Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klart för vågraftsanläggning i Smögen

https://www.klimatsmart.se/images/news/Energimyndigheten-logo.gif

EU-kommissionen har efter statsstödsprövning godkänt Seabased Industry:s projekt för demonstration av en fullskalig vågkraftsanläggning. I projektet kommer en 10 MW demonstrationspark för vågkraft anläggas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun. Sammanlagt 420 vågenergiomvandlare kommer att tillverkas och installeras i den nätanslutna anläggningen. Anläggningen ska demonstrera förmågan att producera 25 GWh el per år ur havsvågornas rörelse. Projektet har redan uppmärksammats internationellt och Energimyndigheten ser att det finns en exportpotential och möjlighet till kostnadseffektiv massproduktion. Seabaseds teknik består av flera enheter som ansluts till ett gemensamt system på havsbotten, som tillsammans utgör en vågkraftspark. – Det är glädjande att samtliga projekt som beviljats stöd inom Energimyndighetens stora utlysning om andra generationens drivmedel och annan energiteknik, nu har blivit godkända och får möjlighet att på sikt utvecklas till kommersiella produkter, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef Energimyndigheten. Energimyndigheten genomförde under slutet av 2008 och början av 2009 en utlysning inom andra generationens biodrivmedel och annan energiteknik. De övriga projekten som redan blivit beviljade medel är: • Chemrec AB:s projekt om utvinning av biodrivmedel ur svartlut • Volvo Personvagnars utveckling av elfordon, C30 BEV • GoBiGas i Göteborg där förnybar metan ska utvinnas ur biobränsle och spill från skogsbruket • LignoBoost-projektet - en fullskalig demonstrationsanläggning av LignoBoost-konceptet integrerat vid Södra Cell AB:s sulfatmassafabrik i Mörrum. För mer information, kontakta: Svante Söderholm, Energimyndigheten, 016-544 22 40.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klart för vågraftsanläggning i Smögen

2011-11-09
EU-kommissionen har efter statsstödsprövning godkänt Seabased Industry:s projekt för demonstration av en fullskalig vågkraftsanläggning.

I projektet kommer en 10 MW demonstrationspark för vågkraft anläggas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun. Sammanlagt 420 vågenergiomvandlare kommer att tillverkas och installeras i den nätanslutna anläggningen. Anläggningen ska demonstrera förmågan att producera 25 GWh el per år ur havsvågornas rörelse. Projektet har redan uppmärksammats internationellt och Energimyndigheten ser att det finns en exportpotential och möjlighet till kostnadseffektiv massproduktion. Seabaseds teknik består av flera enheter som ansluts till ett gemensamt system på havsbotten, som tillsammans utgör en vågkraftspark.

– Det är glädjande att samtliga projekt som beviljats stöd inom Energimyndighetens stora utlysning om andra generationens drivmedel och annan energiteknik, nu har blivit godkända och får möjlighet att på sikt utvecklas till kommersiella produkter, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef Energimyndigheten.

Energimyndigheten genomförde under slutet av 2008 och början av 2009 en utlysning inom andra generationens biodrivmedel och annan energiteknik. De övriga projekten som redan blivit beviljade medel är:

• Chemrec AB:s projekt om utvinning av biodrivmedel ur svartlut
• Volvo Personvagnars utveckling av elfordon, C30 BEV
• GoBiGas i Göteborg där förnybar metan ska utvinnas ur biobränsle och spill från skogsbruket
• LignoBoost-projektet - en fullskalig demonstrationsanläggning av LignoBoost-konceptet integrerat vid Södra Cell AB:s sulfatmassafabrik i Mörrum.

För mer information, kontakta:
Svante Söderholm, Energimyndigheten, 016-544 22 40.

Senaste nyheter