Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hinder för energieffektivisering

https://www.klimatsmart.se/images/news/hopp246x300.png

Hinder för energieffektivisering är sällan tekniska vilket är vår erfarenhet efter att ha jobbat med energieffektiviseringsstrategier i ett flertal kommuner. Nu har vi haft möjlighet att gå till botten med de riktiga hindren inom ett projekt tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholms län och fem kommuner, finansierat av Energimyndigheten. Offentlig sektor och inte minst kommuner, spelar en viktig roll i arbetet för att minska utsläpp av växthusgaser och att minska energianvändningen. De mål som satts upp i EU, på nationell nivå och i länet kräver betydande insatser på kommunal nivå för att de ska uppnås. De kommuner som deltar i Energimyndighetens program för energieffektivisering har satt upp mål för energieffektivisering inom den kommunala verksamheten. För att lyckas med genomförandet av de åtgärder som är kopplade till målen krävs dock många gånger att vissa hinder övervinns. Hur hindren ser ut varierar från kommun till kommun men innefattar ofta t ex finansiering, osäkerhet i beräkningarna, brist på ekonomiskt incitament eller brist på kompetens. ”Vi har inga pengar”, är en ständigt återkommande fras som den som jobbar med energieffektivisering inom kommunal verksamhet får höra. Är det verkligen så, och i så fall vad går det att göra åt det? Olika förklaringar kan finnas och dessa utforskas närmare inom projektet. Det kan till exempel vara att en person inte har tillräckligt budgetutrymme på den position han eller hon sitter på eller så är den verksamhet inom kommunen som ska genomföra en åtgärd inte den som sedan får plocka frukterna av detta. Kanske har de allra mest lönsamma åtgärderna redan gjorts och det kan därför vara svårt att veta hur resterande åtgärder skall kunna utföras. Avkastningskrav är ofta mycket högt ställda och ibland finns också stor osäkerhet om vilka besparingar en åtgärd egentligen medför. Resultatet av projektet har visat att överkomma hinder handlar dels om att hitta goda modeller för finansiering och, kanske i ännu högre grad, om organisationsutveckling. Rätt person behöver rätt befogenheter och energieffektivisering behöver bli en ledningsfråga på högsta nivå. Projektets etapp 1 har precis avslutats med att två kommuner har valts ut att gå vidare till etapp 2 – implementering av lösning för att överkomma hinder. De utvalda kommunerna kommer att offentliggöras av Länsstyrelsen i Stockholm under mars månad.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hinder för energieffektivisering

2013-03-12
Hinder för energieffektivisering är sällan tekniska vilket är vår erfarenhet efter att ha jobbat med energieffektiviseringsstrategier i ett flertal kommuner. Nu har vi haft möjlighet att gå till botten med de riktiga hindren inom ett projekt tillsammans med Länsstyrelsen i Stockholms län och fem kommuner, finansierat av Energimyndigheten. Offentlig sektor och inte minst kommuner, spelar en viktig roll i arbetet för att minska utsläpp av växthusgaser och att minska energianvändningen. De mål som satts upp i EU, på nationell nivå och i länet kräver betydande insatser på kommunal nivå för att de ska uppnås.

De kommuner som deltar i Energimyndighetens program för energieffektivisering har satt upp mål för energieffektivisering inom den kommunala verksamheten. För att lyckas med genomförandet av de åtgärder som är kopplade till målen krävs dock många gånger att vissa hinder övervinns. Hur hindren ser ut varierar från kommun till kommun men innefattar ofta t ex finansiering, osäkerhet i beräkningarna, brist på ekonomiskt incitament eller brist på kompetens.

”Vi har inga pengar”, är en ständigt återkommande fras som den som jobbar med energieffektivisering inom kommunal verksamhet får höra. Är det verkligen så, och i så fall vad går det att göra åt det? Olika förklaringar kan finnas och dessa utforskas närmare inom projektet. Det kan till exempel vara att en person inte har tillräckligt budgetutrymme på den position han eller hon sitter på eller så är den verksamhet inom kommunen som ska genomföra en åtgärd inte den som sedan får plocka frukterna av detta. Kanske har de allra mest lönsamma åtgärderna redan gjorts och det kan därför vara svårt att veta hur resterande åtgärder skall kunna utföras. Avkastningskrav är ofta mycket högt ställda och ibland finns också stor osäkerhet om vilka besparingar en åtgärd egentligen medför.

Resultatet av projektet har visat att överkomma hinder handlar dels om att hitta goda modeller för finansiering och, kanske i ännu högre grad, om organisationsutveckling. Rätt person behöver rätt befogenheter och energieffektivisering behöver bli en ledningsfråga på högsta nivå. Projektets etapp 1 har precis avslutats med att två kommuner har valts ut att gå vidare till etapp 2 – implementering av lösning för att överkomma hinder. De utvalda kommunerna kommer att offentliggöras av Länsstyrelsen i Stockholm under mars månad.

Senaste nyheter