Klimatsmart - genvägen till sköna gröna köp

Hållbart boende i Umeå får EU-stöd

https://www.klimatsmart.se/images/news/umeakommun74x74.gif

EU ger mångmiljonstöd till projektet "Green citizens of Europe", som Umeå kommun leder. Pengarna ska bland annat användas för att utveckla nya lösningar för hållbart boende och resande i Umeåregionen. Genom miljöprogrammet "LIFE+" har EU-kommissionen beviljat pengar till projektet "Green citizens of Europe". Umeå kommun får tillsammans med flera lokala, regionala, nationella och internationella partners totalt 2,6 miljoner euro, pengar som bland annat ska finansiera nya lösningar för samåkning, cykelutlåning vid resecentrum, energieffektivisering och avfallshantering i bostadsområden. - Nya metoder och hjälpmedel som utvecklas i projektet ska stimulera miljövänligt beteende bland Umeåregionens invånare, säger Johan Sandström, energi- och klimatrådgivare i Umeå kommun. - Det blir en grund för hållbar regionförstoring i Umeåregionen, fortsätter han. Projektet ger möjligheter att utveckla tillgänglighet och mobilitet, så att invånare på ett hållbart sätt kan resa till och från arbete och bostad, men också förutsättningar för att bygga upp attraktiva boendemiljöer med effektiv energi- och resurshushållning. Målet är också att bygga upp en plattform där innovativa idéer kan utvecklas till nya företag med fokus på hållbar teknik. Projektet är därför en del av Umeås vision att skapa ett nordligt centrum för miljöteknik och hållbar stadsutveckling. I projektet ingår flera kampanjer och arrangemang som ska främja och underlätta en hållbar livsstil bland invånare och besökare i Umeåregionen. Målet är att det ska vara lätt och roligt att leva hållbart. Två konferenser kommer att också att hållas för att regioner i Europa ska kunna utbyta erfarenheter, en i Åbo, Finland, våren 2011 och en i Umeå i samband med Umeås kulturhuvudstadsår 2014. På konferenserna kommer de bästa exemplen och idéerna för hållbart boende och resande i Europa att visas upp. Den ursprungliga idén för projektet utvecklades våren 2008 av studenten You Le Chong i ett examensarbete vid Designhögskolan kallat "Green Umea". En ambition i projektet är också att vidareutveckla kommunens etablerade samarbete med Designhögskolan och Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Samverkanspartners i och medfinansiärer till projektet "Green citizens of Europe" är: Umeå kommun, Bjurholms kommun, Nordmalings kommun, Robertsfors kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun, Umeå Energi, Umeva, Bostaden, UPAB, Umeå City Airport, Region Västerbotten, Trafikverket och Västerbottens läns landsting. Mer information kan fås av: Johan Sandström, energi- och klimatrådgivare samhällsbyggnadskontoret Umeå kommun, 090-16 16 65, 070-254 45 78, johan.sandstrom@umea.se, Petra Rantatalo, EU-handläggare internationella enheten Umeå kommun, 090-16 30 76, 070-620 620 2, petra.rantatalo@umea.se, Albert Edman, utvecklingsstrateg utvecklingsavdelningen Umeå kommun, 090-16 14 48, 070-297 18 19, albert.edman@umea.se, Håkan Göransson, informatör informationsenheten Umeå kommun, 090-16 12 46, 070-248 16 12, hakan.goransson@umea.se

NYHETSBREV

 

Kategorier

Redaktör:
Jens Ljunggren

Dela på Facebook

Hållbart boende i Umeå får EU-stöd

2010-08-26
EU ger mångmiljonstöd till projektet "Green citizens of Europe", som Umeå kommun leder. Pengarna ska bland annat användas för att utveckla nya lösningar för hållbart boende och resande i Umeåregionen.

Genom miljöprogrammet "LIFE+" har EU-kommissionen beviljat pengar till projektet "Green citizens of Europe". Umeå kommun får tillsammans med flera lokala, regionala, nationella och internationella partners totalt 2,6 miljoner euro, pengar som bland annat ska finansiera nya lösningar för samåkning, cykelutlåning vid resecentrum, energieffektivisering och avfallshantering i bostadsområden.

- Nya metoder och hjälpmedel som utvecklas i projektet ska stimulera miljövänligt beteende bland Umeåregionens invånare, säger Johan Sandström, energi- och klimatrådgivare i Umeå kommun.

- Det blir en grund för hållbar regionförstoring i Umeåregionen, fortsätter han. Projektet ger möjligheter att utveckla tillgänglighet och mobilitet, så att invånare på ett hållbart sätt kan resa till och från arbete och bostad, men också förutsättningar för att bygga upp attraktiva boendemiljöer med effektiv energi- och resurshushållning.

Målet är också att bygga upp en plattform där innovativa idéer kan utvecklas till nya företag med fokus på hållbar teknik. Projektet är därför en del av Umeås vision att skapa ett nordligt centrum för miljöteknik och hållbar stadsutveckling.

I projektet ingår flera kampanjer och arrangemang som ska främja och underlätta en hållbar livsstil bland invånare och besökare i Umeåregionen. Målet är att det ska vara lätt och roligt att leva hållbart. Två konferenser kommer att också att hållas för att regioner i Europa ska kunna utbyta erfarenheter, en i Åbo, Finland, våren 2011 och en i Umeå i samband med Umeås kulturhuvudstadsår 2014. På konferenserna kommer de bästa exemplen och idéerna för hållbart boende och resande i Europa att visas upp.

Den ursprungliga idén för projektet utvecklades våren 2008 av studenten You Le Chong i ett examensarbete vid Designhögskolan kallat "Green Umea". En ambition i projektet är också att vidareutveckla kommunens etablerade samarbete med Designhögskolan och Konstnärligt campus vid Umeå universitet.

Samverkanspartners i och medfinansiärer till projektet "Green citizens of Europe" är: Umeå kommun, Bjurholms kommun, Nordmalings kommun, Robertsfors kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun, Umeå Energi, Umeva, Bostaden, UPAB, Umeå City Airport, Region Västerbotten, Trafikverket och Västerbottens läns landsting.

Mer information kan fås av: Johan Sandström, energi- och klimatrådgivare samhällsbyggnadskontoret Umeå kommun, 090-16 16 65, 070-254 45 78, johan.sandstrom@umea.se,
Petra Rantatalo, EU-handläggare internationella enheten
Umeå kommun, 090-16 30 76, 070-620 620 2, petra.rantatalo@umea.se,
Albert Edman, utvecklingsstrateg utvecklingsavdelningen Umeå kommun, 090-16 14 48, 070-297 18 19, albert.edman@umea.se,
Håkan Göransson, informatör informationsenheten Umeå kommun, 090-16 12 46, 070-248 16 12, hakan.goransson@umea.se
Källa: Umeå kommun

Senaste nyheter