Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmarta hushåll tema konsumtion

https://www.klimatsmart.se/images/news/linkopingskommun174x58e.gif

Projektet klimatsmarta hushåll är en del av Linköpings kommuns arbete med information och kommunikation om klimatsmart livsstil. Syftet med projektet är att genom arbetet i sex utvalda familjer lyfta fram exempel på hur man kan leva mer klimatsmart i sin vardag. I augusti kommer familjerna i projektet att arbeta med tema konsumtion. Vår konsumtion orsakar utsläpp av växthusgaser både i Sverige och utomlands. De samlade utsläppen från svensk konsumtion motsvarar, enligt Naturvårdsverket, drygt 10 ton växthusgaser per person och år. Det är 25 procent mer än de utsläpp som sker enbart i Sverige. Vår mat är en stor del av vår konsumtion och cirka 20 procent av maten som vi bär hem kastar vi i soporna. Det ger upphov till ca 1,9 miljoner ton koldioxid vilket motsvarar utsläppen av ca 700.000 personbilar. Man kan undvika att kasta så mycket mat genom att planera sin inköp bättre samt genom att ta bättre hand om den mat som man har hemma. Familjerna utmanas i augusti att säga säga nej till direktreklam och därmed undvika en massa onödigt papper som går direkt tillbaka i soporna. De ska även lägga extra energi på att få en fungerande återvinning där de kan återvinna förpackningsmaterial i så stor utsträckning som möjligt, samt att planera sina matinköp för att undvika att behöva slänga mat. Familjerna bjuds under augusti månad med till Slåttergubbens bageri där de får prova på att baka surdegsbröd av lokalt producerade råvaror och bjuds på fika med lokalt producerade delikatesser.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmarta hushåll tema konsumtion

2010-08-01
Projektet klimatsmarta hushåll är en del av Linköpings kommuns arbete med information och kommunikation om klimatsmart livsstil. Syftet med projektet är att genom arbetet i sex utvalda familjer lyfta fram exempel på hur man kan leva mer klimatsmart i sin vardag. I augusti kommer familjerna i projektet att arbeta med tema konsumtion.

Vår konsumtion orsakar utsläpp av växthusgaser både i Sverige och utomlands. De samlade utsläppen från svensk konsumtion motsvarar, enligt Naturvårdsverket, drygt 10 ton växthusgaser per person och år. Det är 25 procent mer än de utsläpp som sker enbart i Sverige.

Vår mat är en stor del av vår konsumtion och cirka 20 procent av maten som vi bär hem kastar vi i soporna. Det ger upphov till ca 1,9 miljoner ton koldioxid vilket motsvarar utsläppen av ca 700.000 personbilar. Man kan undvika att kasta så mycket mat genom att planera sin inköp bättre samt genom att ta bättre hand om den mat som man har hemma.

Familjerna utmanas i augusti att säga säga nej till direktreklam och därmed undvika en massa onödigt papper som går direkt tillbaka i soporna. De ska även lägga extra energi på att få en fungerande återvinning där de kan återvinna förpackningsmaterial i så stor utsträckning som möjligt, samt att planera sina matinköp för att undvika att behöva slänga mat.

Familjerna bjuds under augusti månad med till Slåttergubbens bageri där de får prova på att baka surdegsbröd av lokalt producerade råvaror och bjuds på fika med lokalt producerade delikatesser.

Senaste nyheter