Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatmagasinet Effekt på bokmässan

https://www.klimatsmart.se/images/news/effekt207x97.png

Det finns tjogtals med magasin om heminredning, motorer och mode, men hittills inget som tar klimatkrisen på allvar. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg förändras detta. Då lanseras Klimatmagasinet Effekt. Effekt är ett samhällsmagasin om klimat och hållbarhet. Vi som startat Effekt tycker att det är en självklarhet att den spännande omställning som vi har framför oss skildras i en egen tidskrift. I reportage och artiklar, med de bästa skribenterna, fotograferna och illustratörerna, vill vi inspirera folk till förändring. - De flesta har förstått att klimatkrisen är extremt allvarlig. Nu gäller det att visa hur vi kan lösa den och lyfta fram de som redan jobbar på detta, säger Sara Jeswani, chefredaktör och en av tidningens tre grundare. Vi vill också bredda klimatfrågan till att inte bara handla om koldioxidutsläpp utan koppla ihop den med ekonomin, oljetoppen, utfiskningen av havet och så vidare. Kort sagt: det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser, men också frågor som gränsar till global rättvisa och mänskliga rättigheter. - Vi kommer att berätta om mycket mer än de naturvetenskapliga och tekniska delarna av klimatkrisen. Trots att det är en sådan stor fråga skildras den sällan utifrån ett psykologiskt, filosofiskt, socialt eller kulturellt perspektiv, säger David Jonstad, chefredaktör och en av tidningens tre grundare. Effekt har kommit till tack vare stöd från privatpersoner och prenumeranter, samarbeten med organisationer och företag, men framför allt tack vare ett nätverk av skickliga skribenter, fotografer och illustratörer som alla arbetar ideellt. Många av de som engagerar sig i klimatfrågan, som Anders Wijkman från Tällberg Foundation, Isabella Lövin, EU-parlamentariker och författare till boken Tyst hav, och Bill McKibben från den internationella organisationen 350.org, medverkar med texter. Vidare medverkar skribenter från KTH, och Uppsala universitet, ett flertal författare från ICA-förlaget till Ordfront, med flera. Kom och se den färdiga tidningen och tala med oss som står bakom Effekt. Under mässan finns vi på plats i Ordfronts monter (monternr B07:21) och hos Cogito (monternr H00:24). En av Effekts grundare, David Jonstad, kommer dessutom att prata om sin nyutkomna bok Vår beskärda del - En lösning på klimatkrisen vid flera tillfällen under mässan: 24/9 15.00-15.40 i ABF:s monter, B09:19, 25/9 12.00-12.30 i Ordfronts monter, B07:21. Hopp eller rädsla som drivkraft för klimatengagemang: 27/9 10.00-10.20, Internationella Torgets Stora Scen. För mer information: David Jonstad, 0708-88 17 23, david.jonstad@effektmagasin.se Sara Jeswani, 0701-72 29 63, sara.jeswani@effektmagasin.se Jesper Weithz, 0709-18 34 99, jesper.weithz@effektmagasin.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatmagasinet Effekt på bokmässan

2009-09-23
Det finns tjogtals med magasin om heminredning, motorer och mode, men hittills inget som tar klimatkrisen på allvar. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg förändras detta. Då lanseras Klimatmagasinet Effekt.

Effekt är ett samhällsmagasin om klimat och hållbarhet. Vi som startat Effekt tycker att det är en självklarhet att den spännande omställning som vi har framför oss skildras i en egen tidskrift. I reportage och artiklar, med de bästa skribenterna, fotograferna och illustratörerna, vill vi inspirera folk till förändring.

- De flesta har förstått att klimatkrisen är extremt allvarlig. Nu gäller det att visa hur vi kan lösa den och lyfta fram de som redan jobbar på detta, säger Sara Jeswani, chefredaktör och en av tidningens tre grundare.

Vi vill också bredda klimatfrågan till att inte bara handla om koldioxidutsläpp utan koppla ihop den med ekonomin, oljetoppen, utfiskningen av havet och så vidare. Kort sagt: det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser, men också frågor som gränsar till global rättvisa och mänskliga rättigheter.

- Vi kommer att berätta om mycket mer än de naturvetenskapliga och tekniska delarna av klimatkrisen. Trots att det är en sådan stor fråga skildras den sällan utifrån ett psykologiskt, filosofiskt, socialt eller kulturellt perspektiv, säger David Jonstad, chefredaktör och en av tidningens tre grundare.

Effekt har kommit till tack vare stöd från privatpersoner och prenumeranter, samarbeten med organisationer och företag, men framför allt tack vare ett nätverk av skickliga skribenter, fotografer och illustratörer som alla arbetar ideellt. Många av de som engagerar sig i klimatfrågan, som Anders Wijkman från Tällberg Foundation, Isabella Lövin, EU-parlamentariker och författare till boken Tyst hav, och Bill McKibben från den internationella organisationen 350.org, medverkar med texter. Vidare medverkar skribenter från KTH, och Uppsala universitet, ett flertal författare från ICA-förlaget till Ordfront, med flera.

Kom och se den färdiga tidningen och tala med oss som står bakom Effekt. Under mässan finns vi på plats i Ordfronts monter (monternr B07:21) och hos Cogito (monternr H00:24).

En av Effekts grundare, David Jonstad, kommer dessutom att prata om sin nyutkomna bok Vår beskärda del - En lösning på klimatkrisen vid flera tillfällen under mässan: 24/9 15.00-15.40 i ABF:s monter, B09:19, 25/9 12.00-12.30 i Ordfronts monter, B07:21. Hopp eller rädsla som drivkraft för klimatengagemang: 27/9 10.00-10.20, Internationella Torgets Stora Scen.

För mer information:
David Jonstad, 0708-88 17 23, david.jonstad@effektmagasin.se
Sara Jeswani, 0701-72 29 63, sara.jeswani@effektmagasin.se
Jesper Weithz, 0709-18 34 99, jesper.weithz@effektmagasin.se
Källor: Effekt, Ordfront

Senaste nyheter