Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart jul med lägre elförbrukning

https://www.klimatsmart.se/images/news/ljus250x167.jpg

Julen närmar sig med stormsteg. En högtid och säsong när vi förbrukar mycket el. Det är också en tid när elen brukar vara dyr. Som vanlig elkonsument finns det flera saker du kan tänka på för att spara energi och samtidigt göra en insats för miljön. Telge Energi bjuder på sina bästa tips för en lägre elförbrukning i jul. 1. Byt ut din gamla julbelysning Det har skett en stor teknikutveckling inom LED-belysning. De nya modellerna drar upp till 90 procent mindre el än de gamla. Försäkra dig om att du inte använder konventionella glödlampor i adventsstjärnor, ljusstakar, julgransbelysning och utomhusbelysning. Och det är lätt som en plätt, bara att byta lamporna, de funkar till de flesta ljusstakar. 2. Tina maten i kylskåpet Under julen är kylskåp och frys ofta välfyllda. Med lite framförhållning kan du tina julmaten i kylskåpet. På så vis återvinner du energin som gått åt vid infrysningen. Kylskåpet kommer reglera sin energiförbrukning med termostaten under tiningsprocessen. Se också över vilken temperatur kyl och frys har. Kylen ska vara + 5 grader och frysen -18 grader. Varje extra grad ökar din energiförbrukning med 5 procent. 3. Använd pyjamas och ett värmande täcke Använd en bra pyjamas, ett värmande täcke eller en extra filt och stäng av värmen i sovrummet. Då sover du bättre, spar pengar och klimat. Det är viktigt att du stänger dörren till sovrummet så att ytan förblir något svalare än övriga delar i ditt hem. 4. Sänk temperaturen innan gästerna kommer Jul och advent är en social högtid när många samlas. Vi vet alla hur varmt det blir med mycket folk på en liten yta samtidigt som spis, ugn och brasa används för fullt. Sänk temperaturen några timmar innan gästerna kommer och dra inte upp den förrän gästerna gått hem. Då sparar du energi och får en trivsammare miljö att umgås i. 5. Välj ren el Idag kan man välja hur elen man köper produceras. Många svenskar köper omärkt el som alltid innehåller kolkraft utan att vara medvetna om det. En villaägare som i dag värmer sitt hus med omärkt el kan minska sina CO2-utsläpp med 13 ton om året genom att köpa el från förnybara källor. Under 2012 gjorde 14 procent av svenskarna ett aktivt val genom att välja ursprungsmärkt ren el. Tack Telge!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart jul med lägre elförbrukning

2012-12-20
Julen närmar sig med stormsteg. En högtid och säsong när vi förbrukar mycket el. Det är också en tid när elen brukar vara dyr. Som vanlig elkonsument finns det flera saker du kan tänka på för att spara energi och samtidigt göra en insats för miljön. Telge Energi bjuder på sina bästa tips för en lägre elförbrukning i jul.

1. Byt ut din gamla julbelysning
Det har skett en stor teknikutveckling inom LED-belysning. De nya modellerna drar upp till 90 procent mindre el än de gamla. Försäkra dig om att du inte använder konventionella glödlampor i adventsstjärnor, ljusstakar, julgransbelysning och utomhusbelysning. Och det är lätt som en plätt, bara att byta lamporna, de funkar till de flesta ljusstakar.

2. Tina maten i kylskåpet
Under julen är kylskåp och frys ofta välfyllda. Med lite framförhållning kan du tina julmaten i kylskåpet. På så vis återvinner du energin som gått åt vid infrysningen. Kylskåpet kommer reglera sin energiförbrukning med termostaten under tiningsprocessen. Se också över vilken temperatur kyl och frys har. Kylen ska vara + 5 grader och frysen -18 grader. Varje extra grad ökar din energiförbrukning med 5 procent.

3. Använd pyjamas och ett värmande täcke
Använd en bra pyjamas, ett värmande täcke eller en extra filt och stäng av värmen i sovrummet. Då sover du bättre, spar pengar och klimat. Det är viktigt att du stänger dörren till sovrummet så att ytan förblir något svalare än övriga delar i ditt hem.

4. Sänk temperaturen innan gästerna kommer
Jul och advent är en social högtid när många samlas. Vi vet alla hur varmt det blir med mycket folk på en liten yta samtidigt som spis, ugn och brasa används för fullt. Sänk temperaturen några timmar innan gästerna kommer och dra inte upp den förrän gästerna gått hem. Då sparar du energi och får en trivsammare miljö att umgås i.

5. Välj ren el
Idag kan man välja hur elen man köper produceras. Många svenskar köper omärkt el som alltid innehåller kolkraft utan att vara medvetna om det. En villaägare som i dag värmer sitt hus med omärkt el kan minska sina CO2-utsläpp med 13 ton om året genom att köpa el från förnybara källor. Under 2012 gjorde 14 procent av svenskarna ett aktivt val genom att välja ursprungsmärkt ren el.

Tack Telge!

Senaste nyheter