Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatcertifierade blommor från anrika Alverbäcks blommor

https://www.klimatsmart.se/images/news/svensktsigill-alverbacksblommor250x243.jpg

Alverbäcks blommor har funnits i 50 år och varit Svenskt Sigill Klimatcertifierade sedan 2012. Ni fyller 50 år. Wow! Klassisk fråga - hur känns det? - Spännande! Vi firar att Alverbäcks är mitt i livet. Vi har funnits i 50 år och vi vill finnas i 50 år till. Ni är klimatcertifierade i Svenskt Sigill - hur länge har ni varit det? - Vi blev klimatcertifierade väldigt tidigt. Vi var med vid lanseringen 2012. Vad tänker ni om Svenskt Sigills Klimatcertifiering? - Det känns självklart att vara med. Vi måste visa omvärlden hur vi jobbar med energi- och klimatfrågor. Vi var redan på väg och hade ställt om till biobränsle när vi gick med och vi gjorde samtidigt livscykelanalyser för att titta på hur stor klimatpåverkan blommorna har under odlingen. Ni klimatkompenserar också tulpanodlingen, hur fungerar det? - Vi vill gå ett steg längre, inte bara minska våra utsläpp utan nollställa dem. Vi gjorde en livscykelanalys på företaget vilket innebär att vi vet hur stora våra utsläpp är av klimatgaser. Den mängden kompenserar vi med hjälp av Vi-skogen som planterar träd, vilket binder kol och dessutom som en bonus hjälper människor i Östafrika till ett bättre liv. Ni ligger steget före när det gäller klimatfrågorna men vad blir nästa steg? - Vi vill alltid gå vidare och tänker framåt. Nästa dröm är att montera upp solceller på kylrumstaket. Vi har jättebra ytor för solceller. Det vore häftigt! Hur började företaget för 50 år sedan egentligen? - Min farfar och pappa, mamma hade växthus i Hässelby. 1968 flyttade de ut till Ekerö. Fanns inte ett enda växthus utan de fick börja bygga upp växthusen med gamla delar från Hässelby. Idag har vi 30 000 kvm växthus och flera med odling i två våningar. Vi var väldigt tidiga med att odla i två våningar, det börjar bli väldigt populärt nu men vi började redan 1981. VI är ett familjeföretag, idag drivs det av mig, min syster, svåger och två av mina barn. Vårt företag har ett bra läge här ute på Ekerö med gott om vatten, bra klimat för odlingen och förstås närheten till marknaden i Stockholm. Färskare blommor än så här blir det inte! Hur tänker ni om framtiden för företaget? - Vi känner som sagt att vi är mitt i livet. Vi står väl rustade för framtiden och nästa generation är på gång att ta över. Idag firar vi lika mycket framtiden som det som har varit. Vad har varit hett i årets julblomssäsong? - Det är trendigt med lättskötta växter. Amaryllisen är en viktig blomma som är lättskött för den moderna människan och som blommar så överdådigt. Vi är också stora odlare av hyacinter. Vi har även tulpaner hela vintern – det blev mycket röda tulpaner till jul.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatcertifierade blommor från anrika Alverbäcks blommor

2019-01-04
Håkan Alverbäck i amaryllishavet
Alverbäcks blommor har funnits i 50 år och varit Svenskt Sigill Klimatcertifierade sedan 2012.

Ni fyller 50 år. Wow! Klassisk fråga - hur känns det?

- Spännande! Vi firar att Alverbäcks är mitt i livet. Vi har funnits i 50 år och vi vill finnas i 50 år till.

Ni är klimatcertifierade i Svenskt Sigill - hur länge har ni varit det?

- Vi blev klimatcertifierade väldigt tidigt. Vi var med vid lanseringen 2012.

Vad tänker ni om Svenskt Sigills Klimatcertifiering?

- Det känns självklart att vara med. Vi måste visa omvärlden hur vi jobbar med energi- och klimatfrågor. Vi var redan på väg och hade ställt om till biobränsle när vi gick med och vi gjorde samtidigt livscykelanalyser för att titta på hur stor klimatpåverkan blommorna har under odlingen.

Ni klimatkompenserar också tulpanodlingen, hur fungerar det?

- Vi vill gå ett steg längre, inte bara minska våra utsläpp utan nollställa dem. Vi gjorde en livscykelanalys på företaget vilket innebär att vi vet hur stora våra utsläpp är av klimatgaser. Den mängden kompenserar vi med hjälp av Vi-skogen som planterar träd, vilket binder kol och dessutom som en bonus hjälper människor i Östafrika till ett bättre liv.

Ni ligger steget före när det gäller klimatfrågorna men vad blir nästa steg?

- Vi vill alltid gå vidare och tänker framåt. Nästa dröm är att montera upp solceller på kylrumstaket. Vi har jättebra ytor för solceller. Det vore häftigt!

Hur började företaget för 50 år sedan egentligen?

- Min farfar och pappa, mamma hade växthus i Hässelby. 1968 flyttade de ut till Ekerö. Fanns inte ett enda växthus utan de fick börja bygga upp växthusen med gamla delar från Hässelby. Idag har vi 30 000 kvm växthus och flera med odling i två våningar. Vi var väldigt tidiga med att odla i två våningar, det börjar bli väldigt populärt nu men vi började redan 1981. VI är ett familjeföretag, idag drivs det av mig, min syster, svåger och två av mina barn. Vårt företag har ett bra läge här ute på Ekerö med gott om vatten, bra klimat för odlingen och förstås närheten till marknaden i Stockholm. Färskare blommor än så här blir det inte!

Hur tänker ni om framtiden för företaget?

- Vi känner som sagt att vi är mitt i livet. Vi står väl rustade för framtiden och nästa generation är på gång att ta över. Idag firar vi lika mycket framtiden som det som har varit.

Vad har varit hett i årets julblomssäsong?

- Det är trendigt med lättskötta växter. Amaryllisen är en viktig blomma som är lättskött för den moderna människan och som blommar så överdådigt. Vi är också stora odlare av hyacinter. Vi har även tulpaner hela vintern – det blev mycket röda tulpaner till jul.

Senaste nyheter