Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Internationellt intresse för upphandling

https://www.klimatsmart.se/images/news/miljostyrningsradet119x146c.jpg

Miljöstyrningsrådet har träffat representanter från Norge och Holland för att diskutera arbetet med miljöanpassad upphandling. Båda länderna visade stort intresse för Miljöstyrningsrådets arbete med upphandlingskriterier både vad gäller arbetsmetod och kommunikation. Den 3 oktober besöktes Miljöstyrningsrådet av representanter från det norska miljöministeriet. Arbetet med miljöanpassad upphandling i Norge drivs av Direktoratet for forvaltning och IKT, DIFI. Det finns ett stort intresse från Norge att samarbeta med Miljöstyrningsrådet i framtiden. Både den arbetsmetod som ligger till grund för Miljöstyrningsrådets kriteriearbete och det sätt på vilket Miljöstyrningsrådet kommunicerar miljökriterierna var frågor som DIFI gärna vill lära mer om. Representanter från Miljöstyrningsrådet och från Holländska regeringen (Ministry of Housing, Spatial Planning and the Environment och Senternovem (myndighet)) träffades den 10 september i Utrecht Holland för att diskutera erfarenheter från arbetet med hållbar offentlig upphandling i respektive land. Holland började sitt arbete med SPP (Sustainable Public Procurement – hållbar offentlig upphandling) 2007 efter ett beslut i deras parlament och regering. Uppdraget var att ta fram miljö- och sociala krav för 80 olika produkter (varor, tjänster och entreprenader). Arbetet i Holland är nu inne i slutfasen med att färdigställa miljökraven i 45 av dessa 80 produktområden. På mötet diskuterades erfarenheter från kriteriearbetet vad gäller att involvera intressenter, processen med att ta fram, kvalitetssäkra och besluta om kriterier, spridning och information/utbildning samt EU:s arbete med grön offentlig upphandling. Diskussioner pågår nu om ev. framtida samarbete.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Internationellt intresse för upphandling

2009-09-14
Miljöstyrningsrådet har träffat representanter från Norge och Holland för att diskutera arbetet med miljöanpassad upphandling. Båda länderna visade stort intresse för Miljöstyrningsrådets arbete med upphandlingskriterier både vad gäller arbetsmetod och kommunikation.

Den 3 oktober besöktes Miljöstyrningsrådet av representanter från det norska miljöministeriet. Arbetet med miljöanpassad upphandling i Norge drivs av Direktoratet for forvaltning och IKT, DIFI. Det finns ett stort intresse från Norge att samarbeta med Miljöstyrningsrådet i framtiden. Både den arbetsmetod som ligger till grund för Miljöstyrningsrådets kriteriearbete och det sätt på vilket Miljöstyrningsrådet kommunicerar miljökriterierna var frågor som DIFI gärna vill lära mer om.

Representanter från Miljöstyrningsrådet och från Holländska regeringen (Ministry of Housing, Spatial Planning and the Environment och Senternovem (myndighet)) träffades den 10 september i Utrecht Holland för att diskutera erfarenheter från arbetet med hållbar offentlig upphandling i respektive land. Holland började sitt arbete med SPP (Sustainable Public Procurement – hållbar offentlig upphandling) 2007 efter ett beslut i deras parlament och regering. Uppdraget var att ta fram miljö- och sociala krav för 80 olika produkter (varor, tjänster och entreprenader). Arbetet i Holland är nu inne i slutfasen med att färdigställa miljökraven i 45 av dessa 80 produktområden.

På mötet diskuterades erfarenheter från kriteriearbetet vad gäller att involvera intressenter, processen med att ta fram, kvalitetssäkra och besluta om kriterier, spridning och information/utbildning samt EU:s arbete med grön offentlig upphandling. Diskussioner pågår nu om ev. framtida samarbete.

Senaste nyheter