Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Helenius egen solenergianläggning invigd

https://www.klimatsmart.se/images/news/helenius143x56.gif

Torsdagen 26 augusti invigde Helenius sin solenergianläggning, som kommer att generera både värme och el till fastigheten. Dessutom kan förbipasserande se i realtid hur mycket anläggningen bidrar till i form av minskade koldioxidutsläpp på en fasadmonterad display. Syftet är att leva som man lär och att inspirera andra. – Frågan om energieffektivisering och att hitta nya lösningar står högt på vår agenda. För ett företag som Helenius, som verkar mitt i VVS-, energi- och miljösektorn, är det förstås extra intressant att vara proaktiva i den här utvecklingen och visa på goda exempel, säger Arne Wallström, VD på Helenius. Det var naturligt för oss att vi vill se vilka möjligheter som finns att använda solenergi i den fastighet vi själva sitter i. Solenergianläggningen bygger både på termisk solenergi, i form av solfångare som genererar värme, och på solceller för elproduktion. Förväntningarna på den termiska solenergin är att de sju solfångarmodulerna (vacuumrör) med en total area av cirka 29 m2 ska ge en maxeffekt på ca 10 kW och producera cirka 11.000 kWh värme per år. Värmen tillförs byggnadens värmesystem. De sex solcellspanelerna (enkristallint kisel) med en total area av cirka 8 m2 har en effekt på 1080 Wp och beräknas producera cirka 1000 kWh el per år, som även den används direkt i huset. Den el- och värmeenergi som produceras räknas om till minskade CO2-utsläpp och visas i kg på en display på fasaden. Arne Wallström, VD, menar att det känns väldigt stimulerande att ligga i framkant och visa vilka möjligheter som finns på den kommersiella marknaden. – Tekniken, framför allt när det gäller den termiska solenergin, har ju funnits ganska länge. Men av olika skäl, bland annat ett lågt energipris, har den inte slagit igenom fullt ut. Men nu när vi sitter i en situation med stigande energipriser och dessutom ett växande krav på miljövänlighet är det här intressant. Nu vill vi hjälpa och vägleda andra företag mot en energilösning som bidrar positivt till både ekonomi och image.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Helenius egen solenergianläggning invigd

2010-08-26
Torsdagen 26 augusti invigde Helenius sin solenergianläggning, som kommer att generera både värme och el till fastigheten. Dessutom kan förbipasserande se i realtid hur mycket anläggningen bidrar till i form av minskade koldioxidutsläpp på en fasadmonterad display. Syftet är att leva som man lär och att inspirera andra.

– Frågan om energieffektivisering och att hitta nya lösningar står högt på vår agenda. För ett företag som Helenius, som verkar mitt i VVS-, energi- och miljösektorn, är det förstås extra intressant att vara proaktiva i den här utvecklingen och visa på goda exempel, säger Arne Wallström, VD på Helenius. Det var naturligt för oss att vi vill se vilka möjligheter som finns att använda solenergi i den fastighet vi själva sitter i.

Solenergianläggningen bygger både på termisk solenergi, i form av solfångare som genererar värme, och på solceller för elproduktion. Förväntningarna på den termiska solenergin är att de sju solfångarmodulerna (vacuumrör) med en total area av cirka 29 m2 ska ge en maxeffekt på ca 10 kW och producera cirka 11.000 kWh värme per år. Värmen tillförs byggnadens värmesystem. De sex solcellspanelerna (enkristallint kisel) med en total area av cirka 8 m2 har en effekt på 1080 Wp och beräknas producera cirka 1000 kWh el per år, som även den används direkt i huset. Den el- och värmeenergi som produceras räknas om till minskade CO2-utsläpp och visas i kg på en display på fasaden.

Arne Wallström, VD, menar att det känns väldigt stimulerande att ligga i framkant och visa vilka möjligheter som finns på den kommersiella marknaden.

– Tekniken, framför allt när det gäller den termiska solenergin, har ju funnits ganska länge. Men av olika skäl, bland annat ett lågt energipris, har den inte slagit igenom fullt ut. Men nu när vi sitter i en situation med stigande energipriser och dessutom ett växande krav på miljövänlighet är det här intressant. Nu vill vi hjälpa och vägleda andra företag mot en energilösning som bidrar positivt till både ekonomi och image.
Källa: Helenius

Senaste nyheter