Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hur följa upp vindkraftens effekter

https://www.klimatsmart.se/images/news/enetjarn250x55.jpg

Den 7 februari presenterar vi flera års insamlande erfarenheter av effektuppföljning inom vindkraft vid den stora Vindvalskonferensen - CWE 2013 (Conference on Wind power and Environmental impacts) i Stockholm. Vi på Enetjärn Natur har varit med i utformning och genomförande av uppföljningsprogram för flera stora vindkraftsanläggningar, vilket har gett många exempel på så väl god praxis som hur processen kan förbättras. Osäkerhet kring vindkraftsanläggningars påverkan på naturmiljön leder ofta till att myndigheter sätter uppföljningsprogram som ett tillståndsvillkor. - Våra uppföljningsprogram har huvudsakligen omfattat fåglar, däggdjur, rennäring, flora och våtmarker, berättar Niklas Lindberg Alseryd som ska hålla föredraget under konferensen. - De frågor som ett uppföljningsprogram är utformat för att svara på måste grundas på kända orsakssamband, avgörande kunskapsluckor samt förväntade risker som rör projektets lokalisering och utformning, säger Niklas. Ett vetenskapligt förhållningssätt bör tillämpas i uppföljningsprogrammet och expertkunskaper bör utnyttjas - helst i form av en extern referensgrupp. Dessutom är det viktigt att använda vedertagen metodik från forskning och miljöövervakning. Ett uppföljningsprogram för en vindkraftanläggning kan vara kostsamt för exploatören både i utformnings- och genomförandeskedet. För att programmet därför ska vara så kostnadseffektivt som möjligt är det viktigt att det utformas för producera data av tillräckligt bra kvalitet och att tidsplanen anpassas efter programmets mål. Ur programmet: Titel: ”Experiences and examples of environmental monitoring of wind power farms" Presentatör: Niklas Lindberg Alseryd Datum: Torsdagen 7/2 Tid: 10.30-12.00 Enetjärn Natur kommer också under konferensen visa två posters, en poster om en vindkraftanläggings påverkan på flyttande sjöfåglar och en poster om vindkraftens faktiska markanspråk jämfört med vad som beskrivits i tillståndshandlingarna.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hur följa upp vindkraftens effekter

2013-02-05
Den 7 februari presenterar vi flera års insamlande erfarenheter av effektuppföljning inom vindkraft vid den stora Vindvalskonferensen - CWE 2013 (Conference on Wind power and Environmental impacts) i Stockholm. Vi på Enetjärn Natur har varit med i utformning och genomförande av uppföljningsprogram för flera stora vindkraftsanläggningar, vilket har gett många exempel på så väl god praxis som hur processen kan förbättras. Osäkerhet kring vindkraftsanläggningars påverkan på naturmiljön leder ofta till att myndigheter sätter uppföljningsprogram som ett tillståndsvillkor.

- Våra uppföljningsprogram har huvudsakligen omfattat fåglar, däggdjur, rennäring, flora och våtmarker, berättar Niklas Lindberg Alseryd som ska hålla föredraget under konferensen.

- De frågor som ett uppföljningsprogram är utformat för att svara på måste grundas på kända orsakssamband, avgörande kunskapsluckor samt förväntade risker som rör projektets lokalisering och utformning, säger Niklas.

Ett vetenskapligt förhållningssätt bör tillämpas i uppföljningsprogrammet och expertkunskaper bör utnyttjas - helst i form av en extern referensgrupp. Dessutom är det viktigt att använda vedertagen metodik från forskning och miljöövervakning. Ett uppföljningsprogram för en vindkraftanläggning kan vara kostsamt för exploatören både i utformnings- och genomförandeskedet. För att programmet därför ska vara så kostnadseffektivt som möjligt är det viktigt att det utformas för producera data av tillräckligt bra kvalitet och att tidsplanen anpassas efter programmets mål.

Ur programmet:
Titel: ”Experiences and examples of environmental monitoring of wind power farms"
Presentatör: Niklas Lindberg Alseryd
Datum: Torsdagen 7/2
Tid: 10.30-12.00

Enetjärn Natur kommer också under konferensen visa två posters, en poster om en vindkraftanläggings påverkan på flyttande sjöfåglar och en poster om vindkraftens faktiska markanspråk jämfört med vad som beskrivits i tillståndshandlingarna.

Senaste nyheter