Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

I Hässleholm är avfall en energiresurs

https://www.klimatsmart.se/images/news/svenskfjarrvarme-ulrika-jardfelt147x220.jpg

I slutet av förra veckan besökte jag ett soligt Hässleholm. Anledningen till mitt besök var att träffa Gunilla Holmberg på Hässleholm Miljö AB för att höra om hur de arbetar med fjärrvärme men även med avfallshantering. Gunilla berättade hur de senaste åren präglats av sammanslagningen mellan Renhållning & Avfall och Fjärrvärme. Det är en sammanslagning som innehåller mycket av det vi behöver göra i hela branschen. Det handlar om att få ihop hela kedjan med resurshushållning, allt från att arbeta med att minimera användning, möjliggöra en effektiv återvinning men att även utnyttja det som sedan blir över till resurseffektiv uppvärmning med fjärrvärme. Vi är många som redan vet att resurshushållning och energiutvinning ur avfall går hand i hand, men det finns fortfarande många andra som inte delar vår bild. De borde åka till Hässleholm för att se hur det hänger ihop i praktiken. Gunilla berättade även om den spännande kulturförändringen som har skett och det är såklart en viktig pusselbit även när hela fler än Hässleholmsborna ska se avfall som en resurs och värdet av att värma med återvunnen energi. Hässleholm fyller 100 år i år och när jag var där höll det på att förbereda sig inför sitt 100-årsjubileum som bland annat inkluderade öppet hus på kretsloppcentret i Vankiva så att alla invånarna kan se vad som händer med deras avfall. Jag är övertygad om att det kommer mycket folk och att det är ett viktigt steg för att Hässleholmsborna ska kunna fortsätta vara stolta över sitt avfall, som i Hässleholm kallas för resurs! Jag djupt imponerad och inser att många har mycket att lära av deras resurstänkande. / Ulrika Jardfelt, VD Svensk Fjärrvärme

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

I Hässleholm är avfall en energiresurs

2014-05-28
Ulrika Jardfelt
I slutet av förra veckan besökte jag ett soligt Hässleholm. Anledningen till mitt besök var att träffa Gunilla Holmberg på Hässleholm Miljö AB för att höra om hur de arbetar med fjärrvärme men även med avfallshantering.

Gunilla berättade hur de senaste åren präglats av sammanslagningen mellan Renhållning & Avfall och Fjärrvärme. Det är en sammanslagning som innehåller mycket av det vi behöver göra i hela branschen. Det handlar om att få ihop hela kedjan med resurshushållning, allt från att arbeta med att minimera användning, möjliggöra en effektiv återvinning men att även utnyttja det som sedan blir över till resurseffektiv uppvärmning med fjärrvärme. Vi är många som redan vet att resurshushållning och energiutvinning ur avfall går hand i hand, men det finns fortfarande många andra som inte delar vår bild. De borde åka till Hässleholm för att se hur det hänger ihop i praktiken. Gunilla berättade även om den spännande kulturförändringen som har skett och det är såklart en viktig pusselbit även när hela fler än Hässleholmsborna ska se avfall som en resurs och värdet av att värma med återvunnen energi.

Hässleholm fyller 100 år i år och när jag var där höll det på att förbereda sig inför sitt 100-årsjubileum som bland annat inkluderade öppet hus på kretsloppcentret i Vankiva så att alla invånarna kan se vad som händer med deras avfall. Jag är övertygad om att det kommer mycket folk och att det är ett viktigt steg för att Hässleholmsborna ska kunna fortsätta vara stolta över sitt avfall, som i Hässleholm kallas för resurs! Jag djupt imponerad och inser att många har mycket att lära av deras resurstänkande.

/ Ulrika Jardfelt, VD Svensk Fjärrvärme

Senaste nyheter