Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Jernhusens miljösmarta station i Uppsala

https://www.klimatsmart.se/images/news/jernhusen_logo.gif

Den 11 april öppnar Jernhusen Uppsalas nya Centralstation som är miljösmart och bättre anpassad för resenärerna. Återvunnen järnvägsräls och träpanel inspirerad av gamla tågvagnar är några av de detaljer som Wåhlin Arkitekter har använt för att ge byggnaden sin speciella karaktär. Den nya Centralstationen är ritad av Wåhlin Arkitekter som har skapat en modern men tidlös byggnad som kontrast till den gamla stationsbyggnaden. Fasaderna består av glas och stål som är gjort av återvunnen järnvägsräls. Interiörs finns träpanel i ask och ek som är inspirerat av den karosseripanel som fanns på gamla tågvagnar. – Att rita en offentlig byggnad som ska stå i flera hundra år är ett stort ansvar och det roligaste en arkitekt kan göra. Vi ville skapa en transparent byggnad som flödade av ljus och samtidigt associerade till lokens massiva svarta plåtar. Att välja järnvägsräls i fasaden är en symbol för både resandets poesi och återbrukets nödvändighet, säger Per Wåhlin, arkitekt på Wåhlin Arkitekter. Centralstationen är klimatsmart och har solfångare på taket samt ett inbyggt miljövänligt och energieffektivt luftbehandlingssystem som värmeåtervinner och omvandlar värme till kyla. I den nya Centralstationen kommer Pressbyrån, Sushi Yama, SJ resebutik, UL biljettkontor, Coffeehouse by George, Mr Minit, DocMorris, Pocketshop och Tele 2 att finnas som hyresgäster. Jernhusen tar fasta på att stationen är porten till Uppsala och har låtit uppsalaprofilerna Mattias Klum, Pelle Svanslös och Anders Celsius komma till tals genom utvalda citat och en illustration. Att stationen är klar firas den 12 april med öppningsfest. Kl.12.00 klipper Jernhusens vd Per Berggren invigningsbandet. Därefter gästas Centralstationen av Mattias Klum, Lasse Eriksson, Emil Jensen, Tonprakt och Tony Cragg. Uppsalas nya Centralstation ägs av Jernhusen och är en del av Uppsala resecentrum som är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket, Uppsala kommun och Jernhusen. För mer information: Pelle Wåhlin, arkitekt Wåhlin Arkitekter, 08-442 99 55.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Jernhusens miljösmarta station i Uppsala

2010-04-07
Den 11 april öppnar Jernhusen Uppsalas nya Centralstation som är miljösmart och bättre anpassad för resenärerna. Återvunnen järnvägsräls och träpanel inspirerad av gamla tågvagnar är några av de detaljer som Wåhlin Arkitekter har använt för att ge byggnaden sin speciella karaktär.

Den nya Centralstationen är ritad av Wåhlin Arkitekter som har skapat en modern men tidlös byggnad som kontrast till den gamla stationsbyggnaden. Fasaderna består av glas och stål som är gjort av återvunnen järnvägsräls. Interiörs finns träpanel i ask och ek som är inspirerat av den karosseripanel som fanns på gamla tågvagnar.

– Att rita en offentlig byggnad som ska stå i flera hundra år är ett stort ansvar och det roligaste en arkitekt kan göra. Vi ville skapa en transparent byggnad som flödade av ljus och samtidigt associerade till lokens massiva svarta plåtar. Att välja järnvägsräls i fasaden är en symbol för både resandets poesi och återbrukets nödvändighet, säger Per Wåhlin, arkitekt på Wåhlin Arkitekter.

Centralstationen är klimatsmart och har solfångare på taket samt ett inbyggt miljövänligt och energieffektivt luftbehandlingssystem som värmeåtervinner och omvandlar värme till kyla.

I den nya Centralstationen kommer Pressbyrån, Sushi Yama, SJ resebutik, UL biljettkontor, Coffeehouse by George, Mr Minit, DocMorris, Pocketshop och Tele 2 att finnas som hyresgäster.

Jernhusen tar fasta på att stationen är porten till Uppsala och har låtit uppsalaprofilerna Mattias Klum, Pelle Svanslös och Anders Celsius komma till tals genom utvalda citat och en illustration.

Att stationen är klar firas den 12 april med öppningsfest. Kl.12.00 klipper Jernhusens vd Per Berggren invigningsbandet. Därefter gästas Centralstationen av Mattias Klum, Lasse Eriksson, Emil Jensen, Tonprakt och Tony Cragg.

Uppsalas nya Centralstation ägs av Jernhusen och är en del av Uppsala resecentrum som är ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket, Uppsala kommun och Jernhusen.

För mer information:
Pelle Wåhlin, arkitekt Wåhlin Arkitekter, 08-442 99 55.
Källa: Jernhusen

Senaste nyheter