Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

ICA Hemavan storsatsar med Martinsons

https://www.klimatsmart.se/images/news/ica250x92.jpg

När många landsortsbutiker stänger igen eller bara har säsongsöppet, gör ICA Hemavan ”Fjällboden” tvärt om och satsar stort. Med hjälp av Martinsons bygger de ut sin mataffär till en attraktiv galleria i trä. – Jag har drömt om det här i tio år. Hemavan har inte tagit vara på Norgehandeln. Nu är förutsättningarna de rätta, så nu satsar vi ordentligt, säger Nils Wikberg som sedan elva år driver butiken tillsammans med sin fru Grete Tuven. Göran Wahlberg, försäljningsinjenjör på Martinsons berättar att projekteringsfasen och tillverkningen pågår för fullt och att leveransen är beräknad till slutet av november. Därefter tar montaget vid som pågår sex till åtta arbetsveckor. – Tack vare att vi prefabricerar i egen fabrik kan vi hantera ett bygge av den här storleken så snabbt, förklarar Göran Wahlberg. Ursprungligen fanns det ett förslag på en betonglösning för utbyggnaden, men totalentreprenören Contractor Bygg i Hemavan som ansvarar för projektet hörde av sig till Martinsons för att få förslag på en alternativ stomme i limträ. Förslaget fyllde alla kundens krav och var dessutom billigare. – En limträstomme i grunden och bjälklag i KL-trä garanterar både stabiliteten och ett trevligt utseende på byggnaden. Trälösningen har också akustiska fördelar och hanterar fukt på ett bra sätt, säger Göran Wahlberg och fortsätter: – Trä binder koldioxid. Därför är det det naturliga valet för kunder som vill ha hållbara alternativ. I det här fallet är miljövinsterna ännu större, eftersom vi använder en västerbottnisk råvara och har korta transportvägar mellan skog, fabrik och byggplats. I dag är ICA Hemavan den fjärde största ICA Nära-butiken i Sverige. Utbyggnaden är 3000 kvadratmeter fördelade på två våningar. När den är färdig kommer ortsbor och turister från framförallt den norska sidan (dessa står för drygt 60 procent av kundunderlaget) kunna handla kläder, sportartiklar, Systembolagets produkter och godis i Hemavan. Året runt. ICA-butiken kommer själv att driva en ny tobaksaffär och en café- och restauranginrättning. Alla inblandade ser fram emot det färdiga resultatet. Inte minst Nils Wikberg på ICA Hemavan. – Det känns jättebra. Det här är det största vi någonsin kommer att göra. Ändå är jag inte ett dugg orolig. För mer information, kontakta: Göran Wahlberg, Försäljningsinjenjör, limträstommar, Martinsons, 0914-207 54, 070-562 07 54, goran.wahlberg@martinsons.se Nils Wikberg, delägare av ICA Fjällboden i Hemavan, 0954-300 03, nils.wikberg@nara.ica.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

ICA Hemavan storsatsar med Martinsons

2012-11-13
När många landsortsbutiker stänger igen eller bara har säsongsöppet, gör ICA Hemavan ”Fjällboden” tvärt om och satsar stort. Med hjälp av Martinsons bygger de ut sin mataffär till en attraktiv galleria i trä.

– Jag har drömt om det här i tio år. Hemavan har inte tagit vara på Norgehandeln. Nu är förutsättningarna de rätta, så nu satsar vi ordentligt, säger Nils Wikberg som sedan elva år driver butiken tillsammans med sin fru Grete Tuven.

Göran Wahlberg, försäljningsinjenjör på Martinsons berättar att projekteringsfasen och tillverkningen pågår för fullt och att leveransen är beräknad till slutet av november. Därefter tar montaget vid som pågår sex till åtta arbetsveckor.

– Tack vare att vi prefabricerar i egen fabrik kan vi hantera ett bygge av den här storleken så snabbt, förklarar Göran Wahlberg.

Ursprungligen fanns det ett förslag på en betonglösning för utbyggnaden, men totalentreprenören Contractor Bygg i Hemavan som ansvarar för projektet hörde av sig till Martinsons för att få förslag på en alternativ stomme i limträ. Förslaget fyllde alla kundens krav och var dessutom billigare.

– En limträstomme i grunden och bjälklag i KL-trä garanterar både stabiliteten och ett trevligt utseende på byggnaden. Trälösningen har också akustiska fördelar och hanterar fukt på ett bra sätt, säger Göran Wahlberg och fortsätter:

– Trä binder koldioxid. Därför är det det naturliga valet för kunder som vill ha hållbara alternativ. I det här fallet är miljövinsterna ännu större, eftersom vi använder en västerbottnisk råvara och har korta transportvägar mellan skog, fabrik och byggplats.

I dag är ICA Hemavan den fjärde största ICA Nära-butiken i Sverige. Utbyggnaden är 3000 kvadratmeter fördelade på två våningar. När den är färdig kommer ortsbor och turister från framförallt den norska sidan (dessa står för drygt 60 procent av kundunderlaget) kunna handla kläder, sportartiklar, Systembolagets produkter och godis i Hemavan. Året runt. ICA-butiken kommer själv att driva en ny tobaksaffär och en café- och restauranginrättning.

Alla inblandade ser fram emot det färdiga resultatet. Inte minst Nils Wikberg på ICA Hemavan.

– Det känns jättebra. Det här är det största vi någonsin kommer att göra. Ändå är jag inte ett dugg orolig.

För mer information, kontakta:
Göran Wahlberg, Försäljningsinjenjör, limträstommar, Martinsons, 0914-207 54, 070-562 07 54, goran.wahlberg@martinsons.se
Nils Wikberg, delägare av ICA Fjällboden i Hemavan, 0954-300 03, nils.wikberg@nara.ica.se.
Källa: Martinsons

Senaste nyheter