Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klimat och miljö, vad är vad?

https://www.klimatsmart.se/images/news/telge-nyafruwatt-petrahallebrant250x300.jpg

Häromdagen hamnade jag i ett möte där vi pratade om skillnaden på miljö och klimat, och det stod klart att många har svårt att förklara den skillnaden. Så jag tänkte att jag skulle ta på mig uppgiften att göra det lite tydligare för er som är osäkra. Eftersom vi ofta förväntas ha åsikter kring, och ta ställning i, frågor rörande både miljö och klimat så känns det som ett bra ställe att börja på. Om man slår upp orden i SAOL så står det att läsa: - Klimat: Genomsnittligt väderlekstillstånd, väderleksförhållanden. - Miljö: Yttre förhållanden som påverkar allt liv. Klimat är alltså kopplat till det meteorologiska – väder. Temperatur, vind, molninghet, luftfuktighet och så vidare. Miljö kan liknas vid omgivning. När vi pratar om miljö så handlar det ofta om biologisk mångfald bland djur/växter och hållbarhet. På regeringens sajt skriver man “Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och den högst prioriterade miljöfrågan.” Klimatet är alltså en del av miljön och det påverkar vår omgivning. Klimatförändringarna ger oss en miljö som mår dåligt på grund av att förutsättningarna för allt liv på jorden blir sämre. Miljö- och klimatsnack på TV: På SVT visas en serie som heter Runda bordet, ett samtalsprogram som tar upp stora frågor som påverkar vårt samhälle och våra liv. I avsnitt 1 av 6 pratar gästerna Olof Persson från Volvo, Karin Bradley från KTH, Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre, Gustaf Arrhenius från Institutet för Framtidsstudier samt Annika Jacobson från Greenpeace Sverige om hur det är ställt med klimatet egentligen. Kolla in det!

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klimat och miljö, vad är vad?

2014-12-06
Petra Hallebrant, Kundchef Telge Energi
Häromdagen hamnade jag i ett möte där vi pratade om skillnaden på miljö och klimat, och det stod klart att många har svårt att förklara den skillnaden. Så jag tänkte att jag skulle ta på mig uppgiften att göra det lite tydligare för er som är osäkra. Eftersom vi ofta förväntas ha åsikter kring, och ta ställning i, frågor rörande både miljö och klimat så känns det som ett bra ställe att börja på.

Om man slår upp orden i SAOL så står det att läsa:

- Klimat: Genomsnittligt väderlekstillstånd, väderleksförhållanden.
- Miljö: Yttre förhållanden som påverkar allt liv.

Klimat är alltså kopplat till det meteorologiska – väder. Temperatur, vind, molninghet, luftfuktighet och så vidare. Miljö kan liknas vid omgivning. När vi pratar om miljö så handlar det ofta om biologisk mångfald bland djur/växter och hållbarhet.

På regeringens sajt skriver man “Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och den högst prioriterade miljöfrågan.” Klimatet är alltså en del av miljön och det påverkar vår omgivning. Klimatförändringarna ger oss en miljö som mår dåligt på grund av att förutsättningarna för allt liv på jorden blir sämre.

Miljö- och klimatsnack på TV:
På SVT visas en serie som heter Runda bordet, ett samtalsprogram som tar upp stora frågor som påverkar vårt samhälle och våra liv. I avsnitt 1 av 6 pratar gästerna Olof Persson från Volvo, Karin Bradley från KTH, Johan Rockström från Stockholm Resilience Centre, Gustaf Arrhenius från Institutet för Framtidsstudier samt Annika Jacobson från Greenpeace Sverige om hur det är ställt med klimatet egentligen. Kolla in det!

Är du intresserad av att lära dig mer om Sveriges miljömål så kan du göra det här:
www.fruwatt.se/klimat-och-miljo-vad-ar-vad/

/ Fru Watt - Petra Hallebrant, Telge Energi

Senaste nyheter