Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Julafton för miljömärkt sill

https://www.klimatsmart.se/images/news/sill200x90.png

I år är det lätt att ge julbordet en tydlig miljötouch. För de som vill fira jul med gott miljösamvete finns 113 olika MSC-certifierade sillburkar ute i butikerna, en ökning med nästan femtio procent sen förra julen. Smakerna är många - allt från vanlig löksill till flädersill, kräftgravad sill, Kiviks äppelsill och senapssill med apelsin och honung. – Mycket handlar om välgörenhet under julen. När det gäller havet, så är det lätt att bidra till hållbart fiske bara genom att välja en MSC-märkt produkt. Det enda man behöver göra är att hålla ögonen öppna efter MSC:s blå miljömärke, säger Minna Epps, verksamhetschef för Marine Stewardship Council (MSC), östersjöområdet. Sill är den fisk som är vanligast i det MSC-certifierade sortimentet i Sverige, det finns 197 produkter där sill ingår. Det mesta är inlagd sill, som levereras till butiker och storkök. Men det finns även steksill, sillfiléer och något för fredagsmyset till katten – en påse MSC-märkta ”Adult cat snacks”. I veckan lanserade Världsnaturfonden en uppdaterad version av sin lilla fiskguide. Bland listans fem MSC-nykomlingar finns ostron och räkor, kanske något för den som vill lyxa till julbordet eller letar miljövänliga alternativ till nyårsfesten. Det går att hitta fler MSC-märkta fisk och skaldjursprodukter med hjälp av sökverktyget "hitta en produkt". Marine Stewardship Councils miljömärke har funnits i Sverige i nio år. Under den tiden har allt fler fått upp ögonen för miljömärket, som idag känns igen av nästan 40 procent av de konsumenter som köper fisk. Totalt i hela världen finns det 17 441 MSC-certifierade produkter i över 90 länder. Liten sillfakta: - Sill, Clupea harengus, är en av de vanligaste fiskarterna på jorden. Den förekommer i stora stim, bland annat i Östersjön och Atlanten. - I höjd med Kalmar och norr därom, är benämningen strömming. - Sillen innehåller höga halter Omega 3, vitamin D, selen och vitamin B12. - Sillens vikt varierar mellan 40 och 200 gram. - Sillen blir runt 10 år gammal, men kan ibland bli 25 år. För mer information, kontakta: Linda Sörnäs, MSC östersjöområdet, 0738-022 503, linda.sornas@msc.org.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Julafton för miljömärkt sill

2012-12-20
I år är det lätt att ge julbordet en tydlig miljötouch. För de som vill fira jul med gott miljösamvete finns 113 olika MSC-certifierade sillburkar ute i butikerna, en ökning med nästan femtio procent sen förra julen. Smakerna är många - allt från vanlig löksill till flädersill, kräftgravad sill, Kiviks äppelsill och senapssill med apelsin och honung.

– Mycket handlar om välgörenhet under julen. När det gäller havet, så är det lätt att bidra till hållbart fiske bara genom att välja en MSC-märkt produkt. Det enda man behöver göra är att hålla ögonen öppna efter MSC:s blå miljömärke, säger Minna Epps, verksamhetschef för Marine Stewardship Council (MSC), östersjöområdet.

Sill är den fisk som är vanligast i det MSC-certifierade sortimentet i Sverige, det finns 197 produkter där sill ingår. Det mesta är inlagd sill, som levereras till butiker och storkök. Men det finns även steksill, sillfiléer och något för fredagsmyset till katten – en påse MSC-märkta ”Adult cat snacks”.

I veckan lanserade Världsnaturfonden en uppdaterad version av sin lilla fiskguide. Bland listans fem MSC-nykomlingar finns ostron och räkor, kanske något för den som vill lyxa till julbordet eller letar miljövänliga alternativ till nyårsfesten. Det går att hitta fler MSC-märkta fisk och skaldjursprodukter med hjälp av sökverktyget "hitta en produkt".

Marine Stewardship Councils miljömärke har funnits i Sverige i nio år. Under den tiden har allt fler fått upp ögonen för miljömärket, som idag känns igen av nästan 40 procent av de konsumenter som köper fisk. Totalt i hela världen finns det 17 441 MSC-certifierade produkter i över 90 länder.

Liten sillfakta:
- Sill, Clupea harengus, är en av de vanligaste fiskarterna på jorden. Den förekommer i stora stim, bland annat i Östersjön och Atlanten.
- I höjd med Kalmar och norr därom, är benämningen strömming.
- Sillen innehåller höga halter Omega 3, vitamin D, selen och vitamin B12.
- Sillens vikt varierar mellan 40 och 200 gram.
- Sillen blir runt 10 år gammal, men kan ibland bli 25 år.

För mer information, kontakta:
Linda Sörnäs, MSC östersjöområdet, 0738-022 503, linda.sornas@msc.org.

Senaste nyheter