Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Miljövänliga Veckan fokuserar på att ta hand om saker

https://www.klimatsmart.se/images/news/snf-sytrad250x173.jpg

Det är dags för Miljövänliga Veckan. Årets tema är ”Fixa grejen”. Med smarta tips, inspiration och kreativitet drar Naturskyddsföreningens aktiviteter igång runt om i landet. Syftet är att bidra till att spara på jordens resurser och att minska avfallet. Verktygen är att vårda, laga, återbruka och förlänga livet på de prylar vi har. Vår stora konsumtion av allt från möbler och elektronik till kläder och skor har en baksida. Den handlar om global uppvärmning, skogsskövling, utsläpp av miljögifter och plastfyllda hav. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige, behövs det tre jordklot till. – Avfallet från vår konsumtion ökar. Vi är redan uppe i 440 kg per person och år. Utsläppen från vår konsumtion är 10,7 ton koldioxid per person och år. Samtidigt kastar vi mängder med fullt fungerande prylar. Nu vill vi slå ett slag för att reparera istället för att alltid köpa nytt. Därför satsar vi på kampanjen ”Fixa grejen”. Vi vill göra det lättare att ta hand om och förlänga livet på kläder, skor, möbler och prylar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare. Miljövänliga Veckan, vecka 40, har arrangerats av Naturskyddsföreningen sedan 1990. Varje år engagerar sig människor runt om i landet i en gemensam storsatsning för ett miljötema. I år fokuseras aktiviteterna på att ta vara på det vi har genom repair-caféer, prylbytardagar, föreläsningar, utställningar och fixartips. – En ny soffa kan, som exempel, ge upphov till 80 kg växthusgaser. Skumplast och stål bidrar med störst klimatpåverkan. Samtidigt hör möbler och inredning till de områden där vår konsumtion ökar allra mest, säger Karin Lexén. Klädkonsumtionen har avstannat i Sverige, samtidigt ökar e-handeln från utlandet och kläder och skor är de mest populära produkterna. – Ett par jeans ger klimatutsläpp motsvarande cirka 33 kg koldioxid. För bomullsodlingen, tygberedning och tillverkning går det åt 17 000 liter vatten, ungefär 113 badkar vatten per jeans, berättar Karin Lexén. Det finns med andra ord stora resursbesparingar och vinster för miljön i att förlänga livet på allt från soffor till vanliga jeans. Så länge ett tyg är ett tyg har det kvar ett värde som gör att det kan användas på nytt till, exempelvis, mattor, kassar och trasor. Ett problem är att många plagg och prylar hamnar i sopor och därför inte kommer till användning igen, fast de antingen skulle gå att laga och använda längre.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Miljövänliga Veckan fokuserar på att ta hand om saker

2018-10-03
Lagar du dina trasiga kläder?
Det är dags för Miljövänliga Veckan. Årets tema är ”Fixa grejen”. Med smarta tips, inspiration och kreativitet drar Naturskyddsföreningens aktiviteter igång runt om i landet. Syftet är att bidra till att spara på jordens resurser och att minska avfallet. Verktygen är att vårda, laga, återbruka och förlänga livet på de prylar vi har.

Vår stora konsumtion av allt från möbler och elektronik till kläder och skor har en baksida. Den handlar om global uppvärmning, skogsskövling, utsläpp av miljögifter och plastfyllda hav. Om alla skulle leva som vi gör i Sverige, behövs det tre jordklot till.

– Avfallet från vår konsumtion ökar. Vi är redan uppe i 440 kg per person och år. Utsläppen från vår konsumtion är 10,7 ton koldioxid per person och år. Samtidigt kastar vi mängder med fullt fungerande prylar. Nu vill vi slå ett slag för att reparera istället för att alltid köpa nytt. Därför satsar vi på kampanjen ”Fixa grejen”. Vi vill göra det lättare att ta hand om och förlänga livet på kläder, skor, möbler och prylar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Miljövänliga Veckan, vecka 40, har arrangerats av Naturskyddsföreningen sedan 1990. Varje år engagerar sig människor runt om i landet i en gemensam storsatsning för ett miljötema. I år fokuseras aktiviteterna på att ta vara på det vi har genom repair-caféer, prylbytardagar, föreläsningar, utställningar och fixartips.

– En ny soffa kan, som exempel, ge upphov till 80 kg växthusgaser. Skumplast och stål bidrar med störst klimatpåverkan. Samtidigt hör möbler och inredning till de områden där vår konsumtion ökar allra mest, säger Karin Lexén.

Klädkonsumtionen har avstannat i Sverige, samtidigt ökar e-handeln från utlandet och kläder och skor är de mest populära produkterna.

– Ett par jeans ger klimatutsläpp motsvarande cirka 33 kg koldioxid. För bomullsodlingen, tygberedning och tillverkning går det åt 17 000 liter vatten, ungefär 113 badkar vatten per jeans, berättar Karin Lexén.

Det finns med andra ord stora resursbesparingar och vinster för miljön i att förlänga livet på allt från soffor till vanliga jeans. Så länge ett tyg är ett tyg har det kvar ett värde som gör att det kan användas på nytt till, exempelvis, mattor, kassar och trasor. Ett problem är att många plagg och prylar hamnar i sopor och därför inte kommer till användning igen, fast de antingen skulle gå att laga och använda längre.

Senaste nyheter