delägare och marknadsansvarig på Kung Markatta. "Kung Markattas kunder slipper nu välja mellan närproducerat och ekologiskt. Genom att klimatkompensera alla våra transporter kan man säga att det växer fikonträd, tebuskar och kokospalmer i hela Sverige" fortsätter Peter Enberg. " All uppvärmning av vårt lager och kontor i Örebro sker med halmeldning och vi köper grön el. Med klimatkompensationen tar vi nu ett ytterligare steg för att minimera vår påverkan på klimatet. Vi är jätteglada att vi har tagit det här steget och hoppas att fler företag följer efter." "Att plantera träd i Chiapas känns viktigt också för att det ger jordbrukarfamiljer ökade möjligheter till försörjning genom att träden ger virke, ved, frukter och djurfoder", säger Peter Enberg. "Det handlar också om att återställa skogsmark, motverka jorderosion och minska trycket på naturskogen." Kung Markatta anlitar konsultföretaget U&W (you&we) genom klimatinitiativet ZeroMission. "Kompensation är ingen långsiktig lösning på klimatförändringarna, utan på sikt måste energin du använder vara helt förnyelsebar. Men fram till dess kan du kompensera för de växthusgaser som kvarstår efter de åtgärder du vidtagit på kort sikt. Att avskogning och markanvändning, som står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, också påverkas positivt, ser vi som en bonus.", berättar Jens Johansson, partner på U&W [you&we]. Vid trädplantering samarbetar U&W [you&we] med Plan Vivo, vilket är en organisation som står bakom en certifiering med samma namn. Rent konkret beräknas det årliga utsläpp kunden vill kompensera för och ett belopp som motsvarar utsläppsmängden investeras i skogsjordbruk och trädplantering. "Strävan med ZeroMission Träd är att få en positiv miljöpåverkan genom att återbeskoga degraderad mark, motverka erosion, bidra till förbättrat kretslopp av vatten och att öka resiliens och biologisk mångfald genom plantering av olika inhemska trädarter. De projekt som får stöd på detta sätt är väl integrerade i den sociala strukturen på platsen. Det betyder att även den sociala nyttan för lokalbefolkningen är väsentlig," avslutar Jens Johansson. För ytterligare information kontakta: Kung Markatta: Peter Enberg, 019-307311, peter.enberg@kungmarkatta.se U&W [you&we]: Jens Johansson, 08-346565, jens.johansson@uwab.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kung Markatta klimatkompenserar

2009-06-08
Kung Markatta är det första företaget i dagligvaru-branschen att klimatkompensera för alla sina transporter!

Kung Markatta klimatkompenserar för alla sina godstransporter i samarbete med U&W [you&we] genom trädplantering i Chiapas, Mexico.

”Vi vill ta ansvar för den klimatpåverkan som uppstår i transportledet och som inte går att undvika på kort sikt” säger Peter Enberg delägare och marknadsansvarig på Kung Markatta.

"Kung Markattas kunder slipper nu välja mellan närproducerat och ekologiskt. Genom att klimatkompensera alla våra transporter kan man säga att det växer fikonträd, tebuskar och kokospalmer i hela Sverige" fortsätter Peter Enberg. " All uppvärmning av vårt lager och kontor i Örebro sker med halmeldning och vi köper grön el. Med klimatkompensationen tar vi nu ett ytterligare steg för att minimera vår påverkan på klimatet. Vi är jätteglada att vi har tagit det här steget och hoppas att fler företag följer efter."

"Att plantera träd i Chiapas känns viktigt också för att det ger jordbrukarfamiljer ökade möjligheter till försörjning genom att träden ger virke, ved, frukter och djurfoder", säger Peter Enberg. "Det handlar också om att återställa skogsmark, motverka jorderosion och minska trycket på naturskogen."

Kung Markatta anlitar konsultföretaget U&W (you&we) genom klimatinitiativet ZeroMission. "Kompensation är ingen långsiktig lösning på klimatförändringarna, utan på sikt måste energin du använder vara helt förnyelsebar. Men fram till dess kan du kompensera för de växthusgaser som kvarstår efter de åtgärder du vidtagit på kort sikt. Att avskogning och markanvändning, som står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser, också påverkas positivt, ser vi som en bonus.", berättar Jens Johansson, partner på U&W [you&we].

Vid trädplantering samarbetar U&W [you&we] med Plan Vivo, vilket är en organisation som står bakom en certifiering med samma namn. Rent konkret beräknas det årliga utsläpp kunden vill kompensera för och ett belopp som motsvarar utsläppsmängden investeras i skogsjordbruk och trädplantering.

"Strävan med ZeroMission Träd är att få en positiv miljöpåverkan genom att återbeskoga degraderad mark, motverka erosion, bidra till förbättrat kretslopp av vatten och att öka resiliens och biologisk mångfald genom plantering av olika inhemska trädarter. De projekt som får stöd på detta sätt är väl integrerade i den sociala strukturen på platsen. Det betyder att även den sociala nyttan för lokalbefolkningen är väsentlig," avslutar Jens Johansson.

För ytterligare information kontakta:
Kung Markatta: Peter Enberg, 019-307311, peter.enberg@kungmarkatta.se
U&W [you&we]: Jens Johansson, 08-346565, jens.johansson@uwab.se
Källor:

Senaste nyheter