Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatriksdag 2014 i Norrköping

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimatriksdag250x51.png

Är du också trött på att Sveriges riksdag inte tar klimatfrågan på allvar? Vi sätter press på politikerna genom att ordna en Klimatriksdag. Du är bjuden. Välkommen till Klimatriksdag 2014 i Norrköping den 6-8 juni. Vi är många som vill att klimatet ska bli en stor valfråga nästa år. Det vimlar av initiativ för en snabb omställning runt om i landet. Mängder av folkrörelser och nätverk är aktiva på olika sätt. Nu samlar vi oss för att verkligen sätta press på politikerna i valet 2014. Detta händer under klimatriksdagen: Fredagen den 6 juni: Klimatriksdagens högtidliga öppnande äger rum i De Geerhallen i Norrköping. Lördagen den 7 juni: Vi delar upp oss i utskott och behandlar motioner och tar fram konkreta förslag på hur omställningen till ett klimatvänligt samhälle ska gå till. Söndagen den 8 juni: Vi enas om ett antal förslag med brett stöd och Klimatriksdagen avslutas. Målet: är att enas om en kravlista som politikerna ska tvingas ta ställning till och rösta in de politiker som är beredda att fatta besluten som krävs för omställningen till ett hållbart samhälle. Vår gemensamma värdegrund är :”Vi tar varningarna från FN:s klimatpanel på största allvar och utgår från alla människors lika värde och lika rättigheter”. Alla som delar den är välkomna att vara med. Initiativet stöds (hittills) av: Arbetets museum, Norrköping, Bildningsförbundet Östergötland, Framtidsjorden, Fältbiologerna, Ordfront, Föräldravrålet, Greenpeace, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Naturskyddsföreningen, Omställning Sverige, Plan B, PUSH Sverige, Radikalisera Klimatpolitiken Nu, RIO med 107 folkhögskolor, SFHL, Vists församlings Miljö och- Klimatgrupp. Initiativet kommer från en grupp i Naturskyddsföreningens Linköpingskrets som har spridit idén under våren. Det konstituerande mötet för föreningen Klimatriksdag 2014 hölls på Arbetets museum i Norrköping den 31 augusti. Föreningens enda syfte är att arrangera Klimatriksdagen nästa år. När uppdraget är klart avvecklas föreningen - fast arbetet fortsätter förstås. Varför en riksdag? Idén är inte ny – den är 120 år gammal. Lika låst som klimatfrågan är idag var rösträttsfrågan i slutet av 1800-talet. För att pressa på hölls en Folkriksdag 1893. 150 000 väljare valde 123 ombud som behandlade ett hundratal motioner. Resultat: Den allmänna rösträtten blev definitivt fastslagen som folkets krav. Det gick för etthundratjugo år sen. Varför skulle det inte gå nu? För mer information, kontakta: Leandra Caldarulo, 0704-12 53 29 Peter Fritzson, 0708-28 14 84.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatriksdag 2014 i Norrköping

2013-09-27
Är du också trött på att Sveriges riksdag inte tar klimatfrågan på allvar? Vi sätter press på politikerna genom att ordna en Klimatriksdag. Du är bjuden.

Välkommen till Klimatriksdag 2014 i Norrköping den 6-8 juni.

Vi är många som vill att klimatet ska bli en stor valfråga nästa år. Det vimlar av initiativ för en snabb omställning runt om i landet. Mängder av folkrörelser och nätverk är aktiva på olika sätt. Nu samlar vi oss för att verkligen sätta press på politikerna i valet 2014.

Detta händer under klimatriksdagen:
Fredagen den 6 juni: Klimatriksdagens högtidliga öppnande äger rum i De Geerhallen i Norrköping.
Lördagen den 7 juni: Vi delar upp oss i utskott och behandlar motioner och tar fram konkreta förslag på hur omställningen till ett klimatvänligt samhälle ska gå till.
Söndagen den 8 juni: Vi enas om ett antal förslag med brett stöd och Klimatriksdagen avslutas.

Målet:
är att enas om en kravlista som politikerna ska tvingas ta ställning till och rösta in de politiker
som är beredda att fatta besluten som krävs för omställningen till ett hållbart samhälle.
Vår gemensamma värdegrund är :”Vi tar varningarna från FN:s klimatpanel på största allvar och utgår från alla människors lika värde och lika rättigheter”. Alla som delar den är välkomna att vara med.

Initiativet stöds (hittills) av:
Arbetets museum, Norrköping, Bildningsförbundet Östergötland, Framtidsjorden, Fältbiologerna, Ordfront, Föräldravrålet, Greenpeace, Klimataktion, Latinamerikagrupperna, Naturskyddsföreningen, Omställning Sverige, Plan B, PUSH Sverige, Radikalisera Klimatpolitiken Nu, RIO med 107 folkhögskolor, SFHL, Vists församlings Miljö och- Klimatgrupp.

Initiativet kommer från en grupp i Naturskyddsföreningens Linköpingskrets som har spridit idén under våren. Det konstituerande mötet för föreningen Klimatriksdag 2014 hölls på Arbetets museum i Norrköping den 31 augusti. Föreningens enda syfte är att arrangera Klimatriksdagen nästa år. När uppdraget är klart avvecklas föreningen - fast arbetet fortsätter förstås.

Varför en riksdag?
Idén är inte ny – den är 120 år gammal. Lika låst som klimatfrågan är idag var rösträttsfrågan i slutet av 1800-talet. För att pressa på hölls en Folkriksdag 1893. 150 000 väljare valde 123 ombud som behandlade ett hundratal motioner. Resultat: Den allmänna rösträtten blev definitivt fastslagen som folkets krav. Det gick för etthundratjugo år sen. Varför skulle det inte gå nu?

För mer information, kontakta:
Leandra Caldarulo, 0704-12 53 29
Peter Fritzson, 0708-28 14 84.

Senaste nyheter