
Redaktör:
Jens Ljunggren
ICA tar in ekologisk choklad
2009-05-13

Svenskarna är ett av världens mest chokladälskande folk. Vi ligger på tionde plats när det gäller chokladkonsumtion och stoppar i oss mer än sex kilo choklad per person och år.
Konsumtionen har dock en baksida eftersom mycket av den choklad vi äter fortfarande är producerad under dåliga arbets- och miljöförhållanden i fattiga länder.
Ekologisk och rättvisemärkt choklad bidrar på flera sätt till att skapa drägliga förhållanden för dem som producerar den.
Bland annat därför har ICA från och med maj månad valt att ta in de ekologiska och Rättvisemärkta chokladpralinerna Belvas. Pralinerna är inte bara kända för de goda produktionsförhållanden som de härstammar ifrån utan framförallt för sin utsökta och prisbelönta smak. De kommer att kunna köpas i ett stort antal ICA-butiker.
Råvaran till Belvas kommer från certifierade kakaoplantager i Santo Domingo och pralinerna säljs av det svenska företaget V-Sell Ekologiska Produkter AB, en grossist som funnits i fem år på marknaden. Företaget, som ägs och drivs av Veronica Saethe, importerar, marknadsför och säljer utvalda ekologiska produkter som till exempel olika typer av rooibos-téer, vanilj, godis, bars.
– Vi kompromissar aldrig med kvalitén eller med de etiska frågorna. Varorna är alltid till hundra procent ekologiskt producerade, säger hon.
Pralinerna innehåller varken några konstgjorda färg- eller smakämnen eller konserveringsmedel. Och istället för vanligt vitt socker används ekologiskt oraffinerat rörsocker, dessutom ekologisk soja lecitin.
Uppmärksammad smak:
Belvas har bland annat fått pris från The International Taste & Quality Institute, iTQi. Det är en ledande och oberoende organisation där framstående kockar och professionella vinkännare medverkar. Dess uppgift är att bedöma, uppmuntra och belöna mat och dryck från hela världen som utmärker sig när det gäller smak och kvalitet.
Pralinerna finns förutom i Ica-butiker även i ekologiska specialbutiker och välsorterade hälsokostbutiker.
Kontakt och frågor:
Veronica Saethe, 0709-24 37 34, vsell@vsell.se, www.vsell.se.
Möt oss gärna på Interfood, EkoNord, Svenska Mässan i Göteborg 17-20 maj, Hall B monter 05:39
Konsumtionen har dock en baksida eftersom mycket av den choklad vi äter fortfarande är producerad under dåliga arbets- och miljöförhållanden i fattiga länder.
Ekologisk och rättvisemärkt choklad bidrar på flera sätt till att skapa drägliga förhållanden för dem som producerar den.
Bland annat därför har ICA från och med maj månad valt att ta in de ekologiska och Rättvisemärkta chokladpralinerna Belvas. Pralinerna är inte bara kända för de goda produktionsförhållanden som de härstammar ifrån utan framförallt för sin utsökta och prisbelönta smak. De kommer att kunna köpas i ett stort antal ICA-butiker.
Råvaran till Belvas kommer från certifierade kakaoplantager i Santo Domingo och pralinerna säljs av det svenska företaget V-Sell Ekologiska Produkter AB, en grossist som funnits i fem år på marknaden. Företaget, som ägs och drivs av Veronica Saethe, importerar, marknadsför och säljer utvalda ekologiska produkter som till exempel olika typer av rooibos-téer, vanilj, godis, bars.
– Vi kompromissar aldrig med kvalitén eller med de etiska frågorna. Varorna är alltid till hundra procent ekologiskt producerade, säger hon.
Pralinerna innehåller varken några konstgjorda färg- eller smakämnen eller konserveringsmedel. Och istället för vanligt vitt socker används ekologiskt oraffinerat rörsocker, dessutom ekologisk soja lecitin.
Uppmärksammad smak:
Belvas har bland annat fått pris från The International Taste & Quality Institute, iTQi. Det är en ledande och oberoende organisation där framstående kockar och professionella vinkännare medverkar. Dess uppgift är att bedöma, uppmuntra och belöna mat och dryck från hela världen som utmärker sig när det gäller smak och kvalitet.
Pralinerna finns förutom i Ica-butiker även i ekologiska specialbutiker och välsorterade hälsokostbutiker.
Kontakt och frågor:
Veronica Saethe, 0709-24 37 34, vsell@vsell.se, www.vsell.se.
Möt oss gärna på Interfood, EkoNord, Svenska Mässan i Göteborg 17-20 maj, Hall B monter 05:39
Källor:
Senaste nyheter
-
2023-10-30
Spowdi vinner utmärkelse för klimatsmart jordbruksinnovationWorld Economic Forum har utsett Spowdi till Top Innovator i dess Smarter Climate Farmers Challenge.… -
2023-09-20
En av Sveriges största solcellsparker planeras i HallandStatkraft lämnade förra veckan in anmälan om samråd, enligt 12 kapitlet 6§ miljöbalken, för att… -
2023-09-18
Ny avfallstjänst hjälper företag minska koldioxidutsläppStena Recycling lanserar en ny digital tjänst som ska ge företag mer kunskap om hur deras… -
2023-09-13
Göteborg först med batteri-swap för elmopederTvå innovationsprojekt har banat väg för en ny satsning inom mikromobilitet och logistik i… -
2023-09-11
Åtta av tio vill ha mer grönska i svenska städerBevarandet av den biologiska mångfalden och ekosystemen har inte bara ett egenvärde, utan är… -
2023-09-08
Ekologisk höstmarknad i Järna 9 septNu på lördag den 9 september kl. 10-16 kommer vi vara med på Skillebyholms höstmarknad! Vi… -
2023-09-06
Ny kalkylator visar stora vinster med ekologisktGenom att välja ekologiskt i matbutiken kan stora mängder bekämpningsmedel och konstgödsel stoppas.… -
2023-09-01
Stor outnyttjad potential i cirkulär ekonomi i NordenEn förhållandevis liten andel av den nordiska industrin är i dag cirkulär och det finns stora… -
2023-08-30
Var med och rösta fram Sveriges bästa klimat startupNär ansökningstiden nu löpt ut för årets upplaga av Startup 4 Climate, en av Europas största… -
2023-08-28
Världens största flytandegörningsenhet för biogas i SödertörnBiokraft passerade i torsdags en viktig milstolpe när den nybyggda anläggningen för flytandegörning…