Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

IT-produkter till vilken mänsklig kostnad

https://www.klimatsmart.se/images/news/almed250x130.jpg

Svenska organisationer måste ta ansvar för dåliga arbetsvillkor i produktionen av IT-produkter, seminarium under Almedalen Risken att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter i samband med inköp av IT är hög. I produktionen av IT-produkter är det vanligt med dåliga arbetstider och obetald övertid, dålig arbetsmiljö och inskränkta fackliga rättigheter. Utöver detta förekommer systematiskt barnarbete. Privata företag köper tillsammans med den offentliga sektorn in IT-produkter för enorma summor varje år, men vilket socialt ansvar tas för arbetarna i produktionen? Av våra 290 kommuner saknar hela 229 en strategi för Grön IT, och går därmed miste om stora miljö- och effektivitetsvinster. Det visar tidningen MiljöAktuellts senaste granskning av Sveriges kommuner. Kommunerna brister även vad gäller sociala krav på den IT som upphandlas. Konsekvensen av att inte ställa sociala krav i upphandlingen är att IT-inköpen med stor sannolikhet riskerar att leda till brott mot mänskliga rättigheter i produktionsländerna. Idag finns det en stor efterfrågan på hållbarhet och transparent redovisning för att förbättra mänskliga rättigheter i tillverkningsledet. Hållbarhetscertifieringen TCO Certified strävar efter att ge inköpare möjligheten att välja IT-produkter som möter hållbarhetskrav genom hela livscykeln. Från produktion till återvinning. Men hur kan vi tillsammans driva en hållbar utveckling inom IT? Vid två tillfällen under veckan i Almedalen arrangerar TCO Development seminarium med fokus på hållbarhet i samband med produktionen och användningen av IT-produkter. TCO-parken – Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1 Talare: TCO Development med flera. Tisdag 2:a juli – kl.09:00 – 09:45 Miljöaktuellts Arena – Gotlands Museum, Strandgatan 14 Talare: TCO Development, Swedbank med flera. Onsdag 3:e juli – kl.15:00 – 15:45 Våra seminarier under Almedalen tar bland annat upp: - Varför är det viktigt att ställa krav på socialt ansvar i produktionen av IT-produkter? - Hur kan du få in hållbarhetsaspekter i organisationen inklusive inköpsprocessen? - Hur kan vi tillsammans driva en hållbar utveckling av IT-produkter? För mer information, kontakta: Gabriella Blomgren, Marketing Director, TCO Development, 08,782 93 36, gabriella.blomgren@tcodevelopment.com.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

IT-produkter till vilken mänsklig kostnad

2013-05-03
Svenska organisationer måste ta ansvar för dåliga arbetsvillkor i produktionen av IT-produkter, seminarium under Almedalen

Risken att bryta mot grundläggande mänskliga rättigheter i samband med inköp av IT är hög. I produktionen av IT-produkter är det vanligt med dåliga arbetstider och obetald övertid, dålig arbetsmiljö och inskränkta fackliga rättigheter. Utöver detta förekommer systematiskt barnarbete.

Privata företag köper tillsammans med den offentliga sektorn in IT-produkter för enorma summor varje år, men vilket socialt ansvar tas för arbetarna i produktionen?

Av våra 290 kommuner saknar hela 229 en strategi för Grön IT, och går därmed miste om stora miljö- och effektivitetsvinster. Det visar tidningen MiljöAktuellts senaste granskning av Sveriges kommuner.

Kommunerna brister även vad gäller sociala krav på den IT som upphandlas. Konsekvensen av att inte ställa sociala krav i upphandlingen är att IT-inköpen med stor sannolikhet riskerar att leda till brott mot mänskliga rättigheter i produktionsländerna.

Idag finns det en stor efterfrågan på hållbarhet och transparent redovisning för att förbättra mänskliga rättigheter i tillverkningsledet. Hållbarhetscertifieringen TCO Certified strävar efter att ge inköpare möjligheten att välja IT-produkter som möter hållbarhetskrav genom hela livscykeln. Från produktion till återvinning. Men hur kan vi tillsammans driva en hållbar utveckling inom IT?

Vid två tillfällen under veckan i Almedalen arrangerar TCO Development seminarium med fokus på hållbarhet i samband med produktionen och användningen av IT-produkter.

TCO-parken – Länsstyrelsens trädgård, Strandgatan 1
Talare: TCO Development med flera.
Tisdag 2:a juli – kl.09:00 – 09:45

Miljöaktuellts Arena – Gotlands Museum, Strandgatan 14
Talare: TCO Development, Swedbank med flera.
Onsdag 3:e juli – kl.15:00 – 15:45

Våra seminarier under Almedalen tar bland annat upp:
- Varför är det viktigt att ställa krav på socialt ansvar i produktionen av IT-produkter?
- Hur kan du få in hållbarhetsaspekter i organisationen inklusive inköpsprocessen?
- Hur kan vi tillsammans driva en hållbar utveckling av IT-produkter?

För mer information, kontakta:
Gabriella Blomgren, Marketing Director, TCO Development, 08,782 93 36, gabriella.blomgren@tcodevelopment.com.

Senaste nyheter