Hur lång tid tar det att laga mat med ett solkök?
https://www.klimatsmart.se/images/news/solkok-gosungrill250x233.jpg
Detta är utan tvekan den vanligaste frågan jag får när jag ställer ut på mässor och håller föredrag! Frågan är svår att besvara eftersom svaret lätt blir ett otillfredställande "det beror på!" Det finns trots allt inget enkelt svar på frågan "hur lång tid tar det att laga mat?". I dagens inlägg tänker jag ändå göra ett försök att ge ett begripligt och tillfredställande svar.
Olika egenskaper ger olika tillagningstider:
Precis som med ugnar, spisplattor eller grillar finns det olika sorters solkök med olika egenskaper. En gasplatta når snabbare rätt temperatur än t.ex. en elektrisk kokplatta. När man stänger av den, svalnar gasplattan nästan direkt, medan man kan fortsätta tillaga mat med eftervärmen från den elektriska kokplattan.
Koncentrerande solkök: snabba och heta:
Koncentrerande solkök som parabolsolkök och fresnelsolkök blir varma direkt när de riktas rätt. Precis som en gasspis svalnar de också snabbt när de inte har tillgång till sin energikälla. Dessa solkök är mycket kraftfulla och tillagningstiden blir därför ungefär densamma som på en vanlig spis.
Ackumelerande solkök: stabil värme som bibehålls i timmar:
Ackumelerande solkök som lådugnar och vakuumrör värms sakta och svalnar sakta. Vakuumrörssolkök är byggda som en thermos och kan därför hålla kvar värmen i flera timmar. Eftersom de ackumelerar värmen fungerar dessa solkök även under sämre väderförhållanden än koncentrerande solkök. Precis som traditionella spisar och ugnar varierar kvalitet, kapacitet och pris mellan olika tillverkare. Tillagningstiden i ett vakuumrörssolkök av hög kvalité kan under goda förutsättningar vara kortare än i en vanlig ugn. Oftast är dock tillagningstiden densamma eller upp till 15% längre än i en vanlig ugn för hushållsbruk (c:a 5-10 minuter). Lådugnar kräver längst uppvärmningstid – ofta mer än en timme. Därefter är tillagningstiden ungefär densamma som i en hushållsugn på låg värme.
Hybridsolkök: Det bästa av båda världar?
Det finns ett antal hybrid-solkök på olika ställen i världen. De flesta är experimentella, men ett litet antal produceras kommersiellt. Vissa kompletterar värmen från solen med gas eller biobränsle. De som är bäst lämpade för bruk i norden kompletterar soldriften med el. De åstadkommer samma höga temperaturer, men eldriften förkortar uppvärmningstiden och gör det möjligt att laga mat vid både dåligt väder och nattetid.
Optimera tillagningstiden med rätt utrustning och kunskap
Precis som i vardaglig matlagning påverkas tillagningstiden av valet av utrustning och tillagningsmetod. Att steka en omelett i en proffsig kopparstekpanna går betydligt snabbare än att tillaga samma omelett i en kraftig gjutjärnspanna – även om man använder samma värmekälla.
Att hitta bra källor för den som vill bli en bättre solkock kan vara svårt – de bästa källorna är dedikerade Facebookgrupper och Youtube-klipp. Det finns dessutom kokböcker för solköksmatlagning att köpa via webbaserade bokaffärer som Amazon och Book Depository. Sök på nyckelord som ”solar cooking” eller ”solar cookbook”. Tyvärr verkar det inte finnas några på Svenska ännu – det är något vi som ligger bakom solköksbutiken och solköksbloggen får jobba på. Som tur är kan man överföra mycket av sina existerande matlagningskunskaper till matlagning med solkök.
5 tips för att optimera tillagningstiden:
1) Använd svarta kokkärl på koncentrerande solkök. De absorberar mer värme från det koncentrerade solljuset. Du kan själv svärta dem med t.ex. giftfri spissvärta.
2) Använd utrustning i material som leder värme väl – gärna kolstål, emalj, aluminium eller koppar. Det måste inte vara dyrt – bra kokkärl och pannor går att hitta i second hand-butiker, på loppisar och blocket.se.
3) Skaffa en termometer med alarmfuntion. Den ger en signal när maten är klar.
4) Har du ett solkök som kräver lite längre förberedelse- eller tillagningstid – gör det till en vana att planera tiden i förväg. En fördel med de flesta solkök (undantaget flata/plana parabolsolkök) är att de sköter sig själva och låter dig nyttja tiden till något mer givande än att stå vid spisen.
5) Lär dig översätta vanliga matlagningstekniker till ditt solkök. Det som funkar bra i slow-cookers, ugn och ångskåp blir oftast bra i vakuumrörssolkök och lådugnar. Det som funkar bra på glödbädd eller kokplatta brukar oftast bli bra i djupa parabolsolkök. Tekniker för tillagning på en koncentrerad, het gaslåga ger bäst resultat i en flat/plan parabolgrill.
/Sara Hjalmarsson, Solköksbloggen