Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hav och fiske i regeringens budget 2011

https://www.klimatsmart.se/images/news/naturskyddsforeningen158x110bg.gif

Naturskyddsföreningen välkomnar att havsmiljön fortsätter att vara ett prioriterat område för regeringen. En ny havsmiljard avsätts för mandatperioden och regeringen bedömer att det är möjligt att inom en generation skapa förutsättningar för att nå miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård om ytterligare kraftfulla åtgärder vidtas. Bland annat prioriteras skydd av marina miljöer och kustområden. Naturskyddsföreningen vill i relation till detta uppmuntra regeringen att ta sitt ansvar för att våra marint skyddade områden verkligen får en ändamålsenlig förvaltning så att de arter och habitat som de skapats för att skydda faktiskt också skyddas. Vad gäller övergödningsproblematiken så bedömer regeringen att det är möjligt att skapa förutsättningar för att nå miljökvalitetsmålet Ingen övergödning inom en generation om ytterligare åtgärder vidtas. Dessa åtgärder kommer framförallt ske genom åtgärder inom jordbruket (Landsbygdsprogrammet och LOVA) men också genom att utvidga förbudet för fosfater i tvättmedel till att även omfatta maskindiskmedel vilket Naturskyddsföreningen välkomnar. Sett från regeringens uttryckta vilja att tackla övergödningenproblemen förefaller det dock än mer obegripligt varför regeringen förra året valde att ta bort en av de mest effektiva styrmedlena för att minska belastningen av gödande ämnen från jordbruket, nämligen skatten på handelsgödsel. Trots regeringens ambitiösa uttalanden om att prioritera ytterligare åtgärder inom fisket för att anpassa den svenska flottan till fiskeresursen samt att minska bifångster och utkast är den aviserade bidragsnivån för fisket oförändrad. Det är ett välkänt faktum att de höga bidragsnivåerna till fisket är en av de grundläggande orsakerna till överfiskningen av våra hav. I sitt bidrag till reformen av EUs nya fiskeriförvaltningssystem säger sig regerigen också vilja verka för en kraftig reducing av bidragen till näringen. Om regeringen menar allvar med sina uttalade ambitioner skulle de i så fall behöva se om sitt eget bo och minska Sveriges bidragsnivåer innan de driver en sådan fråga på EU nivå. Att fiskevårdsanslaget halveras och medlen nu flyttas över till den nya myndigheten för havs- och vattenmiljö får inte innebära att fiskevården åter igen får stryka på foten. Med tanke på alla nu kända problem med minskande bestånd av tex gädda, gös och abborre samt det kommande arbetet med att implementera åtgärdsprogrammen för vattendirektivet, behövs dessa pengar mer än någonsin. Naturskyddsföreningen hoppas därför att dessa frågor kommer att prioriteras i förslaget om den nya fiskevårdslagen.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hav och fiske i regeringens budget 2011

2010-11-04
Naturskyddsföreningen välkomnar att havsmiljön fortsätter att vara ett prioriterat område för regeringen.

En ny havsmiljard avsätts för mandatperioden och regeringen bedömer att det är möjligt att inom en generation skapa förutsättningar för att nå miljökvalitetsmålet Hav i balans samt levande kust och skärgård om ytterligare kraftfulla åtgärder vidtas. Bland annat prioriteras skydd av marina miljöer och kustområden.

Naturskyddsföreningen vill i relation till detta uppmuntra regeringen att ta sitt ansvar för att våra marint skyddade områden verkligen får en ändamålsenlig förvaltning så att de arter och habitat som de skapats för att skydda faktiskt också skyddas.

Vad gäller övergödningsproblematiken så bedömer regeringen att det är möjligt att skapa förutsättningar för att nå miljökvalitetsmålet Ingen övergödning inom en generation om ytterligare åtgärder vidtas. Dessa åtgärder kommer framförallt ske genom åtgärder inom jordbruket (Landsbygdsprogrammet och LOVA) men också genom att utvidga förbudet för fosfater i tvättmedel till att även omfatta maskindiskmedel vilket Naturskyddsföreningen välkomnar. Sett från regeringens uttryckta vilja att tackla övergödningenproblemen förefaller det dock än mer obegripligt varför regeringen förra året valde att ta bort en av de mest effektiva styrmedlena för att minska belastningen av gödande ämnen från jordbruket, nämligen skatten på handelsgödsel.

Trots regeringens ambitiösa uttalanden om att prioritera ytterligare åtgärder inom fisket för att anpassa den svenska flottan till fiskeresursen samt att minska bifångster och utkast är den aviserade bidragsnivån för fisket oförändrad. Det är ett välkänt faktum att de höga bidragsnivåerna till fisket är en av de grundläggande orsakerna till överfiskningen av våra hav. I sitt bidrag till reformen av EUs nya fiskeriförvaltningssystem säger sig regerigen också vilja verka för en kraftig reducing av bidragen till näringen. Om regeringen menar allvar med sina uttalade ambitioner skulle de i så fall behöva se om sitt eget bo och minska Sveriges bidragsnivåer innan de driver en sådan fråga på EU nivå.

Att fiskevårdsanslaget halveras och medlen nu flyttas över till den nya myndigheten för havs- och vattenmiljö får inte innebära att fiskevården åter igen får stryka på foten. Med tanke på alla nu kända problem med minskande bestånd av tex gädda, gös och abborre samt det kommande arbetet med att implementera åtgärdsprogrammen för vattendirektivet, behövs dessa pengar mer än någonsin. Naturskyddsföreningen hoppas därför att dessa frågor kommer att prioriteras i förslaget om den nya fiskevårdslagen.

Senaste nyheter