Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kärnkraft och småskalig vattenkraft

https://www.klimatsmart.se/images/news/bixia200x46a.jpg

Hörde just på nyheterna att Tyskland (efter en maratonförhandling) tagit beslut om att lägga ned all sin kärnkraft fram till 2022, med möjlighet att ha några reaktorer för reservdrift ytterligare några år. Tyskland har idag 17 stycken reaktorer, beslutet innebär att 8 stycken stängs av direkt och resterande fram till 2022. Ett kraftfullt beslut som överraskade mig, kom mycket snabbare än vad jag tänkt mig, men ett beslut som kommer att stärka utbyggnadstakten av den förnyelsebara elenergin. Och att vi i allt större utsträckning ersätter elanvändningen med andra lågvärdiga energislag, som är miljöriktig. Var på Energikonferens i Kumla i slutet av veckan, där pratades en del om småskalig vattenkraft, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Småskalig vattenkraft definieras som en maxeffekt på 10MW den Europiska definitionen, i Sverige har vi definitionen upp till 1,5 MW. Sverige har cirka 40 000 fallsträckor, landets industriella tillväxt baseras i hög grad på just användningen av detta strömmande vatten för drift av till exempel kvarnar, små sågverk och järnhyttor. Det har även medfört att det finns cirka 2000 små vattenkraftverk som idag omvandlar rörelsen i vattnet till 4,3 TWh ren elenergi. Omvandlar man denna rena elenergi till minskat CO2 avfall från tyskt och danskt kol, så motsvarar det cirka 3 440 000 000 kg varje år. I spåren efter den småskaliga industriella tillväxtperioden i Sverige så finns det idag minst 2000 dammar som är utbyggnadsbara för generering av elenergi i storleksordningen, ytterligare 4-5 TWh på årsbasis. De flesta av dessa dammar finns i södra och mellersta Sverige, inom prisområde 3 och 4, alltså inom områden som behöver mer elproduktion. När man bygger ut dessa vattenfall, vilket jag tycker att man ska, så måste man naturligtvis restaurera fiskvägarna och sätta upp moderna skydd för turbinerna som minimerar skador på fisken. Jag tycker att det finns många positiva värden med en sådan utbyggnad: - Kulturhistoria att bevara dessa gamla miljöer kring dammar och byggnader. - Restaurera fiskvägar. - Omvandla vattenrörelse till ren elenergi. - Skapar intäktsmöjligheter. Vad är sambandet kanske någon undrar mellan småskalig vattenkraft och kärnkraft? Jo, det märkliga är att det likställs tillståndprövning för att få bygga ett minivattenkraftverk på 100 kW som att bygga ett kärnkraftverk. Visst låter det orimligt, det är processer upp till 10 år för att få lov att bygga! Skrivet av Arne på Bixias energiblogg.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kärnkraft och småskalig vattenkraft

2011-05-30
Hörde just på nyheterna att Tyskland (efter en maratonförhandling) tagit beslut om att lägga ned all sin kärnkraft fram till 2022, med möjlighet att ha några reaktorer för reservdrift ytterligare några år. Tyskland har idag 17 stycken reaktorer, beslutet innebär att 8 stycken stängs av direkt och resterande fram till 2022. Ett kraftfullt beslut som överraskade mig, kom mycket snabbare än vad jag tänkt mig, men ett beslut som kommer att stärka utbyggnadstakten av den förnyelsebara elenergin. Och att vi i allt större utsträckning ersätter elanvändningen med andra lågvärdiga energislag, som är miljöriktig.

Var på Energikonferens i Kumla i slutet av veckan, där pratades en del om småskalig vattenkraft, ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Småskalig vattenkraft definieras som en maxeffekt på 10MW den Europiska definitionen, i Sverige har vi definitionen upp till 1,5 MW.

Sverige har cirka 40 000 fallsträckor, landets industriella tillväxt baseras i hög grad på just användningen av detta strömmande vatten för drift av till exempel kvarnar, små sågverk och järnhyttor. Det har även medfört att det finns cirka 2000 små vattenkraftverk som idag omvandlar rörelsen i vattnet till 4,3 TWh ren elenergi. Omvandlar man denna rena elenergi till minskat CO2 avfall från tyskt och danskt kol, så motsvarar det cirka 3 440 000 000 kg varje år.

I spåren efter den småskaliga industriella tillväxtperioden i Sverige så finns det idag minst 2000 dammar som är utbyggnadsbara för generering av elenergi i storleksordningen, ytterligare 4-5 TWh på årsbasis. De flesta av dessa dammar finns i södra och mellersta Sverige, inom prisområde 3 och 4, alltså inom områden som behöver mer elproduktion. När man bygger ut dessa vattenfall, vilket jag tycker att man ska, så måste man naturligtvis restaurera fiskvägarna och sätta upp moderna skydd för turbinerna som minimerar skador på fisken.

Jag tycker att det finns många positiva värden med en sådan utbyggnad:
- Kulturhistoria att bevara dessa gamla miljöer kring dammar och byggnader.
- Restaurera fiskvägar.
- Omvandla vattenrörelse till ren elenergi.
- Skapar intäktsmöjligheter.

Vad är sambandet kanske någon undrar mellan småskalig vattenkraft och kärnkraft? Jo, det märkliga är att det likställs tillståndprövning för att få bygga ett minivattenkraftverk på 100 kW som att bygga ett kärnkraftverk. Visst låter det orimligt, det är processer upp till 10 år för att få lov att bygga!

Skrivet av Arne på Bixias energiblogg.

Senaste nyheter