Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Internationellt möte om hållbar stadutveckling 4-5 juni

https://www.klimatsmart.se/images/news/

Den 4-5 juni arrangerar Energimyndigheten ett internationellt möte kring utvecklingen av hållbara städer. Mötet är det första i sitt slag inom nätverket Global Sustainable Cities Network, GSCN. En stor delegation från Förenade Arabemiraten och en mindre delegation från Finland medverkar. Syftet är att dela erfarenheter och att diskutera möjligheterna att främja energieffektivitet, förnybar energi och hållbar stadsutveckling. Sverige har god kunskap av arbete med energibesparande åtgärder och aktiviteter riktade till konsumenter, liksom av energiutvinning från avfall. Det senare är intressant för många länder där hanteringen av avfall blivit en akut fråga i takt med att välståndet ökar. - Här kan möjligheter öppnas för svenska företag att exportera teknik och tjänster, men framförallt sprida svenska kommuners kunskap och erfarenheter, säger Albin Carlén, projektledare på Energimyndigheten. Nätverket GSCN är ett samarbete mellan Sverige, Finland, Danmark, Kina och Förenade Arabemiraten. På sikt kan fler länder komma att delta. Energimyndigheten samordnar Sveriges deltagande i nätverket, där Borås, Göteborg, Linköping, Malmö och Umeå ingår tillsammans med branschorganisationen Avfall Sverige. Dessa kommuner arbetar med hållbar utveckling, har internationell erfarenhet samt en bra struktur för att stötta näringslivet. Förenade Arabemiraten har ambitionen att bygga världens mest hållbara stad, Masdar City utanför Abu Dhabi. De har också instiftat ett av världens största priser inom energiområdet, Zayed Future Energy Prize, för att driva på utvecklingen av innovationer och ny teknik. - I anslutning till mötet inom GSCN kommer Masdars hållbarhetsdirektör Dr Nawal Al Hosany att presentera de olika kategorierna inom priset. Vi vill uppmana svenska aktörer att söka, säger Jennie Cato, projektledare på Energimyndigheten. Nätverket är en del av Clean Energy Ministerial, som är ett internationellt samarbetsforum på hög politisk nivå initierat av USA. Energiministrar från G20-länderna och de nordiska länderna deltar. Sverige tog tillsammans med Förenade Arabemiraten initiativ till att bilda GSCN-nätverket som lanserades 2012. Hållbar stadsutveckling, miljöteknik, energieffektivisering och förnybar energi är områden som har stor betydelse för klimatfrågan, och där Sverige och svenska städer ligger långt framme. För mer information, kontakta: Albin Carlén, Energimyndigheten, 016-544 24 48.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Internationellt möte om hållbar stadutveckling 4-5 juni

2013-06-03
Den 4-5 juni arrangerar Energimyndigheten ett internationellt möte kring utvecklingen av hållbara städer. Mötet är det första i sitt slag inom nätverket Global Sustainable Cities Network, GSCN. En stor delegation från Förenade Arabemiraten och en mindre delegation från Finland medverkar.

Syftet är att dela erfarenheter och att diskutera möjligheterna att främja energieffektivitet, förnybar energi och hållbar stadsutveckling. Sverige har god kunskap av arbete med energibesparande åtgärder och aktiviteter riktade till konsumenter, liksom av energiutvinning från avfall. Det senare är intressant för många länder där hanteringen av avfall blivit en akut fråga i takt med att välståndet ökar.

- Här kan möjligheter öppnas för svenska företag att exportera teknik och tjänster, men framförallt sprida svenska kommuners kunskap och erfarenheter, säger Albin Carlén, projektledare på Energimyndigheten.

Nätverket GSCN är ett samarbete mellan Sverige, Finland, Danmark, Kina och Förenade Arabemiraten. På sikt kan fler länder komma att delta. Energimyndigheten samordnar Sveriges deltagande i nätverket, där Borås, Göteborg, Linköping, Malmö och Umeå ingår tillsammans med branschorganisationen Avfall Sverige. Dessa kommuner arbetar med hållbar utveckling, har internationell erfarenhet samt en bra struktur för att stötta näringslivet.

Förenade Arabemiraten har ambitionen att bygga världens mest hållbara stad, Masdar City utanför Abu Dhabi. De har också instiftat ett av världens största priser inom energiområdet, Zayed Future Energy Prize, för att driva på utvecklingen av innovationer och ny teknik.

- I anslutning till mötet inom GSCN kommer Masdars hållbarhetsdirektör Dr Nawal Al Hosany att presentera de olika kategorierna inom priset. Vi vill uppmana svenska aktörer att söka, säger Jennie Cato, projektledare på Energimyndigheten.

Nätverket är en del av Clean Energy Ministerial, som är ett internationellt samarbetsforum på hög politisk nivå initierat av USA. Energiministrar från G20-länderna och de nordiska länderna deltar.

Sverige tog tillsammans med Förenade Arabemiraten initiativ till att bilda GSCN-nätverket som lanserades 2012. Hållbar stadsutveckling, miljöteknik, energieffektivisering och förnybar energi är områden som har stor betydelse för klimatfrågan, och där Sverige och svenska städer ligger långt framme.

För mer information, kontakta:
Albin Carlén, Energimyndigheten, 016-544 24 48.

Läs mer på: www.cleanenergyministerial.org

Senaste nyheter