Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Klädbytardagen 28 mars - ett sätt att ta hand om planeten

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-kladbytardagen250x221.jpg

På senaste Klädbytardagen bytte 58 000 plagg ägare, nytt rekord! Vi blir allt mer medvetna om hur vårt sätt att leva påverkar klimatet. Slit-och-släng tillhör det förgångna. Framtidens mode handlar istället om Slow fashion - kvalitet framför kvantitet. Den 28 mars är det dags igen. Nytt för i år är mikro-klädbytardagar där grannar, kolleger eller pingisklubben träffas och byter kläder. De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Det är utgångspunkten för Sveriges största Klädbytardag som Naturskyddsföreningen arrangerar varje år. Klädernas livslängd förlängs och vi bidrar till en bättre miljö – det är gratis och lätt att fixa. I år kommer vi att arrangera fler mindre Klädbytardagar än tidigare enligt principen – det är kul, viktigt och inte särskilt jobbigt att bjuda in till en Klädbytardag. – Vi överkonsumerar kläder, men samtidigt ser vi att medvetenheten om klimat- och miljöfrågor ökar hos många. Det visar sig till exempel genom ett växande intresse för arrangemang som Klädbytardagen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Kläder är enormt resurskrävande att producera. Ändå fylls våra garderober av nyinköpta kläder vi sällan eller aldrig använder och det är inte ovanligt att dessa sedan slängs utan att de knappt har använts. I Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person och år – ofta fullt användbara kläder. Klädbytardagen kallas också Nordic Swap Day och arrangeras i Norge, Danmark och Island. Avrunda Klädbytardagen med Earth hour som infaller samma dag. Gör den 28 mars till en heldag för klimatet. Förra året bytte 58 000 plagg ägare. Förutsatt att dessa ersatte inköp av nya plagg bidrog Klädbytardagen 2019 till enorma resursbesparingar: - 406 ton CO2 (motsvarar utsläpp från en mellanstor bil som åker jorden runt. 53 gånger). - 58 000 kubikmeter vatten (motsvarar cirka 400 000 fyllda badkar). - 43 ton kemikalier (det är jättemycket). Kom igen nu – bytt är bättre än nytt! Vi ses den 28 mars! Läs mer här om Klädbytardagen och få tips på hur du själv arrangerar en Klädbytardag.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Klädbytardagen 28 mars - ett sätt att ta hand om planeten

2020-03-15
På senaste Klädbytardagen bytte 58 000 plagg ägare, nytt rekord! Vi blir allt mer medvetna om hur vårt sätt att leva påverkar klimatet. Slit-och-släng tillhör det förgångna. Framtidens mode handlar istället om Slow fashion - kvalitet framför kvantitet.

Den 28 mars är det dags igen. Nytt för i år är mikro-klädbytardagar där grannar, kolleger eller pingisklubben träffas och byter kläder.

De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Det är utgångspunkten för Sveriges största Klädbytardag som Naturskyddsföreningen arrangerar varje år. Klädernas livslängd förlängs och vi bidrar till en bättre miljö – det är gratis och lätt att fixa. I år kommer vi att arrangera fler mindre Klädbytardagar än tidigare enligt principen – det är kul, viktigt och inte särskilt jobbigt att bjuda in till en Klädbytardag.

– Vi överkonsumerar kläder, men samtidigt ser vi att medvetenheten om klimat- och miljöfrågor ökar hos många. Det visar sig till exempel genom ett växande intresse för arrangemang som Klädbytardagen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Kläder är enormt resurskrävande att producera. Ändå fylls våra garderober av nyinköpta kläder vi sällan eller aldrig använder och det är inte ovanligt att dessa sedan slängs utan att de knappt har använts. I Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person och år – ofta fullt användbara kläder. Klädbytardagen kallas också Nordic Swap Day och arrangeras i Norge, Danmark och Island. Avrunda Klädbytardagen med Earth hour som infaller samma dag. Gör den 28 mars till en heldag för klimatet.

Förra året bytte 58 000 plagg ägare. Förutsatt att dessa ersatte inköp av nya plagg bidrog Klädbytardagen 2019 till enorma resursbesparingar:

- 406 ton CO2 (motsvarar utsläpp från en mellanstor bil som åker jorden runt. 53 gånger).
- 58 000 kubikmeter vatten (motsvarar cirka 400 000 fyllda badkar).
- 43 ton kemikalier (det är jättemycket).

Kom igen nu – bytt är bättre än nytt! Vi ses den 28 mars!

Läs mer här om Klädbytardagen och få tips på hur du själv arrangerar en Klädbytardag.
Foto: Naturskyddsföreningen / Erica Jacobson Design

Senaste nyheter