Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hårt slag mot den blåfenade tonfisken

https://www.klimatsmart.se/images/news/wwf_logotyp_small.jpg

Framtiden för den utrotningshotade blåfenade tonfisken är nu mycket kritisk. På CITES-konventionens partsmöte i Doha röstade en majoritet av länderna idag ner förslaget att föra upp den blåfenade tonfisken på Cites-listan appendix 1 och genomföra ett internationellt handelsförbud. 72 stycken röstade mot förslaget medan 43 röstade för en listning och 14 avstod att rösta. Trots ett starkt vetenskapligt stöd och en växande politisk vilja att införa handelsförbud mot blåfenad tonfisk förlorades omröstningen för ett handelsförbud. – Det är skandal att regeringarna inte ens fick en chans att diskutera förslaget om att lista tonfisken, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF. Den internationella kommissionen för bevarandet av atlantisk tonfisk (ICCAT), har hittills misslyckats rejält med att skapa en hållbar förvaltning av fisket. – Då politikerna misslyckats är det nu viktigare än någonsin att konsumenterna slutar köpa blåfenad tonfisk för att visa sitt missnöje med den misslyckade fiskeförvaltningen, säger Inger Näslund, fiskeexpert vid WWF. WWF kommer aktivt att uppmana restauranger, kockar, handel och konsumenter runt om i världen att sluta sälja, servera, köpa eller äta denna hotade art. Redan idag finns en växande marknad som väljer att saga nej till atlantisk blåfenad tonfisk för att ge detta överfiskade bestånd en chans till återhämtning. WWF planerar att uppmärksamma frågan i flera länder, inklusive Japan, där 80 procent av den blåfenade medelhavstonfisken hamnar. Om fiskebeståndet kollapsar, betyder det slutet på en 3000-årig fisketradition. Vad det skulle betyda för Atlantens ekosystem är osäkert. Monaco som lade fram förslaget att föra upp blåfenad tonfisk på CITES-listans Appendix I blev förra året det första landet i världen som slutat handla med blåfenad tonfisk. WWF uppmanar andra länder att följa Monacos beslut. De senaste tio åren har bestånden av blåfenad tonfisk mer än halverats. Huvuddelen av fiskarna hamnar i Japan där de ingår i nationalrätterna sushi och sashimi. För ytterligare information, kontakta: Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hårt slag mot den blåfenade tonfisken

2010-03-19
Framtiden för den utrotningshotade blåfenade tonfisken är nu mycket kritisk. På CITES-konventionens partsmöte i Doha röstade en majoritet av länderna idag ner förslaget att föra upp den blåfenade tonfisken på Cites-listan appendix 1 och genomföra ett internationellt handelsförbud. 72 stycken röstade mot förslaget medan 43 röstade för en listning och 14 avstod att rösta.

Trots ett starkt vetenskapligt stöd och en växande politisk vilja att införa handelsförbud mot blåfenad tonfisk förlorades omröstningen för ett handelsförbud.

– Det är skandal att regeringarna inte ens fick en chans att diskutera förslaget om att lista tonfisken, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Den internationella kommissionen för bevarandet av atlantisk tonfisk (ICCAT), har hittills misslyckats rejält med att skapa en hållbar förvaltning av fisket.

– Då politikerna misslyckats är det nu viktigare än någonsin att konsumenterna slutar köpa blåfenad tonfisk för att visa sitt missnöje med den misslyckade fiskeförvaltningen, säger Inger Näslund, fiskeexpert vid WWF.

WWF kommer aktivt att uppmana restauranger, kockar, handel och konsumenter runt om i världen att sluta sälja, servera, köpa eller äta denna hotade art. Redan idag finns en växande marknad som väljer att saga nej till atlantisk blåfenad tonfisk för att ge detta överfiskade bestånd en chans till återhämtning.

WWF planerar att uppmärksamma frågan i flera länder, inklusive Japan, där 80 procent av den blåfenade medelhavstonfisken hamnar. Om fiskebeståndet kollapsar, betyder det slutet på en 3000-årig fisketradition. Vad det skulle betyda för Atlantens ekosystem är osäkert.

Monaco som lade fram förslaget att föra upp blåfenad tonfisk på CITES-listans Appendix I blev förra året det första landet i världen som slutat handla med blåfenad tonfisk. WWF uppmanar andra länder att följa Monacos beslut. De senaste tio åren har bestånden av blåfenad tonfisk mer än halverats. Huvuddelen av fiskarna hamnar i Japan där de ingår i nationalrätterna sushi och sashimi.

För ytterligare information, kontakta:
Inger Näslund, fiskeansvarig WWF, 08-624 74 09, 070-105 30 57.
Källa: WWF

Senaste nyheter