Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hur man värmer skyskrapor på Manhattan

https://www.klimatsmart.se/images/news/Ulrika-Jardfelt.jpg

förra veckan var jag i New York för att bland annat vara med på den tredje Global District Energy Climate Awards. Det var Euroheat & Power och amerikanska IDEA som arrangerade detta i samband med New Yorks klimatvecka . Glädjande nog var ett av våra medlemsföretag, Falu Energi & Vatten, en av pristagarna. De fick ta emot priset "Award of Excellence - Municipal scheme serving more than 10.000 citizens - Modernization" för sin modernisering av Västemalmsverket och kan därmed kalla sig världsbäst på fjärrvärme. Det mest spännande under min resa var nog i alla fall studiebesöket på Con Edison Power Station, ett av New Yorks kraftvärmeverk. Systemet började byggas redan 1882 och alltså är det äldsta i världen. Det sägs också att Con Edison har världens största fjärrvärmesystem med sina 3 miljoner kunder på Manhattan. Men det bestående intrycket från besöket främst hur mycket de slösade med både vatten och energi. Ett exempel på hur det kan det bli om bränslet är för billigt och regleringen för dålig. Allt är helt klart inte bättre over there. Systemet är baserad på ånga istället för hett vatten. Alla har vi väl sett filmer från New York där det ångar i vart och vartannat gathörn. Det man ser är tydligen ångan som bildas när det regnar på de oisolerade rören. Så ser det inte ut i Sverige, vi är mycket mer mer noga med att spara på energi - och att ta tillvara på allt som annars skulle gå till spillo. Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hur man värmer skyskrapor på Manhattan

2013-10-02
Ulrika Jardfelt,
vd Svensk Fjärrvärme.
förra veckan var jag i New York för att bland annat vara med på den tredje Global District Energy Climate Awards. Det var Euroheat & Power och amerikanska IDEA som arrangerade detta i samband med New Yorks klimatvecka . Glädjande nog var ett av våra medlemsföretag, Falu Energi & Vatten, en av pristagarna. De fick ta emot priset "Award of Excellence - Municipal scheme serving more than 10.000 citizens - Modernization" för sin modernisering av Västemalmsverket och kan därmed kalla sig världsbäst på fjärrvärme.

Det mest spännande under min resa var nog i alla fall studiebesöket på Con Edison Power Station, ett av New Yorks kraftvärmeverk. Systemet började byggas redan 1882 och alltså är det äldsta i världen. Det sägs också att Con Edison har världens största fjärrvärmesystem med sina 3 miljoner kunder på Manhattan. Men det bestående intrycket från besöket främst hur mycket de slösade med både vatten och energi. Ett exempel på hur det kan det bli om bränslet är för billigt och regleringen för dålig. Allt är helt klart inte bättre over there. Systemet är baserad på ånga istället för hett vatten.

Alla har vi väl sett filmer från New York där det ångar i vart och vartannat gathörn. Det man ser är tydligen ångan som bildas när det regnar på de oisolerade rören. Så ser det inte ut i Sverige, vi är mycket mer mer noga med att spara på energi - och att ta tillvara på allt som annars skulle gå till spillo.

Skrivet av Ulrika Jardfelt, vd Svensk Fjärrvärme.

Senaste nyheter