Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Johan Rockström till Klimatriksdag 6 juni 2014

https://www.klimatsmart.se/images/news/klimatriksdag250x83.jpg

Den 6-8 juni samlas representanter för en stor mängd organisationer i Norrköping, förutom rena miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace också Scouterna, KFUM, folkhögskolor och studieförbund, JAK-banken och Linköpings stift av Svenska Kyrkan. Flera kända föreläsare och klimatexperter är också engagerade. Klimatforskningens nestor James Hansen medverkar på länk från New York. Johan Rockström har tackat ja till att medverka vid Klimatriksdagen. Han kommer att tala vid invigningen den 6 juni. Johan Rockström är en av Sveriges främsta miljö- och klimatforskare och leder forskningsinstitutet Stockholm Resilience Center. Två år i rad, 2012 och 2013 utsågs han till Sveriges miljömäktigaste, av tidningen Miljöaktuellt. Ett av hans stora forskningsprojekt är det om planetära gränsvärden för de nio olika biogeokemiska processer orsakade av mänsklig aktivitet som har identifierats, gränser som mänskligheten inte kan/bör överskrida om vi vill ha en framtid här på jorden. Det rör sig om: utsläpp av växthusgaser - uttunning av ozonlagret - förändrad markanvändning - vattenanvändning - förlust av biologisk mångfald - försurning av haven - tillförsel av kväve och fosfor till land och hav - aerosoler i atmosfären – miljögifter. Redan idag har, enligt Rockström och hans medarbetare, gränserna överskridits inom tre områden - utsläpp av koldioxid, biologisk mångfald och utsläpp av kväve och fosfor. Tillsammans med Anders Wijkman gav Johan Rockström 2010 ut boken ”Den stora förnekelsen” om makthavares oförmåga att ta till sig klimatförändringarna och vad vi måste göra för att bemöta dem. Han har också gjort boken Vår tid på jorden (2012) tillsammans med Mattias Klum. Han är en mycket uppskattad föreläsare. Kontakt om klimatriksdagen: Annika Elmqvist 0738-34 23 83 Se också www.klimatriksdag2014.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Johan Rockström till Klimatriksdag 6 juni 2014

2014-03-05
Den 6-8 juni samlas representanter för en stor mängd organisationer i Norrköping, förutom rena miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace också Scouterna, KFUM, folkhögskolor och studieförbund, JAK-banken och Linköpings stift av Svenska Kyrkan. Flera kända föreläsare och klimatexperter är också engagerade. Klimatforskningens nestor James Hansen medverkar på länk från New York.

Johan Rockström har tackat ja till att medverka vid Klimatriksdagen. Han kommer att tala vid invigningen den 6 juni. Johan Rockström är en av Sveriges främsta miljö- och klimatforskare och leder forskningsinstitutet Stockholm Resilience Center. Två år i rad, 2012 och 2013 utsågs han till Sveriges miljömäktigaste, av tidningen Miljöaktuellt.

Ett av hans stora forskningsprojekt är det om planetära gränsvärden för de nio olika biogeokemiska processer orsakade av mänsklig aktivitet som har identifierats, gränser som mänskligheten inte kan/bör överskrida om vi vill ha en framtid här på jorden. Det rör sig om: utsläpp av växthusgaser - uttunning av ozonlagret - förändrad markanvändning - vattenanvändning - förlust av biologisk mångfald - försurning av haven - tillförsel av kväve och fosfor till land och hav - aerosoler i atmosfären – miljögifter. Redan idag har, enligt Rockström och hans medarbetare, gränserna överskridits inom tre områden - utsläpp av koldioxid, biologisk mångfald och utsläpp av kväve och fosfor.

Tillsammans med Anders Wijkman gav Johan Rockström 2010 ut boken ”Den stora förnekelsen” om makthavares oförmåga att ta till sig klimatförändringarna och vad vi måste göra för att bemöta dem. Han har också gjort boken Vår tid på jorden (2012) tillsammans med Mattias Klum. Han är en mycket uppskattad föreläsare.

Kontakt om klimatriksdagen:
Annika Elmqvist 0738-34 23 83

Se också www.klimatriksdag2014.se

Senaste nyheter