Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatsmart att bygga i trä

https://www.klimatsmart.se/images/news/mitttuniversitet-leifgustavsson.jpg

En som forskat mycket kring användande av trä i byggnationer är Leif Gustavsson, professor i ekoteknik vid Mittuniversitetet i Östersund. I en färsk studie jämför Leif Gustavsson koldioxidutsläppen från två fyravåningshus i Växjö - ett med trästomme och det andra med betongstomme. Det aktuella trähuset är Wälludden, som uppfördes 1994 och det andra en hypotetisk byggnad med betongstomme som har samma byggkostnad, boendestandard och energiförbrukning. Leif Gustavssons studie visar att trähuset ger upphov till betydligt lägre koldioxidutsläpp. Räknat på en tvårummare på 72 kvadratmeter är skillnaden hela 11-15 ton/per lägenhet. Om ett fyravåningshus med 16 lägenheter byggs med trästomme istället för betongstomme minskar koldioxidutsläppet vid husbygget med en mängd som motsvarar cirka 200 000 mils körning med en bil som släpper ut 120 gram koldioxid per kilometer. Att koldioxidutsläppen är lägre för trähusen har flera orsaker. – En viktig anledning är att det går det åt mindre energi för att tillverka ett hus med trästomme, konstaterar Leif Gustavsson. En annan orsak är att resterna från tillverkningen kan användas för att ersätta fossila bränslen. Dessutom bidrar det kol som lagras i träet till det positiva resultatet för koldioxidutsläppen. – Det lagrade kolet fungerar som kolsänka, medan cementtillverkning medför koldioxidutsläpp. Dessutom sker en omfattande återbindning av koldioxid när betongen vittrar, berättar Leif Gustavsson. Han är övertygad om att konkurrenskraften för träbyggande kommer att öka om det blir aktuellt med ökade koldioxidavgifter. Leif Gustavsson är väl medveten om att skogen förvisso också är en begränsad resurs. – Men till träbyggandet behövs förhållandevis lite virke. Till 20 000 lägenheter krävs det 0,18 miljoner skogskubikmeter mer stamved än till ett betonghus. Det innebär 0,2 procent av den svenska tillväxten av skog, säger han och inflikar att trä istället för betong ger en stor koldioxidminskning per hektar skogsmark. USA har länge stått i skottgluggen i klimatdebatten. Men när det gäller klimatvänliga byggen ligger de i spetsen. I USA byggs till exempel 90 procent av alla enfamiljshus med trästomme, jämfört med 10 procent i Europa I USA forskas det också mycket om användande av trä i byggande. En forskare som i stort sett kommit fram till liknande slutsatser som Leif Gustavsson är Bruce Lippke, professor vid University of Washington. Bland annat har han sett att man genom att byta ut stommen i ett hus från stål till trä minskar utsläppen av koldioxid i byggprocessen med 17 procent. – I USA har forskarna arbetat mer än oss med livscykelanalyser, vilket vi kommer att satsa hårt på under de närmaste åren, berättar Leif Gustavsson. Han följer med spänningen bygget av passivhusen i kvarteret Portvakten i Växjö. – I framtiden blir det allt viktigare att bygga hus som förbrukar så lite energi som möjligt, avslutar Leif Gustavsson.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatsmart att bygga i trä

2009-08-10
Leif Gustavsson, professor i ekoteknik
En som forskat mycket kring användande av trä i byggnationer är Leif Gustavsson, professor i ekoteknik vid Mittuniversitetet i Östersund.

I en färsk studie jämför Leif Gustavsson koldioxidutsläppen från två fyravåningshus i Växjö - ett med trästomme och det andra med betongstomme. Det aktuella trähuset är Wälludden, som uppfördes 1994 och det andra en hypotetisk byggnad med betongstomme som har samma byggkostnad, boendestandard och energiförbrukning.

Leif Gustavssons studie visar att trähuset ger upphov till betydligt lägre koldioxidutsläpp. Räknat på en tvårummare på 72 kvadratmeter är skillnaden hela 11-15 ton/per lägenhet. Om ett fyravåningshus med 16 lägenheter byggs med trästomme istället för betongstomme minskar koldioxidutsläppet vid husbygget med en mängd som motsvarar cirka 200 000 mils körning med en bil som släpper ut 120 gram koldioxid per kilometer.

Att koldioxidutsläppen är lägre för trähusen har flera orsaker.
– En viktig anledning är att det går det åt mindre energi för att tillverka ett hus med trästomme, konstaterar Leif Gustavsson.

En annan orsak är att resterna från tillverkningen kan användas för att ersätta fossila bränslen. Dessutom bidrar det kol som lagras i träet till det positiva resultatet för koldioxidutsläppen.
– Det lagrade kolet fungerar som kolsänka, medan cementtillverkning medför koldioxidutsläpp. Dessutom sker en omfattande återbindning av koldioxid när betongen vittrar, berättar Leif Gustavsson.

Han är övertygad om att konkurrenskraften för träbyggande kommer att öka om det blir aktuellt med ökade koldioxidavgifter.

Leif Gustavsson är väl medveten om att skogen förvisso också är en begränsad resurs.
– Men till träbyggandet behövs förhållandevis lite virke. Till 20 000 lägenheter krävs det 0,18 miljoner skogskubikmeter mer stamved än till ett betonghus. Det innebär 0,2 procent av den svenska tillväxten av skog, säger han och inflikar att trä istället för betong ger en stor koldioxidminskning per hektar skogsmark.

USA har länge stått i skottgluggen i klimatdebatten. Men när det gäller klimatvänliga byggen ligger de i spetsen. I USA byggs till exempel 90 procent av alla enfamiljshus med trästomme, jämfört med 10 procent i Europa

I USA forskas det också mycket om användande av trä i byggande. En forskare som i stort sett kommit fram till liknande slutsatser som Leif Gustavsson är Bruce Lippke, professor vid University of Washington. Bland annat har han sett att man genom att byta ut stommen i ett hus från stål till trä minskar utsläppen av koldioxid i byggprocessen med 17 procent.

– I USA har forskarna arbetat mer än oss med livscykelanalyser, vilket vi kommer att satsa hårt på under de närmaste åren, berättar Leif Gustavsson.

Han följer med spänningen bygget av passivhusen i kvarteret Portvakten i Växjö.
– I framtiden blir det allt viktigare att bygga hus som förbrukar så lite energi som möjligt, avslutar Leif Gustavsson.

Senaste nyheter