Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart mat och klimatkul fest

https://www.klimatsmart.se/images/news/botkyrka215x102.jpg

Lördagen den 31 mars släcker världen ned. Då infaller för femte året i rad den globala klimatkampanjen Earth Hour. I Botkyrka gör vi dock mer än att bara släcka ned! Under våren har elever på fyra av kommunens skolor fått lära sig mer om matens klimatpåverkan genom tävlingen "Botkyrkas bästa klimatsmarta recept". Eleverna har, individuellt eller i mindre grupper, skapat recept som inte bara är smakfulla för öga och gom, utan som även har en så liten klimatpåverkan som möjligt. Fady Saffo, elev på klass EK10 på Tumba gymnasium: - Jag har lärt mig är att all mat från utlandet inte behöver vara miljöovänligt, det är inte bara transporten som spelar roll om en matvara är miljövänlig eller inte". De fyra skolorna har utsett varsin vinnare, som möts i en final fredagen den 30/3 kl 12.00 på restaurangskolans kök Novisen. Under finalen ska eleverna presentera och servera sin rätt för en jury, som består av kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren, kommunens kostchef Maria Svensson, Serdar Öztenar, VD Bosphorus, Josefin Uhnbom, initiativtagare Food for thought. För andra året i rad ställer Botkyrka kommun, tillsammans med Botkyrkabyggen, Tumba Centrum och det lokala förenings- och näringslivet till med ett stort arrangemang för att uppmärksamma klimatfrågan i kommunen. Det bjuds på klimatsmarta aktiviteter, fackeltåg och en stor klimatfest på Hågelbyparken. Mellan kl 11-15 kan man som besökare i båda Alby C och Tumba C bland annat smaka på klimatsmart mat, få massor med klimatsmarta tips för hur man kan minska sin energianvändning i hemmet, plåstra om planeten, delta i up-cycle workshops, tipspromenader med mera! Kl 18.30 är det samling på Alby och Tumba torg för avgång med fackeltågen mot Hågelby. Alla som går med i tågen får varsin fackla. På plats i Hågelby från kl 20.00 väntar ett spännande program med konferencier Elin Ek, den lokala Botkyrkatalangen Sara Jagrouny Hanski, idol-vinnaren Amanda Fondell samt balkanbrass med Süperstar Orkestar. Evenemanget är klimatsäkrat och teckentolkas. Uppmärksammandet av Earth Hour i Botkyrka kommun har möjliggjorts genom ett brett samarbete med följande föreningar och företag: Söderenergi, Fanzingo, DeLaval, Handelsbanken i Tullinge och Hallunda, Södertörns Fjärrvärme AB, Ecura, Bosphorus, Botkyrka Ungdomsfullmäktige, earth.re.create, The Good Tribe, Fältbiologerna, SRV, Klimataktion, Botkyrka Pingstförsamling, Studiefrämjandet, Farhang & Botkyrkabuss. 2011 fick Botkyrka kommun hederspris av kungen i Världsnaturfondens tävling Earth Hour City Challenge. Priset tilldelades Botkyrka för dess ambitiösa klimatmål samt kommunens arbete med kreativa livsstilsförändringar och klimatsmart byggande.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart mat och klimatkul fest

2012-03-22
Lördagen den 31 mars släcker världen ned. Då infaller för femte året i rad den globala klimatkampanjen Earth Hour. I Botkyrka gör vi dock mer än att bara släcka ned!

Under våren har elever på fyra av kommunens skolor fått lära sig mer om matens klimatpåverkan genom tävlingen "Botkyrkas bästa klimatsmarta recept". Eleverna har, individuellt eller i mindre grupper, skapat recept som inte bara är smakfulla för öga och gom, utan som även har en så liten klimatpåverkan som möjligt.

Fady Saffo, elev på klass EK10 på Tumba gymnasium:
- Jag har lärt mig är att all mat från utlandet inte behöver vara miljöovänligt, det är inte bara transporten som spelar roll om en matvara är miljövänlig eller inte".

De fyra skolorna har utsett varsin vinnare, som möts i en final fredagen den 30/3 kl 12.00 på restaurangskolans kök Novisen. Under finalen ska eleverna presentera och servera sin rätt för en jury, som består av kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren, kommunens kostchef Maria Svensson, Serdar Öztenar, VD Bosphorus, Josefin Uhnbom, initiativtagare Food for thought.

För andra året i rad ställer Botkyrka kommun, tillsammans med Botkyrkabyggen, Tumba Centrum och det lokala förenings- och näringslivet till med ett stort arrangemang för att uppmärksamma klimatfrågan i kommunen. Det bjuds på klimatsmarta aktiviteter, fackeltåg och en stor klimatfest på Hågelbyparken.

Mellan kl 11-15 kan man som besökare i båda Alby C och Tumba C bland annat smaka på klimatsmart mat, få massor med klimatsmarta tips för hur man kan minska sin energianvändning i hemmet, plåstra om planeten, delta i up-cycle workshops, tipspromenader med mera!

Kl 18.30 är det samling på Alby och Tumba torg för avgång med fackeltågen mot Hågelby. Alla som går med i tågen får varsin fackla. På plats i Hågelby från kl 20.00 väntar ett spännande program med konferencier Elin Ek, den lokala Botkyrkatalangen Sara Jagrouny Hanski, idol-vinnaren Amanda Fondell samt balkanbrass med Süperstar Orkestar.

Evenemanget är klimatsäkrat och teckentolkas. Uppmärksammandet av Earth Hour i Botkyrka kommun har möjliggjorts genom ett brett samarbete med följande föreningar och företag: Söderenergi, Fanzingo, DeLaval, Handelsbanken i Tullinge och Hallunda, Södertörns Fjärrvärme AB, Ecura, Bosphorus, Botkyrka Ungdomsfullmäktige, earth.re.create, The Good Tribe, Fältbiologerna, SRV, Klimataktion, Botkyrka Pingstförsamling, Studiefrämjandet, Farhang & Botkyrkabuss.

2011 fick Botkyrka kommun hederspris av kungen i Världsnaturfondens tävling Earth Hour City Challenge. Priset tilldelades Botkyrka för dess ambitiösa klimatmål samt kommunens arbete med kreativa livsstilsförändringar och klimatsmart byggande.

Senaste nyheter