Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Kan norrortsborna öka återvinningen

https://www.klimatsmart.se/images/news/el250x188.jpg

Handen på hjärtat, hur snabbt återvinner du din småelektronik när den är uttjänt? Stora saker som tar mycket plats återvinns idag snabbare medan småsakerna ofta blir liggande hemma i flera år. För att påskynda återvinningen av små elprodukter som rakapparater, mobiltelefoner, kaffebryggare, batterier och lågenergilampor genomför El-Kretsen och SÖRAB-kommunerna Återvinningshelgen den 28–30 september 2012. Varje år säljs 2,5 miljoner fjärrkontroller, 250 000 hårfönar och 455 000 rakapparater. Trots att en ny produkt införskaffas tar det tid innan den gamla elprodukten lämnas in till återvinning. - Svenskar är i allmänhet duktiga på att göra sig av med sina elprodukter. Under 2011 samlade vi in16,27 kilo per invånare. Det motsvarar 82 miljoner elprodukter. Men vi vet också att det snabbt fylls på med uttjänta och äldre modeller av små elprodukter i våra hem. Om vi tar rakapparater som exempel, såldes det 455 000 rakapparater förra året men det återvanns bara 112 000 rakapparater. Om vi hjälps åt och kan bli ännu snabbare på återvinning av våra elprodukter kan vi också påskynda materialåtervinningen, säger Ulrika Eliason, Informationschef på El-Kretsen. Den snabba teknikutvecklingen gör att utbudet av små elprodukter ökar och att vi både byter ut vår teknik i snabbare takt och även adderar nya tekniska produkter till vår vardag. Elprodukter som förvaras hemma innehåller material som guld, silver, plast och metaller som kan återanvändas för att tillverka nya produkter, el och fjärrvärme. De kan också innehålla farliga komponenter eller ämnen som t ex kvicksilver och får därför under inga omständigheter hamna i soppåsen. I år arrangeras Återvinningshelgen för tredje året i rad. Syftet är att uppmana människor att lämna all sin gamla vardagselektronik för återvinning, även småelektroniken. Alla Sveriges 290 kommuner har inbjudits att delta. – Precis som tidigare år kommer vi att bjuda på kaffe och dammsugare en dag under kampanjhelgen för att uppmuntra invånarna i SÖRAB-kommunerna att komma och lämna sina uttjänta elprodukter till återvinning. Det var många hushåll som passade på att lämna sina gamla elprodukter vid SÖRABs Återvinningscentraler förra året. I år hoppas vi på ett ännu större engagemang där vi ökar insamlingen ytterligare, säger Per Hammarlund ÅVC-ansvarig SÖRAB. Återvinningscentraler i SÖRAB-regionen: Hagby ÅVC, Täby Frestavägen 10 Smedby ÅVC, Upplands Väsby Karins väg 2 Görvälns ÅVC, Järfälla Återvinningsvägen Kvarnkullens ÅVC, Sundbyberg Enköpingsvägen 129 Stockby ÅVC, Lidingö Förrådsvägen 17 Löt ÅVC, Vallentuna Lötvägen 1 För mer information, kontakta: Ulrika Eliason, El-Kretsen, 08-545 212 95, ulrika.eliason@el-kretsen.se Ingrid Olsson, SÖRAB, 08-505 804 03, ingrid.olsson@sorab.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Kan norrortsborna öka återvinningen

2012-09-27
Handen på hjärtat, hur snabbt återvinner du din småelektronik när den är uttjänt? Stora saker som tar mycket plats återvinns idag snabbare medan småsakerna ofta blir liggande hemma i flera år. För att påskynda återvinningen av små elprodukter som rakapparater, mobiltelefoner, kaffebryggare, batterier och lågenergilampor genomför El-Kretsen och SÖRAB-kommunerna Återvinningshelgen den 28–30 september 2012.

Varje år säljs 2,5 miljoner fjärrkontroller, 250 000 hårfönar och 455 000 rakapparater. Trots att en ny produkt införskaffas tar det tid innan den gamla elprodukten lämnas in till återvinning.

- Svenskar är i allmänhet duktiga på att göra sig av med sina elprodukter. Under 2011 samlade vi in16,27 kilo per invånare. Det motsvarar 82 miljoner elprodukter. Men vi vet också att det snabbt fylls på med uttjänta och äldre modeller av små elprodukter i våra hem. Om vi tar rakapparater som exempel, såldes det 455 000 rakapparater förra året men det återvanns bara 112 000 rakapparater. Om vi hjälps åt och kan bli ännu snabbare på återvinning av våra elprodukter kan vi också påskynda materialåtervinningen, säger Ulrika Eliason, Informationschef på El-Kretsen.

Den snabba teknikutvecklingen gör att utbudet av små elprodukter ökar och att vi både byter ut vår teknik i snabbare takt och även adderar nya tekniska produkter till vår vardag. Elprodukter som förvaras hemma innehåller material som guld, silver, plast och metaller som kan återanvändas för att tillverka nya produkter, el och fjärrvärme. De kan också innehålla farliga komponenter eller ämnen som t ex kvicksilver och får därför under inga omständigheter hamna i soppåsen.

I år arrangeras Återvinningshelgen för tredje året i rad. Syftet är att uppmana människor att lämna all sin gamla vardagselektronik för återvinning, även småelektroniken. Alla Sveriges 290 kommuner har inbjudits att delta.

– Precis som tidigare år kommer vi att bjuda på kaffe och dammsugare en dag under kampanjhelgen för att uppmuntra invånarna i SÖRAB-kommunerna att komma och lämna sina uttjänta elprodukter till återvinning. Det var många hushåll som passade på att lämna sina gamla elprodukter vid SÖRABs Återvinningscentraler förra året. I år hoppas vi på ett ännu större engagemang där vi ökar insamlingen ytterligare, säger Per Hammarlund ÅVC-ansvarig SÖRAB.

Återvinningscentraler i SÖRAB-regionen:
Hagby ÅVC, Täby Frestavägen 10
Smedby ÅVC, Upplands Väsby Karins väg 2
Görvälns ÅVC, Järfälla Återvinningsvägen
Kvarnkullens ÅVC, Sundbyberg Enköpingsvägen 129
Stockby ÅVC, Lidingö Förrådsvägen 17
Löt ÅVC, Vallentuna Lötvägen 1

För mer information, kontakta:
Ulrika Eliason, El-Kretsen, 08-545 212 95, ulrika.eliason@el-kretsen.se
Ingrid Olsson, SÖRAB, 08-505 804 03, ingrid.olsson@sorab.se.
Källa: SÖRAB

Senaste nyheter