Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Information om luften i Örebro

https://www.klimatsmart.se/images/news/mol250x163.jpg

Sedan hösten 2012 kan alla örebroare dagligen få aktuell information om hur mycket partiklar luften i Örebro innehåller. Mätningarna visar att luften uppfyller de krav som ställs i lagstiftningen. Blå himmel med moln och fåglar. Sent hösten 2012 kom det upp en vit container nära trottoaren utanför Rudbecksskolan. Den innehåller ett nytt mätinstrument som håller koll på luften i centrala Örebro. – Fram till idag har vi bara kunnat få information om halten partiklar i luften med flera månaders eftersläpning, eftersom provfiltren tidigare skickades iväg för analys, berättar Erik Sundqvist vid Örebro kommuns miljökontor. Det nya mätinstrumentet gör analysen på plats och skickar sedan vidare data till webben, där uppgifterna uppdateras en gång per dygn. Den förorening som mäts kallas PM10. Det är ett mått på de partiklar som är inandningsbara, d.v.s. de som har en diameter mindre än 10 mikrometer (tusendels millimeter). – Våra mätningar hittills visar att luften i Örebro uppfyller de krav som ställs i lagen, men även om vi klarar kraven finns det en vinst för människors hälsa att minska halterna, fortsätter Erik. När halten av små partiklar i luften stiger ökar dödligheten i luftvägs-, hjärt- och kärlsjukdomar och fler söker sjukhusvård för bronkit och astma. Exponering för låga halter under lång tid anses också medföra en ökad cancerrisk. För halten PM10 i stadsluften är det inte avgaserna som är huvudproblemet, utan slitagepartiklar från däck och vägbana. Antalet fordon, vilka däck de har och i vilken hastighet de kör, är de tre viktigaste faktorerna som påverkar partikelhalterna i luften. Utöver partiklar mäts även två andra föroreningar i Örebro: kvävedioxid och bensen. I båda fall har halterna minskat påtagligt de senaste decennierna och är idag på förhållandevis låga nivåer.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Information om luften i Örebro

2013-03-25
Sedan hösten 2012 kan alla örebroare dagligen få aktuell information om hur mycket partiklar luften i Örebro innehåller. Mätningarna visar att luften uppfyller de krav som ställs i lagstiftningen.
Blå himmel med moln och fåglar.

Sent hösten 2012 kom det upp en vit container nära trottoaren utanför Rudbecksskolan. Den innehåller ett nytt mätinstrument som håller koll på luften i centrala Örebro.

– Fram till idag har vi bara kunnat få information om halten partiklar i luften med flera månaders eftersläpning, eftersom provfiltren tidigare skickades iväg för analys, berättar Erik Sundqvist vid Örebro kommuns miljökontor. Det nya mätinstrumentet gör analysen på plats och skickar sedan vidare data till webben, där uppgifterna uppdateras en gång per dygn.

Den förorening som mäts kallas PM10. Det är ett mått på de partiklar som är inandningsbara, d.v.s. de som har en diameter mindre än 10 mikrometer (tusendels millimeter).

– Våra mätningar hittills visar att luften i Örebro uppfyller de krav som ställs i lagen, men även om vi klarar kraven finns det en vinst för människors hälsa att minska halterna, fortsätter Erik. När halten av små partiklar i luften stiger ökar dödligheten i luftvägs-, hjärt- och kärlsjukdomar och fler söker sjukhusvård för bronkit och astma. Exponering för låga halter under lång tid anses också medföra en ökad cancerrisk.

För halten PM10 i stadsluften är det inte avgaserna som är huvudproblemet, utan slitagepartiklar från däck och vägbana. Antalet fordon, vilka däck de har och i vilken hastighet de kör, är de tre viktigaste faktorerna som påverkar partikelhalterna i luften.

Utöver partiklar mäts även två andra föroreningar i Örebro: kvävedioxid och bensen. I båda fall har halterna minskat påtagligt de senaste decennierna och är idag på förhållandevis låga nivåer.

Senaste nyheter