Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart hus på Elfack 9-13 maj

https://www.klimatsmart.se/images/news/eio53x54.gif

Utmaningen ligger i att göra avancerad elteknik begriplig för oinitierade. Den ska vara enkel att använda, lätt att fatta. Det säger Max Reiman, teknikspecialist på EIO, som på Elfack visar innovativa tekniklösningar i ett klimatsmart hus. Årets Elfack, 9–13 maj på Svenska Mässan i Göteborg, blir inte riktigt lik tidigare upplagor. Det vässade konferensprogrammet upptar ett 50-tal seminarier där mycket handlar om energieffektivisering, innovationer och hållbar utveckling. Flera av seminarierna åtföljs av en guidad teknikvandring till ett urval relevanta utställare och till en klimatsmart visningsvilla som byggts utanför mässan, mittemot Lisebergs huvudentré. Tanken är att kombinera teori och praktik, den som vill ska kunna fördjupa sig i detaljer, säger Max Reiman, som håller dagliga seminarier med teknikvandringar måndag–torsdag. Max Reiman tar upp nyheter inom elinstallation under rubriken “Bättre boendekomfort med modern installationsteknik och kreativ ljussättning”. Mycket av det han talar om kan ses i villan, där han bidragit med know-how. Vi har lagt extra omsorg vid elfunktioner. För att skapa boendekomfort och för att spara energi, berättar han. När det gäller belysning har vi t ex satsat på dolda, integrerade ljuskällor. T ex ljusslingor i fönster och spotlights med senaste LED-tekniken i tak. Husets strömbrytare har fyra “favoritlägen”: mycket, lagom, lite eller inget ljus. Håller man in knappen lite längre anpassas allt ljus i husets publika delar (d v s allt utom sovrum och toaletter) till samma nivå. Vid ytterdörren finns en instrumentpanel, där alla funktioner kan ställas in: belysning, värme, kökselektronik, apparater, m m. Men de kan också regleras på distans, från en smartphone eller I-pad. Utmaningen, menar Max Reiman, var att göra tekniken begriplig för alla de tusentals människor som väntas besöka huset. Man ska ju inte behöva gå en kurs för att bo, konstaterar han och understryker att det inte handlar om något futuristiskt experiment: Alla produkter är utvecklade och kan idag installeras i ett vanligt hus. Vill du veta mer, kontakta: Max Reiman, EIO, 08-762 74 77 Fredrik Reis,mässansvarig Elfack, Svenska Mässan, 031-708 80 78.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart hus på Elfack 9-13 maj

2011-05-12
Utmaningen ligger i att göra avancerad elteknik begriplig för oinitierade. Den ska vara enkel att använda, lätt att fatta. Det säger Max Reiman, teknikspecialist på EIO, som på Elfack visar innovativa tekniklösningar i ett klimatsmart hus.

Årets Elfack, 9–13 maj på Svenska Mässan i Göteborg, blir inte riktigt lik tidigare upplagor. Det vässade konferensprogrammet upptar ett 50-tal seminarier där mycket handlar om energieffektivisering, innovationer och hållbar utveckling.

Flera av seminarierna åtföljs av en guidad teknikvandring till ett urval relevanta utställare och till en klimatsmart visningsvilla som byggts utanför mässan, mittemot Lisebergs huvudentré. Tanken är att kombinera teori och praktik, den som vill ska kunna fördjupa sig i detaljer, säger Max Reiman, som håller dagliga seminarier med teknikvandringar måndag–torsdag.

Max Reiman tar upp nyheter inom elinstallation under rubriken “Bättre boendekomfort med modern installationsteknik och kreativ ljussättning”. Mycket av det han talar om kan ses i villan, där han bidragit med know-how. Vi har lagt extra omsorg vid elfunktioner. För att skapa boendekomfort och för att spara energi, berättar han. När det gäller belysning har vi t ex satsat på dolda, integrerade ljuskällor. T ex ljusslingor i fönster och spotlights med senaste LED-tekniken i tak.

Husets strömbrytare har fyra “favoritlägen”: mycket, lagom, lite eller inget ljus. Håller man in knappen lite längre anpassas allt ljus i husets publika delar (d v s allt utom sovrum och toaletter) till samma nivå. Vid ytterdörren finns en instrumentpanel, där alla funktioner kan ställas in: belysning, värme, kökselektronik, apparater, m m. Men de kan också regleras på distans, från en smartphone eller I-pad. Utmaningen, menar Max Reiman, var att göra tekniken begriplig för alla de tusentals människor som väntas besöka huset. Man ska ju inte behöva gå en kurs för att bo, konstaterar han och understryker att det inte handlar om något futuristiskt experiment: Alla produkter är utvecklade och kan idag installeras i ett vanligt hus.

Vill du veta mer, kontakta:
Max Reiman, EIO, 08-762 74 77
Fredrik Reis,mässansvarig Elfack, Svenska Mässan, 031-708 80 78.
Källa: EIO

Senaste nyheter