Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kan Sverige bli världens första fossilfria land

https://www.klimatsmart.se/images/news/johan-rockstrom200x300.jpg

Nu är jag tillbaka på jobbet och trots att sommaren bjudit på mindre sol än vanligt har jag ändå lyckats ladda batterierna. Under sommarlovet har jag lyssnat på olika sommarpratare i radioprogrammet P1 sommar. Och en sommarpratare som verkligen fångade mitt intresse var Johan Rockström, professor i miljövetenskap, chef för Stockholm Resilience Centre och styrelseledamot i Global Challenges Foundation. Johan pratar i sitt program om vad klimatkrisen handlar om och vad vi, var och en, kan göra åt de utmaningar vi står inför. När man får alla fakta på bordet, t ex att glaciärer smälter i en hisnande fart och inser allvaret i de klimatförändringar som pågår är det lätt att bli dyster. Men man kan också se det från ett annat håll. Det finns hopp och vi kan fortfarande göra något åt saken genom att börja agera ansvarsfullt och medvetet. En del i det arbetet är för politiker att sätta långsiktiga politiska mål som är blocköverskridande och bindande, oavsett regering. En annan viktig del är att minska koldioxidutsläppen och på längre sikt övergå till helt förnybar energi. Sol, vind och vatten är framtiden. Och som konsumenter kan vi alla påverka på olika sätt redan idag. Till exempel genom att energieffektivisera, välja förnybar el, välja ansvarsfulla företag för våra inköp, resa mer klimatsmart, äta mindre kött, se till att våra pensionspengar placeras i gröna sparalternativ osv. Johan Rockström har gått ut med ett förslag som skulle sätta Sverige på kartan som en ledande nation i arbetet med en fossilfri värld: “Låt Sverige bli världens första fossilfria land.” Ja, vad säger du om det? Tror du att det är möjligt? Det tror jag. Svårt, men inte omöjligt. Supermiljöbloggen har ställt frågan till riksdagspartier, företag och miljöorganisationer och här kan du läsa deras svar. Och här finns Johans debattartikel på SVT opinion “Hållbarhet är vägen till framtidens välfärd.” Det finns väldigt få jordklot häromkring och redan nu når vi “overshoot day”. Den dagen på året vi redan förbrukat de ekologiska årsresurser vi har på jorden och därmed överskridit naturens budget. Trots att vi bara nått mitten av augusti. Sverige är ett litet land, men framstående på många områden och har bra förutsättningar för att gå före i omställningen och visa att det är möjligt. Ibland måste de som är modiga gå före för att få till en större förändring. Att sätta tydliga och utmanande mål är en bra början. I år träffas världens alla ledare tre gånger för gemensamma överläggningar och den 30 november till 11 december samlar FN alla världens ledare i Paris för ett nytt klimattoppmöte (COP21). Målet är att kunna enas om ett nytt globalt bindande klimatavtal. Låt oss hoppas att det blir verklighet.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kan Sverige bli världens första fossilfria land

2015-08-17
Johan Rockström
Nu är jag tillbaka på jobbet och trots att sommaren bjudit på mindre sol än vanligt har jag ändå lyckats ladda batterierna. Under sommarlovet har jag lyssnat på olika sommarpratare i radioprogrammet P1 sommar. Och en sommarpratare som verkligen fångade mitt intresse var Johan Rockström, professor i miljövetenskap, chef för Stockholm Resilience Centre och styrelseledamot i Global Challenges Foundation.

Johan pratar i sitt program om vad klimatkrisen handlar om och vad vi, var och en, kan göra åt de utmaningar vi står inför. När man får alla fakta på bordet, t ex att glaciärer smälter i en hisnande fart och inser allvaret i de klimatförändringar som pågår är det lätt att bli dyster. Men man kan också se det från ett annat håll. Det finns hopp och vi kan fortfarande göra något åt saken genom att börja agera ansvarsfullt och medvetet.

En del i det arbetet är för politiker att sätta långsiktiga politiska mål som är blocköverskridande och bindande, oavsett regering. En annan viktig del är att minska koldioxidutsläppen och på längre sikt övergå till helt förnybar energi. Sol, vind och vatten är framtiden.

Och som konsumenter kan vi alla påverka på olika sätt redan idag. Till exempel genom att energieffektivisera, välja förnybar el, välja ansvarsfulla företag för våra inköp, resa mer klimatsmart, äta mindre kött, se till att våra pensionspengar placeras i gröna sparalternativ osv.

Johan Rockström har gått ut med ett förslag som skulle sätta Sverige på kartan som en ledande nation i arbetet med en fossilfri värld: “Låt Sverige bli världens första fossilfria land.” Ja, vad säger du om det? Tror du att det är möjligt? Det tror jag. Svårt, men inte omöjligt. Supermiljöbloggen har ställt frågan till riksdagspartier, företag och miljöorganisationer och här kan du läsa deras svar. Och här finns Johans debattartikel på SVT opinion “Hållbarhet är vägen till framtidens välfärd.”

Det finns väldigt få jordklot häromkring och redan nu når vi “overshoot day”. Den dagen på året vi redan förbrukat de ekologiska årsresurser vi har på jorden och därmed överskridit naturens budget. Trots att vi bara nått mitten av augusti.

Sverige är ett litet land, men framstående på många områden och har bra förutsättningar för att gå före i omställningen och visa att det är möjligt. Ibland måste de som är modiga gå före för att få till en större förändring. Att sätta tydliga och utmanande mål är en bra början.

I år träffas världens alla ledare tre gånger för gemensamma överläggningar och den 30 november till 11 december samlar FN alla världens ledare i Paris för ett nytt klimattoppmöte (COP21). Målet är att kunna enas om ett nytt globalt bindande klimatavtal. Låt oss hoppas att det blir verklighet.

Här kan du lyssna på Johan Rockströms sommarprogram i radio P1: sverigesradio.se/sida/avsnitt/571827

/ Fru Watt, Petra Hallebrant, Telge Energi
Foto: M. Axelsson/Azote

Senaste nyheter