Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Krav på energieffektivare myndigheter

https://www.klimatsmart.se/images/news/belysningsbranschen250x20.jpg

På dagordningen står bland annat effektivisering av IT-funktioner samt en genomgång av Lantmäteriets upphandling av nya energisnåla kaffemaskiner. – Jag vill inte förringa Lantmäteriets upphandling av energieffektiva kaffemaskiner. Men jag tycker nog att statens samtliga myndigheter kunde spänna bågen hårdare än så när de ändå träffas. Varför inte titta på Energimyndighetens egna mycket kvalificerade beräkningar om möjliga energibesparingar, de så kallade STIL-rapporterna? Dessa visar att belysning står för mer än 20 procent av elanvändningen i dessa lokaler och att mer än hälften har gamla belysningssystem. STIL2-rapporten visar att kontor, vårdlokaler, skolor och idrottsanläggningar skulle kunna spara 2,5 TWh per år genom bättre belysningsteknik. Lika mycket som Sveriges totala vindkraftproduktion under 2009. Antagligen betydligt mer än samtliga statliga kaffemaskiner säger Magnus Frantzell, VD för Belysningsbranschen. I många myndigheters lokaler sitter idag föråldrad belysning. Med den teknikutveckling som varit de senaste åren innebär byte till modern belysning att upp till 80 procent av energiförbrukningen sparas. – Visst är det bra med möten om energieffektivisering. Men samtidigt förstår jag inte riktigt vad myndigheterna väntar på. Ny belysning är bättre för miljön och sparar stora belopp på elräkningen. Att göra den här typen av investering innebär bara fördelar. Dags att gå från ord till handling avslutar Magnus Frantzell. För mer information, kontakta Mervi Rokka, 070-211 45 41.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Krav på energieffektivare myndigheter

2010-04-22
På dagordningen står bland annat effektivisering av IT-funktioner samt en genomgång av Lantmäteriets upphandling av nya energisnåla kaffemaskiner.

– Jag vill inte förringa Lantmäteriets upphandling av energieffektiva kaffemaskiner. Men jag tycker nog att statens samtliga myndigheter kunde spänna bågen hårdare än så när de ändå träffas. Varför inte titta på Energimyndighetens egna mycket kvalificerade beräkningar om möjliga energibesparingar, de så kallade STIL-rapporterna? Dessa visar att belysning står för mer än 20 procent av elanvändningen i dessa lokaler och att mer än hälften har gamla belysningssystem. STIL2-rapporten visar att kontor, vårdlokaler, skolor och idrottsanläggningar skulle kunna spara 2,5 TWh per år genom bättre belysningsteknik. Lika mycket som Sveriges totala vindkraftproduktion under 2009. Antagligen betydligt mer än samtliga statliga kaffemaskiner säger Magnus Frantzell, VD för Belysningsbranschen.

I många myndigheters lokaler sitter idag föråldrad belysning. Med den teknikutveckling som varit de senaste åren innebär byte till modern belysning att upp till 80 procent av energiförbrukningen sparas.

– Visst är det bra med möten om energieffektivisering. Men samtidigt förstår jag inte riktigt vad myndigheterna väntar på. Ny belysning är bättre för miljön och sparar stora belopp på elräkningen. Att göra den här typen av investering innebär bara fördelar. Dags att gå från ord till handling avslutar Magnus Frantzell.

För mer information, kontakta Mervi Rokka, 070-211 45 41.

Senaste nyheter