Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbart resande i fokus den 25-28 mars

https://www.klimatsmart.se/images/news/schyst_resande_logo.png

En nyligen genomförd kartläggning visar att resebranschen ligger efter när det gäller etiskt tänkande jämfört med andra branscher. Varför är det så och vad kan turismnäringen lära från andra branscher när det gäller Corporate Social Responsibility (CSR)? Under TUR-mässan i Göteborg den 25-28 mars arrangerar nätverket Schyst resande och Centrum för turism på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet tillsammans temadagen ”Fair Travel – sustainability and CSR in the Travel Industry” om hållbart resande. Seminariet, som ska samla reseindustrin, journalister, organisationer och forskare, är tänkt att inspirera branschen till att komma igång och ta frågorna om etiskt resande på allvar. - Resebranschen är en gigantisk industri som påverkar mycket och reseindustrin måste bidra till en hållbar utveckling inom resenäringen och de länder vi reser till. Det är på tiden att de etiska frågorna lyfts fram och detta blir första gången som ämnet tas upp på TUR-mässan, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande. Schyst resande är ett nätverk för hållbart resande som består av bl a ECPAT Sverige, IOGT-NTO och Hotell- och Restaurangfacket, och har samarbetat med Handelshögskolans Centrum för turism sedan två år. Centrat på Handelshögskolan har bl a bistått nätverket med förmedling av kunskap och kontakter inom området, t ex några av de medverkande vid temadagen under TUR-mässan. Kristina Lindström, forskare på Handelshögskolan, är en av dem som samarbetar med Schyst resande kring programmet under temadagen. Hon tycker att det är viktigt att forskningen bidrar med kunskap till området, och ser stora möjligheter för utbyte mellan akademi och resebransch för att öka fokus på det hållbara resandet. - Tidigare har det saknats ett gemensamt forum för etiska frågor inom reseindustrin, men idag finns ett stort intresse för frågor som hur resandet kan skapa bra arbetsvillkor, hållbar miljö och stärkt lokal ekonomi, och vi hoppas att temadagen kan inspirera branschens aktörer att jobba mer aktivt med frågorna. Vill du veta mer, kontakta: Kristina Lindström, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 031 786 46 82, 0709-28 05 54.

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbart resande i fokus den 25-28 mars

2010-03-23
En nyligen genomförd kartläggning visar att resebranschen ligger efter när det gäller etiskt tänkande jämfört med andra branscher. Varför är det så och vad kan turismnäringen lära från andra branscher när det gäller Corporate Social Responsibility (CSR)? Under TUR-mässan i Göteborg den 25-28 mars arrangerar nätverket Schyst resande och Centrum för turism på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet tillsammans temadagen ”Fair Travel – sustainability and CSR in the Travel Industry” om hållbart resande. Seminariet, som ska samla reseindustrin, journalister, organisationer och forskare, är tänkt att inspirera branschen till att komma igång och ta frågorna om etiskt resande på allvar.

- Resebranschen är en gigantisk industri som påverkar mycket och reseindustrin måste bidra till en hållbar utveckling inom resenäringen och de länder vi reser till. Det är på tiden att de etiska frågorna lyfts fram och detta blir första gången som ämnet tas upp på TUR-mässan, säger Helena Myrman, projektledare på Schyst resande.

Schyst resande är ett nätverk för hållbart resande som består av bl a ECPAT Sverige, IOGT-NTO och Hotell- och Restaurangfacket, och har samarbetat med Handelshögskolans Centrum för turism sedan två år. Centrat på Handelshögskolan har bl a bistått nätverket med förmedling av kunskap och kontakter inom området, t ex några av de medverkande vid temadagen under TUR-mässan.

Kristina Lindström, forskare på Handelshögskolan, är en av dem som samarbetar med Schyst resande kring programmet under temadagen. Hon tycker att det är viktigt att forskningen bidrar med kunskap till området, och ser stora möjligheter för utbyte mellan akademi och resebransch för att öka fokus på det hållbara resandet.

- Tidigare har det saknats ett gemensamt forum för etiska frågor inom reseindustrin, men idag finns ett stort intresse för frågor som hur resandet kan skapa bra arbetsvillkor, hållbar miljö och stärkt lokal ekonomi, och vi hoppas att temadagen kan inspirera branschens aktörer att jobba mer aktivt med frågorna.

Vill du veta mer, kontakta:
Kristina Lindström, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 031 786 46 82, 0709-28 05 54.

Senaste nyheter