Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimatåtgärder gör oljan riskfylld och dyr

https://www.klimatsmart.se/images/news/fruwatt250x141.jpg

Igår publicerade IPCC en syntesrapport av de viktigaste budskapen från de tre rapporterna som publicerats tidigare i år. Det är inte så mycket som är nytt. Men syntesrapporten förtydligar en rad punkter, som helt och hållet tangerar vår hjärtefråga minskning av koldioxidutsläpp, vilket känns väldigt skönt. Det är fortfarande bortom allt tvivel att klimatförändringarna pågår. Det står tydligt att mänskligheten och ekosystemen påverkas negativt av förändringarna och det viktigaste av allt: Det går att stoppa om vi agerar nu! När WWF var hos oss i våras för att utbilda vår personal i miljö- och klimatfrågor så tryckte de på det faktum att oljereserverna kommer att tappa stort i värde när vi implementerar åtgärder för att rädda klimatet. Detta är också ett område som lyfts fram i syntesrapporten. Ju mer vi investerar i fossila bränslen, desto mer har vi att förlora. I dag rapporterar Svt att storfinansiärerna väljer bort innehav i olje- och kolföretagen, och finansmarknadsminister Per Bolund lovar att se till att fondsparare ska få bättre information om fondernas klimatpåverkan. Det känns lovande och förhoppningsvis kan utvecklingen drivas framåt i snabbare takt när det innebär en större risk att handla med kol och olja. Ett annat område som lyfts fram är havens försurning. Läget är så allvarligt att den konsekvensen av våra stora utsläpp i sig borde vara skäl nog till att sluta använda kol och olja som energikällor. Återigen klappar vi oss själva och våra kollegor i branschen på axeln och fortsätter vända över så många som möjligt till att teckna ett elavtal med ett helt rent elbolag. Har du redan ett rent elbolag kan du ta nästa steg och hjälpa till med att övertala dina vänner som inte tagit steget än. Hos oss tecknar du enkelt ett elavtal helt fritt från dyr, riskfylld och smutsig kol och olja på vår webbplats. Men har du vägarna förbi Pressbyrån och 7-eleven så kan du teckna elavtal även där. Tillsammans kan vi rädda världen. / Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimatåtgärder gör oljan riskfylld och dyr

2014-11-04
Fru Watt, Petra Hallebrant
Igår publicerade IPCC en syntesrapport av de viktigaste budskapen från de tre rapporterna som publicerats tidigare i år. Det är inte så mycket som är nytt. Men syntesrapporten förtydligar en rad punkter, som helt och hållet tangerar vår hjärtefråga minskning av koldioxidutsläpp, vilket känns väldigt skönt.

Det är fortfarande bortom allt tvivel att klimatförändringarna pågår. Det står tydligt att mänskligheten och ekosystemen påverkas negativt av förändringarna och det viktigaste av allt:

Det går att stoppa om vi agerar nu!

När WWF var hos oss i våras för att utbilda vår personal i miljö- och klimatfrågor så tryckte de på det faktum att oljereserverna kommer att tappa stort i värde när vi implementerar åtgärder för att rädda klimatet. Detta är också ett område som lyfts fram i syntesrapporten. Ju mer vi investerar i fossila bränslen, desto mer har vi att förlora.

I dag rapporterar Svt att storfinansiärerna väljer bort innehav i olje- och kolföretagen, och finansmarknadsminister Per Bolund lovar att se till att fondsparare ska få bättre information om fondernas klimatpåverkan. Det känns lovande och förhoppningsvis kan utvecklingen drivas framåt i snabbare takt när det innebär en större risk att handla med kol och olja.

Ett annat område som lyfts fram är havens försurning. Läget är så allvarligt att den konsekvensen av våra stora utsläpp i sig borde vara skäl nog till att sluta använda kol och olja som energikällor.

Återigen klappar vi oss själva och våra kollegor i branschen på axeln och fortsätter vända över så många som möjligt till att teckna ett elavtal med ett helt rent elbolag. Har du redan ett rent elbolag kan du ta nästa steg och hjälpa till med att övertala dina vänner som inte tagit steget än.

Hos oss tecknar du enkelt ett elavtal helt fritt från dyr, riskfylld och smutsig kol och olja på vår webbplats. Men har du vägarna förbi Pressbyrån och 7-eleven så kan du teckna elavtal även där.

Tillsammans kan vi rädda världen.

/ Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Läs även Supermiljöbloggens sammanställning av kommentarer till nya IPCC-rapporten: www.supermiljobloggen.se/nyheter/2014/11/sex-kommentarer-till-nya-ipcc-rapporten

Senaste nyheter