Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Sverige femte bäst i världen på ekologisk mat

https://www.klimatsmart.se/images/news/krav-ekomat250x178.jpg

Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent, det visar en ny rapport av forskningsinstitutet FiBL. I rapporten framgår även att Sverige är ett av länderna med högst konsumtion av ekologiska livsmedel. – Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom - mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd på KRAV. Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach - världens största mässa för ekologisk mat och dryck. Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat. Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 Euro. I genomsnitt spenderade konsumenter i Europa 65,7 Euro på ekologisk mat under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 Euro. Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. Det är dubbelt så högt som genomsnittet inom EU. FiBL poängterar att utvecklingen på ekomarknaden och för ekologisk produktion påverkas av globala utmaningar så som energikrisen, inflationen samt effekterna av kriget i Ukraina. När data för 2022 blir tillgänglig kommer det bli tydligt hur mycket ekomarknaden påverkas av dessa faktorer. – 50 procent av svenskarna uppger att de kommer handla mer ekologiskt i framtiden och jag möter så många lantbrukare som kämpar på trots tuffa ekonomiska tider. De står stolt och stabilt och tror på en ljus framtid, vilket vi på KRAV också gör, säger Emma Rung.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Gita Ljunggren

Dela på Facebook

Sverige femte bäst i världen på ekologisk mat

2023-03-13
Sverige är fortsatt en av världens ledande ekomarknader med en jordbruksareal på cirka 20 procent, det visar en ny rapport av forskningsinstitutet FiBL. I rapporten framgår även att Sverige är ett av länderna med högst konsumtion av ekologiska livsmedel.

– Det är glädjande att Sverige tillhör toppskiktet av länder som har störst andel ekologisk jordbruksareal och högst konsumtion av ekologiska varor. Men vi kan inte luta oss tillbaka och vara nöjda, tvärtom - mycket hårt jobb krävs från oss alla, inte minst i dessa tuffa tider, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Forskningsinstitutet FiBL har lanserat sin årliga rapport om ekologisk mat och ekologiskt jordbruk i världens länder. Rapporten baseras på siffror från 2021 och släpptes i samband med Biofach - världens största mässa för ekologisk mat och dryck. Rapporten ”The World of Organic Agriculture” visar att Sverige hamnar i topp när det gäller andel ekologiskt brukad jordbruksmark samt konsumtion av ekologisk mat.

Sverige placerar sig på en femteplats när det gäller konsumtion av ekologisk mat i världen. Under 2021 köpte svensken ekomat för 266 Euro. I genomsnitt spenderade konsumenter i Europa 65,7 Euro på ekologisk mat under samma tidsperiod, och för EU låg samma siffra på 104,3 Euro. Sverige kniper också en sjätteplats i världen gällande ekologisk jordbruksareal, vilken 2021 uppgick till 20 procent av landets totala jordbruksareal. Det är dubbelt så högt som genomsnittet inom EU.

FiBL poängterar att utvecklingen på ekomarknaden och för ekologisk produktion påverkas av globala utmaningar så som energikrisen, inflationen samt effekterna av kriget i Ukraina. När data för 2022 blir tillgänglig kommer det bli tydligt hur mycket ekomarknaden påverkas av dessa faktorer.

– 50 procent av svenskarna uppger att de kommer handla mer ekologiskt i framtiden och jag möter så många lantbrukare som kämpar på trots tuffa ekonomiska tider. De står stolt och stabilt och tror på en ljus framtid, vilket vi på KRAV också gör, säger Emma Rung.
Källa: KRAV

Senaste nyheter