Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige

https://www.klimatsmart.se/images/news/eon-fornybart-elnat250x164.jpg

Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv. - Med detta avtal möjliggör vi för mer förnybar energi in i våra svenska elnät, och att göra det tillsammans med E.ON Wind som kund är mycket glädjande, säger Johan Mörnstam, VD E.ON Energidistribution. Vindkraftsprojekten är så stora att det kommer att ta flera år att färdigställa, planerad driftsättning för första etappen, projektet Hästkullen, är juni 2020. Detta innebär att 52 km ny 130 kV ledning ska byggas på ett och ett halvt år. För att klara detta kommer två entreprenörer att arbeta samtidigt med olika ledningssträckor. Ytterligare 13 km ledning ska sedan byggas på ett år för att klara driftsättning av projektet Björnlandhöjden i juni 2021. Området är intressant för flera vindkraftsaktörer. Sedan tidigare har Eolus Vind tecknat anslutningsavtal med E.ON Energidistribution, och även Timra Vind har en upparbetad dialog om anslutning. Tillsammans kommer vindkraftsexploatörerna bidra med ca 1150 MW ny förnybar energi. Därför har E.ON Energidistribution tagit ett helhetsgrepp och koordinerar anslutningsprocessen för att underlätta för samtliga aktörer. - En investering på runt 0,5 miljard svenska kronor innebär E.ONs historiskt största investering kopplat till en nyanslutning och skapar fler än 100 årsarbeten kopplat till bara elnätsutbyggnaden, säger Johan Mörnstam. Byggnationsfasen startar i princip nu och med detta avtal är E.ON på god väg att möjliggöra bolagens planerade vindkraftverk inom klustret och därmed bidra till Sveriges växande andel förnybara energiproduktion. Mer fakta om vindkraftparkerna från E.ON Wind, www.eon.se/vind

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige

2018-11-20
Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv.

- Med detta avtal möjliggör vi för mer förnybar energi in i våra svenska elnät, och att göra det tillsammans med E.ON Wind som kund är mycket glädjande, säger Johan Mörnstam, VD E.ON Energidistribution.

Vindkraftsprojekten är så stora att det kommer att ta flera år att färdigställa, planerad driftsättning för första etappen, projektet Hästkullen, är juni 2020. Detta innebär att 52 km ny 130 kV ledning ska byggas på ett och ett halvt år. För att klara detta kommer två entreprenörer att arbeta samtidigt med olika ledningssträckor. Ytterligare 13 km ledning ska sedan byggas på ett år för att klara driftsättning av projektet Björnlandhöjden i juni 2021.

Området är intressant för flera vindkraftsaktörer. Sedan tidigare har Eolus Vind tecknat anslutningsavtal med E.ON Energidistribution, och även Timra Vind har en upparbetad dialog om anslutning. Tillsammans kommer vindkraftsexploatörerna bidra med ca 1150 MW ny förnybar energi. Därför har E.ON Energidistribution tagit ett helhetsgrepp och koordinerar anslutningsprocessen för att underlätta för samtliga aktörer.

- En investering på runt 0,5 miljard svenska kronor innebär E.ONs historiskt största investering kopplat till en nyanslutning och skapar fler än 100 årsarbeten kopplat till bara elnätsutbyggnaden, säger Johan Mörnstam.

Byggnationsfasen startar i princip nu och med detta avtal är E.ON på god väg att möjliggöra bolagens planerade vindkraftverk inom klustret och därmed bidra till Sveriges växande andel förnybara energiproduktion.

Mer fakta om vindkraftparkerna från E.ON Wind, www.eon.se/vind
Källa: EON

Senaste nyheter