Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

KRAV-märkt restaurang prisades på White Guide

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-white-guide250x167.jpg

På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm igår, korades den KRAV-märkta restaurangen Lilla Bjers gårdskrog till Årets Hållbara Gastronomi. – Helt fantastiskt! Det känns som att det ekologiska tänket har vind i ryggen, ännu mer i år. Det lossnar nu, säger Göran Hoas om att ha vunnit priset Årets Hållbara Gastronomi. Tillsammans med sin fru Margareta Hoas driver han gården Lilla Bjers vars produkter bland annat säljs i gårdens KRAV-märkta butik och serveras i den KRAV-märkta restaurangen. – Det finns inget bättre varumärke och därför valde vi att KRAV-märka vår restaurang. Det är självklart att odla och servera mat utan gifter. Det är viktigt för kundtryggheten, vi vet ju vad vi odlar och serverar, men det vet ju inte kunderna. Förr var det inte så viktigt för kunderna, men numera blir det allt viktigare och viktigare, säger Margareta Hoas. Lilla Bjers gårdskrog vinner med motiveringen ”För att ha tagit närodlat och ekologiskt till en ny höjd där råvarans smakkvalitet i än högre grad matchar nivån på det kreativa och gastronomiska handlaget.” Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premierar White Guide tillsammans med KRAV en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla. Lilla Bjers gårdskrog är certifierade med 3 KRAV-märken. De andra nominerade i kategorin var: Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping PM & Vänner, Växjö Priset är en litografi och ett bidrag på 10 000 kr till nya kockkläder. På White Guide galan fick även Per Bengtsson, som driver den KRAV-märkta restaurangen PM och Vänner i Växjö, hederspris för sina insatser. Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %. Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa. Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det. På White Guide galan lanserades även årets upplaga av White Guide, som är en årlig och rikstäckande restaurangguide där 500 av Sveriges bästa restauranger finns med, varav 31 är KRAV-certifierade.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

KRAV-märkt restaurang prisades på White Guide

2015-03-12
På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm igår, korades den KRAV-märkta restaurangen Lilla Bjers gårdskrog till Årets Hållbara Gastronomi.

– Helt fantastiskt! Det känns som att det ekologiska tänket har vind i ryggen, ännu mer i år. Det lossnar nu, säger Göran Hoas om att ha vunnit priset Årets Hållbara Gastronomi.

Tillsammans med sin fru Margareta Hoas driver han gården Lilla Bjers vars produkter bland annat säljs i gårdens KRAV-märkta butik och serveras i den KRAV-märkta restaurangen.

– Det finns inget bättre varumärke och därför valde vi att KRAV-märka vår restaurang. Det är självklart att odla och servera mat utan gifter. Det är viktigt för kundtryggheten, vi vet ju vad vi odlar och serverar, men det vet ju inte kunderna. Förr var det inte så viktigt för kunderna, men numera blir det allt viktigare och viktigare, säger Margareta Hoas.

Lilla Bjers gårdskrog vinner med motiveringen ”För att ha tagit närodlat och ekologiskt till en ny höjd där råvarans smakkvalitet i än högre grad matchar nivån på det kreativa och gastronomiska handlaget.”

Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premierar White Guide tillsammans med KRAV en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

Lilla Bjers gårdskrog är certifierade med 3 KRAV-märken. De andra nominerade i kategorin var:

Dala-Floda Värdshus, Dala-Floda
Restaurang Hvita Hjorten, Lidköping
PM & Vänner, Växjö

Priset är en litografi och ett bidrag på 10 000 kr till nya kockkläder.

På White Guide galan fick även Per Bengtsson, som driver den KRAV-märkta restaurangen PM och Vänner i Växjö, hederspris för sina insatser.

Idag finns cirka 800 KRAV-märkta restauranger, både offentliga och privata. Restaurangerna kan certifieras med 1, 2 eller 3 märken beroende på hur stor andel av de inköpta livsmedlen som är KRAV-godkända, 25 %, 50 % eller 90 %.

Att livsmedlen är KRAV-godkända innebär i det här sammanhanget att de är KRAV-märkta, ekologiska eller kommer från certifierat hållbart fiske. Det medför stora vinster för miljö, klimat och hälsa.

Oavsett vilken nivå restaurangen är certifierad på ska den också ha ett bra grundläggande miljöarbete och personalen ska vara kunnig när det gäller KRAV-certifierad produktion. Certifikatet ska sitta uppe så att alla matgäster kan se det.

På White Guide galan lanserades även årets upplaga av White Guide, som är en årlig och rikstäckande restaurangguide där 500 av Sveriges bästa restauranger finns med, varav 31 är KRAV-certifierade.
Källa: KRAV

Senaste nyheter