Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatkommunernas nyhetsbrev juni 2013

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimatkommunerna111x84.jpg

Nu kan du läsa Klimatkommunernas nyhetsbrev för juni. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om: - Näringsdepartementet föreslår i en promemoria att förlänga energieffektiviseringsstödet för kommuner och landsting, som en del i Sveriges implementerande av energieffektiviseringsdirektivet. Kommuner och landsting behöver även fortsättningsvis ha en aktuell strategi för energieffektivisering för att få stödet, och Näringsdepartementet menar även att krav bör ställas på inköp av produkter, tjänster och byggnader med hög energiprestanda. - Den 18 maj invigdes en ny solcellsdriven laddstolpe för elbilar i centrala Uppsala. Kommunalrådet Stefan Hanna (C) invigde och energi- och klimatrådgivningen finns på plats för att berätta om hur man kan använda solceller i sin vardag. Det bjöds även på eko-fika, provkörning av elbilar och tävlingar för barn. - Helsingborg arbetar kontinuerligt med utbildning och information riktat mot brukare av kommunala lokaler för att minska deras energianvändning. Under våren 2013 har tio skolor fått besök av den energieffektiviseringsansvarige, och vaktmästare, vårdpersonal och andra målgrupper har fått gå energiutbildningar. För Kärnfastigheters bestånd har energianvändningen minskat med totalt 18 procent under perioden 2005-2012 och med 37 procent under perioden 1998-2012. - Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Bland pristagarna finns goda exempel på att man kan kombinera energieffektiv byggnation med bra arkitektur. Vinnaren av första priset och prissumman på 10 000 SEK blev Kent Pedersen Arkitektfirma ApS i danska Hellerup för passivhustennishallen Södra Climate Arena i Växjö. - Kan en spanskodlad, transporterad tomat vara ett bättre alternativ ur klimatsynpunkt än en svensk tomat? Svaret är ja. I vissa fall kan transporter bidra till att minska koldioxidutsläppen. Det visar en ny studie från SIK, framtagen på uppdrag av Göteborgs Hamn. Mer om ovanstående nyheter kan du läsa i nyhetsbrevet. Där hittar du dessutom ännu fler klimatnyheter.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatkommunernas nyhetsbrev juni 2013

2013-06-12
Nu kan du läsa Klimatkommunernas nyhetsbrev för juni. I nyhetsbrevet kan du bland annat läsa om:

- Näringsdepartementet föreslår i en promemoria att förlänga energieffektiviseringsstödet för kommuner och landsting, som en del i Sveriges implementerande av energieffektiviseringsdirektivet. Kommuner och landsting behöver även fortsättningsvis ha en aktuell strategi för energieffektivisering för att få stödet, och Näringsdepartementet menar även att krav bör ställas på inköp av produkter, tjänster och byggnader med hög energiprestanda.

- Den 18 maj invigdes en ny solcellsdriven laddstolpe för elbilar i centrala Uppsala. Kommunalrådet Stefan Hanna (C) invigde och energi- och klimatrådgivningen finns på plats för att berätta om hur man kan använda solceller i sin vardag. Det bjöds även på eko-fika, provkörning av elbilar och tävlingar för barn.

- Helsingborg arbetar kontinuerligt med utbildning och information riktat mot brukare av kommunala lokaler för att minska deras energianvändning. Under våren 2013 har tio skolor fått besök av den energieffektiviseringsansvarige, och vaktmästare, vårdpersonal och andra målgrupper har fått gå energiutbildningar. För Kärnfastigheters bestånd har energianvändningen minskat med totalt 18 procent under perioden 2005-2012 och med 37 procent under perioden 1998-2012.

- Tävlingen Svenska Arkitekturpriset för passivhus 2013 är avgjord. Bland pristagarna finns goda exempel på att man kan kombinera energieffektiv byggnation med bra arkitektur. Vinnaren av första priset och prissumman på 10 000 SEK blev Kent Pedersen Arkitektfirma ApS i danska Hellerup för passivhustennishallen Södra Climate Arena i Växjö.

- Kan en spanskodlad, transporterad tomat vara ett bättre alternativ ur klimatsynpunkt än en svensk tomat? Svaret är ja. I vissa fall kan transporter bidra till att minska koldioxidutsläppen. Det visar en ny studie från SIK, framtagen på uppdrag av Göteborgs Hamn.

Mer om ovanstående nyheter kan du läsa i nyhetsbrevet. Där hittar du dessutom ännu fler klimatnyheter.

Senaste nyheter