Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hanöhus energieffektiviserar

https://www.klimatsmart.se/images/news/energikontorsydost250x38pf.jpg

Att installera solpaneler för varmvatten eller se över sin energianvändning kan ge stora vinster för campinganläggningar, vandrarhem och hotellkedjor etc. Det finns en stor potential att spara pengar på energiförbrukningen för turistföretag och dessutom bidra till ett mer hållbart samhälle. Som medlem i nätverket Relacs kommer nu Hanöhus genomföra en energieffektiviseringsstudie med hjälp av Energikontor Sydost. "Självklart behöver man hela tiden se över sin egen konkurrensförmåga till övriga i branschen" säger Björn Svensson, Gepefek fastigheter. "Om jag kan minska mina driftkostnader så slår det direkt på mitt resultat". "Vidare ökar medvetenheten bland våra kunder om hur miljöeffektiva vi är, miljöcertifierade mm" fortsätter Björn engagerat. Björn Svensson har tidigt gått med i nätverket RELACS och ser tydligt vad han kan tjäna genom att investera för att sänka sina driftkostnader. Hans fastighetsbolag, Gepefek fastigheter, driver förutom hotell Hanöhus i Hällevik även hotell i Hässleholm och Frostavallen. Där äger han fastigheterna själv och kan därmed helt påverka vilka investering han anser lönsammast. Hanöhus är däremot Björn hyresgäst och därför är förutsättningarna lite annorlunda. Men vid investeringar skapas gemensamma intressen mellan ägare och brukare då driftkostnaderna kan sänkas samtidigt som fastighetens värde stiger. Detta vinna-vinna förhållande ser Björn möjligheter i och fokuserar nu på att energieffektivisera Hanöhus. Det finns flera delar att beakta när man startar en energieffektiviseringsstudie. Dels går det att utbilda sin personal om olika beteenden, men även nya strukturer och arbetsrutiner gör att man kan minska sin energimängd. Vidare kan man upprätta en energibalans mellan tillförd energi och vart den tar vägen i anläggningen. Det är detta som kallas för energikartläggning och ingår som en del i erbjudandet för de som går med i nätverket RELACS, som är ett projekt Energikontor Sydost driver. För mer information, kontakta: Anders Gajmark, 0766-20 90 53 53, anders.gajmark@energikontorsydost.se.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hanöhus energieffektiviserar

2011-10-03
Att installera solpaneler för varmvatten eller se över sin energianvändning kan ge stora vinster för campinganläggningar, vandrarhem och hotellkedjor etc. Det finns en stor potential att spara pengar på energiförbrukningen för turistföretag och dessutom bidra till ett mer hållbart samhälle. Som medlem i nätverket Relacs kommer nu Hanöhus genomföra en energieffektiviseringsstudie med hjälp av Energikontor Sydost.

"Självklart behöver man hela tiden se över sin egen konkurrensförmåga till övriga i branschen" säger Björn Svensson, Gepefek fastigheter. "Om jag kan minska mina driftkostnader så slår det direkt på mitt resultat". "Vidare ökar medvetenheten bland våra kunder om hur miljöeffektiva vi är, miljöcertifierade mm" fortsätter Björn engagerat.

Björn Svensson har tidigt gått med i nätverket RELACS och ser tydligt vad han kan tjäna genom att investera för att sänka sina driftkostnader. Hans fastighetsbolag, Gepefek fastigheter, driver förutom hotell Hanöhus i Hällevik även hotell i Hässleholm och Frostavallen. Där äger han fastigheterna själv och kan därmed helt påverka vilka investering han anser lönsammast. Hanöhus är däremot Björn hyresgäst och därför är förutsättningarna lite annorlunda. Men vid investeringar skapas gemensamma intressen mellan ägare och brukare då driftkostnaderna kan sänkas samtidigt som fastighetens värde stiger. Detta vinna-vinna förhållande ser Björn möjligheter i och fokuserar nu på att energieffektivisera Hanöhus.

Det finns flera delar att beakta när man startar en energieffektiviseringsstudie. Dels går det att utbilda sin personal om olika beteenden, men även nya strukturer och arbetsrutiner gör att man kan minska sin energimängd. Vidare kan man upprätta en energibalans mellan tillförd energi och vart den tar vägen i anläggningen. Det är detta som kallas för energikartläggning och ingår som en del i erbjudandet för de som går med i nätverket RELACS, som är ett projekt Energikontor Sydost driver.

För mer information, kontakta:
Anders Gajmark, 0766-20 90 53 53, anders.gajmark@energikontorsydost.se.

Övriga uppgifter finns att hämta på RELACS hemsida: www.relacs.eu

Senaste nyheter