Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Julkortskuverten kan inte återvinnas

https://www.klimatsmart.se/images/news/fti202x100pd.gif

Med julen kommer ett och annat julkort i brevlådan där hemma. Svenska hushåll och företag får runt 40 miljoner julkort varje år. Flertalet av de trevliga korten är nedstoppade i kuvert, kuvert som inte kan återvinnas utan ska läggas bland de hushållssopor som skickas till förbränning, det vill säga om man väljer att inte spara dem. Svenskarna lämnar varje år in cirka 400 000 ton tidningar och andra trycksaker (returpapper) till återvinning. Det blir över 40 kilo per invånare och år. Alla trycksaker som samlas in i tidningsbehållarna på Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI) återvinningsstationer och i fastighetsnära system används till tillverkning av nya pappersprodukter: tidningspapper, katalogpapper och hushålls- och toalettpapper. I behållarna ska endast tidningar och andra trycksaker läggas. – Papperstillverkning sker i stora pappersmaskiner som är mycket känsliga för störningar. En källa till störningar är limmet som finns i olika trycksaker och i kuvert. Limmerna passerar brukens utrustning i halvupplöst form och kan orsaka stopp i produktionen med stora ekonomiska förluster som följd, säger Göran Nilsson, vd för Pressretur, en av FTI:s delägare. Pappersfibern som finns i det insamlade materialet kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten. I en avancerad återvinningsprocess friläggs fibern och blir till nya pappersprodukter. Tidningar som läggs i FTI:s insamlingssystem blir till nya tidningar flera gånger om, vilket är en stor vinst för miljön. Varje återvunnet ton innebär till exempel ett minskat utsläpp av koldioxid på 1,4 ton. – Häftklamrar och spiraler kan vi hantera i pappersbruken, men inte ännu mer limprodukter än det som redan finns i tidningar och andra trycksaker, säger Göran Nilsson och avslutar med ett råd: Tänk på att posta dina julkort före den 16 december så kommer de fram i tid före jul. För mer information, kontakta: Göran Nilsson, vd Pressretur, 08-566 144 90, goran.nilsson@ftiab.se Annica Dahlberg, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 0705-86 44 20, annica.dahlberg@ftiab.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Julkortskuverten kan inte återvinnas

2011-12-14
Med julen kommer ett och annat julkort i brevlådan där hemma. Svenska hushåll och företag får runt 40 miljoner julkort varje år. Flertalet av de trevliga korten är nedstoppade i kuvert, kuvert som inte kan återvinnas utan ska läggas bland de hushållssopor som skickas till förbränning, det vill säga om man väljer att inte spara dem.

Svenskarna lämnar varje år in cirka 400 000 ton tidningar och andra trycksaker (returpapper) till återvinning. Det blir över 40 kilo per invånare och år. Alla trycksaker som samlas in i tidningsbehållarna på Förpacknings- och Tidningsinsamlingens (FTI) återvinningsstationer och i fastighetsnära system används till tillverkning av nya pappersprodukter: tidningspapper, katalogpapper och hushålls- och toalettpapper. I behållarna ska endast tidningar och andra trycksaker läggas.

– Papperstillverkning sker i stora pappersmaskiner som är mycket känsliga för störningar. En källa till störningar är limmet som finns i olika trycksaker och i kuvert. Limmerna passerar brukens utrustning i halvupplöst form och kan orsaka stopp i produktionen med stora ekonomiska förluster som följd, säger Göran Nilsson, vd för Pressretur, en av FTI:s delägare.

Pappersfibern som finns i det insamlade materialet kan återvinnas upp till sju gånger innan den är utsliten. I en avancerad återvinningsprocess friläggs fibern och blir till nya pappersprodukter. Tidningar som läggs i FTI:s insamlingssystem blir till nya tidningar flera gånger om, vilket är en stor vinst för miljön. Varje återvunnet ton innebär till exempel ett minskat utsläpp av koldioxid på 1,4 ton.

– Häftklamrar och spiraler kan vi hantera i pappersbruken, men inte ännu mer limprodukter än det som redan finns i tidningar och andra trycksaker, säger Göran Nilsson och avslutar med ett råd: Tänk på att posta dina julkort före den 16 december så kommer de fram i tid före jul.

För mer information, kontakta:
Göran Nilsson, vd Pressretur, 08-566 144 90, goran.nilsson@ftiab.se
Annica Dahlberg, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, 0705-86 44 20, annica.dahlberg@ftiab.se.

Senaste nyheter