Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Invigning av unikt samarbete mellan Gävle Energi och BillerudKorsnäs

https://www.klimatsmart.se/images/news/bom250x120.jpg

Tisdag den 28 maj var det dags för den officiella invigningen av Bomhus Energis nya biopanna. Biopannan, som har varit i drift sedan i höstas, minskar Gävles utsläpp av kolidioxid med 13 procent. Användningen av fossil olja minskar 20 000 kubikmeter per år. Det är ett samarbete mellan kommunalägda Gävle Energi och BillerudKorsnäs som leder till miljövinsterna. Samtidigt tryggas fjärrvärmeförsörjningen för kommunens invånare. - Att bygga en modern panna är en sak, men det är samarbetet som är det stora. Att vi tillsammans med ett börsnoterat företag investerar i form av ett femtio-femtiobolag och skapar en modern och effektiv energilösning som gynnar alla – delägarna, miljön, staden och Gävleborna – det är det unika, säger Per Laurell, vd för Gävle Energi. Gävle Energi och BillerudKorsnäs har bildat ett gemensamt bolag, Bomhus Energi AB, och Gävle Energi har tecknat avtal om konkurrenskraftiga, långsiktiga och klimatneutrala värmeleveranser till Gävles fjärrvärmenät. Genom samarbetet med BillerudKorsnäs kan Gävle Energi ta vara på restvärme som kommer från industrin och få ut värme via Bomhus Energi. Hade Gävle Energi byggt en egen ny panna hade man behövt tillföra och transportera mer bränsle till panna, vilket man nu slipper. Bränslet som används är till största delen bark, en restprodukt från BillerudKorsnäs. Bark som annars skulle behöva fraktas bort, men nu ingår i kretsloppet. För BillerudKorsnäs har samarbetet bland annat resulterat i att användandet av fossilt bränsle har sjunkit med mer än 90 procent sedan 2008.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Invigning av unikt samarbete mellan Gävle Energi och BillerudKorsnäs

2013-05-30
Tisdag den 28 maj var det dags för den officiella invigningen av Bomhus Energis nya biopanna. Biopannan, som har varit i drift sedan i höstas, minskar Gävles utsläpp av kolidioxid med 13 procent. Användningen av fossil olja minskar 20 000 kubikmeter per år. Det är ett samarbete mellan kommunalägda Gävle Energi och BillerudKorsnäs som leder till miljövinsterna. Samtidigt tryggas fjärrvärmeförsörjningen för kommunens invånare.

- Att bygga en modern panna är en sak, men det är samarbetet som är det stora. Att vi tillsammans med ett börsnoterat företag investerar i form av ett femtio-femtiobolag och skapar en modern och effektiv energilösning som gynnar alla – delägarna, miljön, staden och Gävleborna – det är det unika, säger Per Laurell, vd för Gävle Energi.

Gävle Energi och BillerudKorsnäs har bildat ett gemensamt bolag, Bomhus Energi AB, och Gävle Energi har tecknat avtal om konkurrenskraftiga, långsiktiga och klimatneutrala värmeleveranser till Gävles fjärrvärmenät. Genom samarbetet med BillerudKorsnäs kan Gävle Energi ta vara på restvärme som kommer från industrin och få ut värme via Bomhus Energi. Hade Gävle Energi byggt en egen ny panna hade man behövt tillföra och transportera mer bränsle till panna, vilket man nu slipper.

Bränslet som används är till största delen bark, en restprodukt från BillerudKorsnäs. Bark som annars skulle behöva fraktas bort, men nu ingår i kretsloppet. För BillerudKorsnäs har samarbetet bland annat resulterat i att användandet av fossilt bränsle har sjunkit med mer än 90 procent sedan 2008.

Senaste nyheter