Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Idag tog Jordens resurser slut för i år

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf-jordklot250x250.jpg

I år infaller Overshoot Day rekordtidigt igen. Redan 8 augusti har vi gjort av med hela årets ekologiska budget .Gapet ökar mellan vår konsumtion och vad naturen kan förnya. Den största boven är koldioxidutsläppen som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket. På de fem månader som återstår av 2016 får vi leva vi på lånat naturkapital. – Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar. Nu krävs det drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. FNs klimatavtal är ett viktigt steg framåt, men nu måste politiker, företag och finansaktörer i alla länder agera snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. Enligt nätverket Global Footprint Network, som samarbetar med WWF, har Overshoot Day – ”den ekologiska skuldens dag” – flyttats från oktober till augusti på femton år. Ekosystemen belastas hårt av avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidlagring i atmosfären. 2015 var det varmaste året sedan mätningarna inleddes och 2016 går i samma riktning. – Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna. Kina planerar redan för att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till 2030 genom halverad köttkonsumtion. Det visar att medvetenheten om konsumtionens roll ökat bland världens länder, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF. Mycket positivt är på gång. FNs klimatavtal som slöts i Paris 2015 innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Investeringarna i förnybar energi ökar. Många städer och företag satsar stort på energieffektivisering, förnybar el, hållbara transporter och klimatsmart mat. Fakta: Organisationen Global Footprint Network har myntat begreppet Overshoot day för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. På bankspråk innebär det att vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan. En hållbar livsstil – det vill säga minskad konsumtion av naturresurser och mindre koldioxidutsläpp – är avgörande för att jordens naturresurser ska räcka och planeten ska fortsätta vara en beboelig plats lång tid framöver. Bilen, biffen, bostaden och börsen (de fyra B:na) – är fyra viktiga områden som påverkar koldioxidutsläppen. Hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bor och hur vi placerar våra sparpengar är avgörande för om vi kan leva klimatsmart och hållbart. Overshoot Day genom åren: 1987 – 24 december 1990 – 13 oktober 1995 – 7 oktober 2000 – 25 september 2005 – 29 augusti 2007 – 19 augusti 2008 – 20 augusti 2009 – 24 augusti 2010 – 14 augusti 2011 – 11 augusti 2012 – 11 augusti 2013 – 10 augusti 2014 – 10 augusti 2015 – 9 augusti För mer information, kontakta: - Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, 070-885 51 85, carina.borgstrom-hansson@wwf.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Idag tog Jordens resurser slut för i år

2016-08-08
I år infaller Overshoot Day rekordtidigt igen. Redan 8 augusti har vi gjort av med hela årets ekologiska budget .Gapet ökar mellan vår konsumtion och vad naturen kan förnya. Den största boven är koldioxidutsläppen som står för mer än hälften av det ekologiska fotavtrycket.

På de fem månader som återstår av 2016 får vi leva vi på lånat naturkapital.

– Pressen på naturresurserna ökar i takt med att vi blir fler på jorden samtidigt som koldioxidutsläppen och konsumtionen ökar. Nu krävs det drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. FNs klimatavtal är ett viktigt steg framåt, men nu måste politiker, företag och finansaktörer i alla länder agera snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Enligt nätverket Global Footprint Network, som samarbetar med WWF, har Overshoot Day – ”den ekologiska skuldens dag” – flyttats från oktober till augusti på femton år. Ekosystemen belastas hårt av avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidlagring i atmosfären. 2015 var det varmaste året sedan mätningarna inleddes och 2016 går i samma riktning.

– Förutom omställning till förnybar el och klimatsmartare resvanor behöver vi minska matsvinnet och äta mer vegetariskt i de rikare länderna. Kina planerar redan för att minska sina koldioxidutsläpp med 1 miljard ton till 2030 genom halverad köttkonsumtion. Det visar att medvetenheten om konsumtionens roll ökat bland världens länder, säger Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF.

Mycket positivt är på gång. FNs klimatavtal som slöts i Paris 2015 innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Investeringarna i förnybar energi ökar. Många städer och företag satsar stort på energieffektivisering, förnybar el, hållbara transporter och klimatsmart mat.

Fakta:
Organisationen Global Footprint Network har myntat begreppet Overshoot day för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser. På bankspråk innebär det att vi börjar leva på kapitalet och inte på räntan.

En hållbar livsstil – det vill säga minskad konsumtion av naturresurser och mindre koldioxidutsläpp – är avgörande för att jordens naturresurser ska räcka och planeten ska fortsätta vara en beboelig plats lång tid framöver.
Bilen, biffen, bostaden och börsen (de fyra B:na) – är fyra viktiga områden som påverkar koldioxidutsläppen. Hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bor och hur vi placerar våra sparpengar är avgörande för om vi kan leva klimatsmart och hållbart.

Overshoot Day genom åren:

1987 – 24 december
1990 – 13 oktober
1995 – 7 oktober
2000 – 25 september
2005 – 29 augusti
2007 – 19 augusti
2008 – 20 augusti
2009 – 24 augusti
2010 – 14 augusti
2011 – 11 augusti
2012 – 11 augusti
2013 – 10 augusti
2014 – 10 augusti
2015 – 9 augusti

För mer information, kontakta:
- Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck, 070-885 51 85, carina.borgstrom-hansson@wwf.se

Senaste nyheter