Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kenyas väl bevarade hemlighet

https://www.klimatsmart.se/images/news/Loita_waterfall2.jpg

Allt fler resenärer har öppnat ögonen för Kenya, och de flesta förknippar Kenya med safari, sol och bad men känner säkert inte till att man även kan göra fantastiska vildmarksvandringar här. Ecospheres, som har många års erfarenhet av resor till Kenya, lanserar nu ett vandringsprogram i det mytomspunna Loita Hills, ett område som är skyddat av internationella naturvårdsunionen. Loitaskogen täcker en 330 km2 stor yta och ligger på den västra kanten av Great Rift Valley, norr om gränsen till Tanzania. Bergen, eller ”kullarna” ligger på 2000 meters höjd och Riftdalens botten ligger mer än en kilometer nedanför. Här finner du dalar, gläntor, träsk, små bäckar och källor som mynnar i Natronsjön i Tanzania och flödar till flera floder i Mara-Serengetis ekosystem. Det sägs att Loita Hills är en av Kenyas sista, orörda vildmarksområde. Här finns inga vägar eller stigar, chansen att träffa på någon annan människa på vår vandring är mycket liten. Fågelarter såsom näshornsfåglar och turaco ses ofta runt campen och likaså den svarta och vita colobusapan samt bushbuck, buffalo, elefant, dik-dik och zebra. Här finns även många spektakulära blommor i sina färgsprakande skruder. Gigantiska träd som det afrikanska olivträdet och Warburgia talar om hur gammal skogen verkligen är. Vi börjar vårt äventyr med en natt på Jans camp, följande dag ger vi oss av tillsammans med våra masaiguider i en åsnekaravan djupare in i Loita Hillsskogen. Vi vandrar cirka fyra till fem timmar per dag, det är viktigt att du är van vid att vandra för resan ska bli en njutning. Vandringen tar oss till den högsta punkten i Loita Hillsskogen, Oltiyani, cirka 2300 meter över havet. Med utsikt ända till Ngorongoro i Tanzania slår vi läger för natten. Nästa dag tar vi oss ned till Osasinai floden där du kan bada i kristallklart vatten, vi slår läger vid floden. Avslutningsvis tar vi oss tillbaka till Jans camp och den sista natten innan avresa morgonen därpå. Upplevelsen ger dig en äkta inblick i den fortfarande mycket traditionella masaikulturen. I resans pris ingår: Internationellt flyg, transfers Nairobi - Loita Hills, helpension med boende i dubbelrum, guider, vandringar. - Lanseringen av Loita Hills vandringsprogram ligger i linje med vår strategi att erbjuda resor till Kenya som är ”off the beaten track”, säger Tina Frisk, delägare och produktansvarig på Ecospheres.

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kenyas väl bevarade hemlighet

2012-10-05
Loita Hills vandringsresa.
Allt fler resenärer har öppnat ögonen för Kenya, och de flesta förknippar Kenya med safari, sol och bad men känner säkert inte till att man även kan göra fantastiska vildmarksvandringar här.

Ecospheres, som har många års erfarenhet av resor till Kenya, lanserar nu ett vandringsprogram i det mytomspunna Loita Hills, ett område som är skyddat av internationella naturvårdsunionen.

Loitaskogen täcker en 330 km2 stor yta och ligger på den västra kanten av Great Rift Valley, norr om gränsen till Tanzania. Bergen, eller ”kullarna” ligger på 2000 meters höjd och Riftdalens botten ligger mer än en kilometer nedanför. Här finner du dalar, gläntor, träsk, små bäckar och källor som mynnar i Natronsjön i Tanzania och flödar till flera floder i Mara-Serengetis ekosystem.

Det sägs att Loita Hills är en av Kenyas sista, orörda vildmarksområde. Här finns inga vägar eller stigar, chansen att träffa på någon annan människa på vår vandring är mycket liten. Fågelarter såsom näshornsfåglar och turaco ses ofta runt campen och likaså den svarta och vita colobusapan samt bushbuck, buffalo, elefant, dik-dik och zebra. Här finns även många spektakulära blommor i sina färgsprakande skruder. Gigantiska träd som det afrikanska olivträdet och Warburgia talar om hur gammal skogen verkligen är.

Vi börjar vårt äventyr med en natt på Jans camp, följande dag ger vi oss av tillsammans med våra masaiguider i en åsnekaravan djupare in i Loita Hillsskogen. Vi vandrar cirka fyra till fem timmar per dag, det är viktigt att du är van vid att vandra för resan ska bli en njutning. Vandringen tar oss till den högsta punkten i Loita Hillsskogen, Oltiyani, cirka 2300 meter över havet. Med utsikt ända till Ngorongoro i Tanzania slår vi läger för natten. Nästa dag tar vi oss ned till Osasinai floden där du kan bada i kristallklart vatten, vi slår läger vid floden. Avslutningsvis tar vi oss tillbaka till Jans camp och den sista natten innan avresa morgonen därpå. Upplevelsen ger dig en äkta inblick i den fortfarande mycket traditionella masaikulturen.

I resans pris ingår: Internationellt flyg, transfers Nairobi - Loita Hills, helpension med boende i dubbelrum, guider, vandringar.

- Lanseringen av Loita Hills vandringsprogram ligger i linje med vår strategi att erbjuda resor till Kenya som är ”off the beaten track”, säger Tina Frisk, delägare och produktansvarig på Ecospheres.

Senaste nyheter