Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Högsta Domstolen räddar Ojnareskogen

https://www.klimatsmart.se/images/news/greenpeace142x69.jpg

Greenpeace välkomnar idag Högsta Domstolens beslut om att riva upp och ogiltigförklara bolaget Nordkalks tillstånd att bedriva kalkstenstäkt i området vid Ojnare myr på Norra Gotland. -Äntligen en signal om att miljölagstiftningen måste tas på allvar. Nu har miljöminister Lena Ek en chans att skydda området som en nationalpark, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige. - Turerna kring Ojnare visar också att riksdagen måste besluta om att återinföra stopplagen i miljöbalken, så att tillstånd inte fortsättningsvis kan lämnas till en täkt som riskerar hotade djur- eller växtarter. Det är dags att Sverige börjar respektera art- och habitatdirektivets regler för skydd av värdefull natur, säger Annika Jacobson. HD har beslutat att det måste göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de två Natura 2000-områden som ligger vid täktområdet – något som tidigare inte gjorts. Det har mött på proteststorm från miljörörelsen. Den 1 september 2012 gick Greenpeace med i protesterna genom att göra en aktion för att stoppa skövlingen av skogen vid Ojnare myr. - Den här nya chansen att rädda ett värdefullt naturområde hade aldrig uppstått om inte så många människor engagerat sig och varit beredda att även använda sig av civil olydnad för att stoppa skövlingen i Ojnare. HD:s dom är därför en stor seger för alla aktivister som kämpat för att rädda området och visar på värdet av civil olydnad i en demokrati, avslutar Annika Jacobson. För mer information, kontaka: Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070-542 08 90 Anna Havula, 070-201 44 86.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Högsta Domstolen räddar Ojnareskogen

2013-06-18
Greenpeace välkomnar idag Högsta Domstolens beslut om att riva upp och ogiltigförklara bolaget Nordkalks tillstånd att bedriva kalkstenstäkt i området vid Ojnare myr på Norra Gotland.

-Äntligen en signal om att miljölagstiftningen måste tas på allvar. Nu har miljöminister Lena Ek en chans att skydda området som en nationalpark, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

- Turerna kring Ojnare visar också att riksdagen måste besluta om att återinföra stopplagen i miljöbalken, så att tillstånd inte fortsättningsvis kan lämnas till en täkt som riskerar hotade djur- eller växtarter. Det är dags att Sverige börjar respektera art- och habitatdirektivets regler för skydd av värdefull natur, säger Annika Jacobson.

HD har beslutat att det måste göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla de effekter som täktverksamheten kan få på de två Natura 2000-områden som ligger vid täktområdet – något som tidigare inte gjorts. Det har mött på proteststorm från miljörörelsen. Den 1 september 2012 gick Greenpeace med i protesterna genom att göra en aktion för att stoppa skövlingen av skogen vid Ojnare myr.

- Den här nya chansen att rädda ett värdefullt naturområde hade aldrig uppstått om inte så många människor engagerat sig och varit beredda att även använda sig av civil olydnad för att stoppa skövlingen i Ojnare. HD:s dom är därför en stor seger för alla aktivister som kämpat för att rädda området och visar på värdet av civil olydnad i en demokrati, avslutar Annika Jacobson.

För mer information, kontaka:
Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, 070-542 08 90
Anna Havula, 070-201 44 86.
Källa: Greenpeace

Senaste nyheter