Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Halverad sopkostnad med avfallskvarn

https://www.klimatsmart.se/images/news/matavfall250x189.jpg

Med en avfallskvarn sparar ett genomsnittshushåll cirka 1000 kr per år genom att ha mindre sopkärl eller förlängda tömningsintervaller. I avfallskvarnen mals organiskt avfall direkt i diskhon. Resultatet blir ett renare kök, färre soppåsar och lägre kostnader för sophämtning. Dessutom blir hushållsavfallet biogas som bidrar till en bättre miljö. Avfallskvarnar har funnits i Sverige sedan 40-talet. Med allt högre krav på miljövänlig sophantering är avfallskvarnen ett betydligt bättre alternativ än att kasta avfall i soppåsen. Samtidigt som hushållens sophämtningskostnader halveras omvandlas soporna till biogas som driver bussar och bilar. Kvarnen monteras under diskbänken och tar hand om allt från grönsaker till kycklingben och avokadokärnor. – Om ett par år tror jag att kvarnen är lika självklar som diskmaskinen i köket. Att kasta en till två soppåsar i veckan i stället för en om dagen är bara en av fördelarna. Alla som använder avfallskvarn bidrar också till en bättre miljö, både lokalt och globalt, säger Andreas Bergén Lilja, marknads- och försäljningschef, GreenLoop Scandinavia. Fler och fler kommuner baserar sopkostnaden på sopornas vikt och därför blir besparingen med en avfallskvarn sannolikt ännu större framöver. I en bostadsrättsförening eller hyresfastighet blir besparingen också avsevärd då en stor del av sophanteringen kan tas bort helt. I Stockholmsområdet kostar för närvarande ett 370-liters kärl 775 kr per kvartal och ett stort 660-liters kärl kostar 1665 kr. Avfallskvarnar får installeras utan tillstånd i Stockholm, Huddinge, i stora delar av Lidingö och Nacka samt på ett antal mindre orter runt om i landet. På andra ställen är det inte tillåtet att installera eller så krävs ett särskilt tillstånd av kommunen. Tips: 1. Kontakta kommunens miljökontor och fråga om du får installera en kvarn i ditt hushåll. Bor du i ett flerbostadshus, fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. 2. Undersök vilka garantier olika leverantörer. erbjuder och att din diskho har ett 90 mm hål, vilket är standard sedan i slutet av 90-talet. 3. Det går att installera avfallskvarnen själv, men anlita helst en rörmokare. För mer information, kontakta: Andreas Bergén Lilja, Marknads- och försäljningschef GreenLoop Scandinavia AB, 070-220 02 68, andreas.bergen@greenloop.se eller läs mer på www.greenloop.se. GreenLoop Scandinavia AB är ett familjeföretag som grundades i Stockholm 2010. GreenLoop är generalagent för Unistone, en tyskdesignad kvarn som är tillverkad i Kina och har marknadens högsta varvantal.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Halverad sopkostnad med avfallskvarn

2010-11-21
Med en avfallskvarn sparar ett genomsnittshushåll cirka 1000 kr per år genom att ha mindre sopkärl eller förlängda tömningsintervaller. I avfallskvarnen mals organiskt avfall direkt i diskhon. Resultatet blir ett renare kök, färre soppåsar och lägre kostnader för sophämtning. Dessutom blir hushållsavfallet biogas som bidrar till en bättre miljö.

Avfallskvarnar har funnits i Sverige sedan 40-talet. Med allt högre krav på miljövänlig sophantering är avfallskvarnen ett betydligt bättre alternativ än att kasta avfall i soppåsen. Samtidigt som hushållens sophämtningskostnader halveras omvandlas soporna till biogas som driver bussar och bilar. Kvarnen monteras under diskbänken och tar hand om allt från grönsaker till kycklingben och avokadokärnor.

– Om ett par år tror jag att kvarnen är lika självklar som diskmaskinen i köket. Att kasta en till två soppåsar i veckan i stället för en om dagen är bara en av fördelarna. Alla som använder avfallskvarn bidrar också till en bättre miljö, både lokalt och globalt, säger Andreas Bergén Lilja, marknads- och försäljningschef, GreenLoop Scandinavia.

Fler och fler kommuner baserar sopkostnaden på sopornas vikt och därför blir besparingen med en avfallskvarn sannolikt ännu större framöver. I en bostadsrättsförening eller hyresfastighet blir besparingen också avsevärd då en stor del av sophanteringen kan tas bort helt. I Stockholmsområdet kostar för närvarande ett 370-liters kärl 775 kr per kvartal och ett stort 660-liters kärl kostar 1665 kr.

Avfallskvarnar får installeras utan tillstånd i Stockholm, Huddinge, i stora delar av Lidingö och Nacka samt på ett antal mindre orter runt om i landet. På andra ställen är det inte tillåtet att installera eller så krävs ett särskilt tillstånd av kommunen.

Tips:
1. Kontakta kommunens miljökontor och fråga om du får installera en kvarn i ditt hushåll. Bor du i ett flerbostadshus, fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.
2. Undersök vilka garantier olika leverantörer.
erbjuder och att din diskho har ett 90 mm hål, vilket är standard sedan i slutet av 90-talet.
3. Det går att installera avfallskvarnen själv, men anlita helst en rörmokare.

För mer information, kontakta:
Andreas Bergén Lilja, Marknads- och försäljningschef GreenLoop Scandinavia AB, 070-220 02 68, andreas.bergen@greenloop.se eller läs mer på www.greenloop.se.

GreenLoop Scandinavia AB är ett familjeföretag som grundades i Stockholm 2010. GreenLoop är generalagent för Unistone, en tyskdesignad kvarn som är tillverkad i Kina och har marknadens högsta varvantal.

Senaste nyheter