Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Invigningen av Filbornaverket igår

https://www.klimatsmart.se/images/news/verket250x120.jpg

Igår invigdes Filbornaverket i Helsingborg av It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) och elever från Västra Ramlösa skola. Filbornaverket kommer att svara för cirka 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och för närvarande ett av Europas mest moderna avfallseldade kraftvärmeverk. "I planerna på att bygga ut det regionala fjärrvärmenätet blir Filbornaverket en av nyckelresurserna", säger Anders Östlund, vd Öresundskraft. "Filbornaverket är så mycket mer än en anläggning som gör el och fjärrvärme av restavfall. Investeringen säkrar en kostnadseffektiv produktion och leverans till våra kunder under många år framåt", säger Anders Östlund, vd Öresundskraft och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, i ett pressmeddelande från Öresundskraft. ”I första hand ska vi sopsortera och det som blir kvar kan bli avfall som då förbränns på en sådan här anläggning i Filborna. Det är det mest energieffektiva och varje helsingborgare kan vara stolta över att ni har en sådan här toppmodern anläggning”, säger Anna-Karin Hatt i artikel om invigningen i Landskrona Posten. Även om Filbornaverket officiellt invigdes onsdag 13 mars, har anläggningen varit i drift sedan nyår. Bränslet utgörs av cirka 60 procent industriavfall och 40 procent hushållsavfall. Anläggningen svarar för cirka 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och producerar el motsvarande 6 000 villors årsbehov. Ägare till anläggningen är Öresundskraft. Investeringen uppgår till 1,85 miljarder kronor.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Invigningen av Filbornaverket igår

2013-03-14
Igår invigdes Filbornaverket i Helsingborg av It- och energiminister Anna-Karin Hatt (C) och elever från Västra Ramlösa skola. Filbornaverket kommer att svara för cirka 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och för närvarande ett av Europas mest moderna avfallseldade kraftvärmeverk. "I planerna på att bygga ut det regionala fjärrvärmenätet blir Filbornaverket en av nyckelresurserna", säger Anders Östlund, vd Öresundskraft.

"Filbornaverket är så mycket mer än en anläggning som gör el och fjärrvärme av restavfall. Investeringen säkrar en kostnadseffektiv produktion och leverans till våra kunder under många år framåt", säger Anders Östlund, vd Öresundskraft och ordförande i Svensk Fjärrvärmes styrelse, i ett pressmeddelande från Öresundskraft.

”I första hand ska vi sopsortera och det som blir kvar kan bli avfall som då förbränns på en sådan här anläggning i Filborna. Det är det mest energieffektiva och varje helsingborgare kan vara stolta över att ni har en sådan här toppmodern anläggning”, säger Anna-Karin Hatt i artikel om invigningen i Landskrona Posten.

Även om Filbornaverket officiellt invigdes onsdag 13 mars, har anläggningen varit i drift sedan nyår. Bränslet utgörs av cirka 60 procent industriavfall och 40 procent hushållsavfall. Anläggningen svarar för cirka 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och producerar el motsvarande 6 000 villors årsbehov. Ägare till anläggningen är Öresundskraft. Investeringen uppgår till 1,85 miljarder kronor.

Senaste nyheter